Hoppa till innehållet

Vanlig dammsugare, robotdammsugare eller skaftdammsugare - vi förklarar fördelar och nackdelar

Lockas du av smidigheten hos robotdammsugaren får du samtidigt leva med både tunnare plånbok och lite skit kvar i hörnen. Skaftdammsugaren har blivit betydligt bättre de senaste åren. Men det höga priset och den korta batteritiden kan avskräcka.  

Publicerad
Uppdaterad

Robotdammsugare

robot-illis.pngPå undersidan av robotdammsugaren sitter  små roterande borstar. Dessa föser ihop dammet som sedan sugs upp. Men sugförmågan är mycket klenare än på en vanlig dammsugare.

Dammet samlas i en liten plastbehållare som bara rymmer några deciliter. Men flera moderna modeller har numera en tömningsstation där roboten kan tömma smutsen. De rymmer flera liter. Robotar med tömningsstation är dock dyra, långt över 10 000 kronor i extrema fall.

De flesta robotar har även en moppningsfunktion. Du fäster en mikroduk under roboten och fyller på en liten vattenbehållare, men resultatet blir i bästa fall mediokert, visar vårt test.

Robotens borstar måste rengöras med jämna mellanrum. Saknas tömningsstation behöver du även tömma robotens dammbehållare ofta.  

De flesta robotar kan styras med mer eller mindre avancerade appar. I appen kan du programmera när och var robotdammsugaren ska dammsuga.

Plus

  • Liten och ett smidigt val för den som inte vill städa själv.
  • Flera robotar klarar hårda golv utan mattor riktigt bra.

Minus

  • Har det grundläggande problemet att de är dåliga på att suga upp damm.
  • Röjer undan lite, men städar inte rejält.
  • Priset. Kan gå loss på över 10 000 kronor.

Pris: Cirka 3 000 till över 10 000 kronor. Lågprisrobotar med få finesser kan kosta runt tusenlappen.

Tänk på: Kolla priserna noga, de skiljer sig rejält åt. Om du skaffar en robotdammsugare är det klokt att också fundera lite över hur du möblerar. Undvik lösa sladdar, långa gardiner, låga soffor och andra ställen där roboten kan fastna.

Vårt test av 17 robotdammsugare hittar du här

Klassisk dammsugare

dammsugare-illis.pngAtt en vanlig dammsugare är så effektiv beror framför allt på det vakuum som bildas vid munstycket. Tidigare skröt tillverkarna om hur stor effekt motorn i dammsugaren hade – ju större, desto bättre ansågs det. Men sedan de nya energikraven kom 2017, som förbjöd en maxeffekt på mer än 900 watt, har delarnas utformning blivit viktigare. Munstycket, röret och slangen måste alla vara perfekt designade för att skapa det där undertrycket som krävs för att dammet ska kunna sugas upp. Det är viktigt att munstycket ligger helt tätt mot golvet, vilket de inte gör på en del billiga modeller. 

Plus

  • Bästa allroundvalet som fyller de flesta behoven.
  • Generellt bra på att suga upp det mesta och kan fånga upp i stort sett alla slags partiklar.
  • Priset. Du kan hitta riktigt bra modeller med rimlig prislapp.

Minus

  • Många klassiska dammsugare klarar inte djurhår.
  • Är du allergiker, se upp för dammsugarna som släpper igenom en hel del partiklar du inte vill ha virvlande runt i ditt hem.

Pris: Cirka 1 000 till 3 000 kronor.

Tänk på: Kolla priserna noga när du ska köpa. I skrivande stund skiljer det tusenlappar för flera av de topptestade modellerna mellan olika återförsäljare. När du väl har hittat rätt, glöm inte att byta filter med jämna mellanrum för att hålla funktionaliteten uppe och för att inte försämra dammsugarens livslängd.

Finurliga funktioner

De bästa klassiska dammsugarna har många små finurliga funktioner som kan göra dammsugningen till ett rent nöje – om man bara vet att utnyttja dem.

Reglaget som styr om munstycket är anpassat för hårt golv eller matta ska gå att styra med foten, så du slipper böja dig ner för att fixa med det.

De tillbehör som följer med, som möbelborstar och fogmunstycken, ska helst förvaras i eller på dammsugaren. Då slipper du springa och leta när du behöver dem.

För att dammsugaren ska vara lätt att förvara ska det gå att fästa slangen vid dammsugarkroppen.

Vårt test av 74 dammsugare hittar du här

Skaftdammsugare

skaftdamssugare-illis.pngDe flesta skaftdammsugare har låg sugeffekt jämfört med en klassisk dammsugare. En sådan har en sugeffekt kring 200 watt medan många skaftdammsugare ligger kring 10 watt. I stället har de flesta skaftdammsugarna roterande borstar som hjälper till att fånga in skräp. Det fungerar ofta bra för det som är lite större, som cornflakes eller djurhår, men dåligt på damm som gömmer sig i en springa. Det är därför som skaftdammsugaren kan vara en hjälpreda för att snabbt få fräscha golv efter frukosten men knappast något du använder till storstädningen.

Plus

  • Små och smidiga och kräver litet utrymme i städskåpet.
  • Har generellt sett blivit aningen bättre under de senaste åren och de topptestade modellerna får nu bra betyg för att fånga upp damm och smulor från hårda golv.

Minus

  • Ska dock snarast ses som ett komplement och duger sällan för storstädningen. Att få upp smuts från springor och mattor tillhör svagheterna.
  • Priset. Generellt betydligt dyrare än en vanlig dammsugare.
  • Sällan ett val för den ljudkänslige. De flesta låter mycket.
  • Bökiga att rengöra. I vårt stora test får ingen modell mer än en fyra i betyg i det delmomentet.

Pris: Cirka 2 000 till 6 000 kronor.

Tänk på: Kolla batteritiden! Vissa modeller har en batteritid på tio minuter eller mindre och då gäller det att städa snabbt om du inte bor litet. Somliga har också lång laddtid.

Vårt test av 132 skaftdammsugare hittar du här

Håll filtren rena!

Dammsugare har oftast två filter – motorfilter och utblåsfilter. Motorfiltret skyddar motorn från dammet som dammsugaren suger ut och det måste bytas ofta.

– Ofta följer det med ett motorfilter när man köper ett fempack dammsugarpåsar. Filtret ska bytas var femte påse ungefär, så det är lagom att byta filter när du köper en ny förpackning. De 550 timmarna motorhållbarhet, som vårt test visar att de flesta dammsugare har, skulle drastiskt minska om motorfiltret inte byttes. Även funktionen kan drabbas, ju mer damm i filtret desto sämre sugförmåga. Om indikatorn som visar när påsen ska bytas mäter rött även när påsen är nybytt kan man misstänka att motorfiltret är dåligt, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. 

Utblåsfiltret hindrar partiklar från att blåsa ut i rummet igen. Tidigare har man skrutit om att dammsugarna är utrustade med Hepafilter, men Hepa är bara att varumärke och garanterar inte något. Det finns andra filter som är lika bra. Om inte passningen är bra kan det till exempel slinka ut partiklar där ändå. 

Var filtren sitter och hur ofta de ska bytas borde vara tydligt beskrivet i bruksanvisningen. Tyvärr är det inte ofta så och många dammsugare får låga betyg för både bruksanvisningen och hur lätt det är att byta och rengöra filter.