Välj rätt mat till fåglarna i vinter
Att mata fåglar gör man både för deras skull och för sin egen. Vi tipsar om vilken mat de gillar mest och hur de föredrar att äta den.
Börja på hösten
Man kan börja mata fåglarna efter några frostnätter eller när den första snön har kommit. Men det är först på senvintern eller tidiga våren som det börjar bli riktigt ont om mat för fåglarna, så det är då behovet av extra mat är som störst. Sedan kan man fortsätta att mata dem tills snön har försvunnit. Efter det bör man sluta mata dem, så att fåglarna inte fortsätter att äta den relativt ensidiga föda som fågelmataren erbjuder, i stället för att leta efter annan föda. Att fågelmatning för tidigt på hösten skulle locka flyttfåglar att stanna kvar i Sverige finns det inga belägg för.
I skydd av träden
Placera gärna fågelmataren i närheten av träd eller buskar så att fåglarna kan hitta skydd mot rovfåglar eller katter. Samtidigt är det bra om inte buskarna skymmer ända ner till marken, då de blir till gömställen för katter som kan smyga sig på fåglarna. Fågelmatare kan locka till sig råttor och möss, så bor du i ett flerfamiljshus bör du prata med din bostadsrättsförening eller hyresvärd för att ta reda på vad som gäller.
Automat bättre än bord
Fröautomater eller fågelrör är att föredra framför fågelbord, eftersom fåglarna då inte sitter och bajsar i maten. Det minskar risken för smittspridning. Vissa fåglar föredrar bord, men de brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna. Undvik talgbollar som kommer i nät, eftersom det har hänt att fåglar har fastnat i dem. Du kan göra egna talgbollar, genom att blanda kokosfett med hackade nötter och frön. Låt det stelna något och häll blandningen i till exempel en halv tom kokosnöt eller en blomkruka.
Olika mat för olika fåglar
Många fåglar äter lite av varje, men en blandning av olika sorters mat är bäst och kan locka till sig olika arter. Feta frön och nötter gillas av många fåglar, men det är egentligen bara gulsparven som gillar havre. Trots detta innehåller många förblandningar mycket havre.
Några riktlinjer:
- Trastar, rödhakar och svarthättor gillar frukt, som äpplen.
- Sparvar, finkar och mesfåglar gillar solros- och hampafrön.
- Hackspettar, siskor och nötskrikor gillar osaltade jordnötter.
- Mesfåglar, hackspettar och nötväckor gillar talg, kokosfett eller osaltat smör kletat på en trädstam.
Vatten mindre viktigt
Eftersom fåglar inte svettas som människor behöver de inte dricka vatten på samma sätt, utan får mest i sig vätska genom maten. Men ett vattenbad kan ändå vara välkommet, så att de kan rengöra fjäderdräkten och göra sig av med parasiter. Det är lagom om vattnet är 2–5 centimeter djupt. Vattenbehållaren ska rengöras regelbundet. För att hålla vattnet isfritt kan du lägga en tennisboll i som får flyta runt, vilket kan minska risken för isbeläggning. Ha dock inte i olja! Det kan förstöra fåglarnas fjäderdräkt.
Risker med fågelmatning
Det finns risk för salmonellaspridning vid fågelmatningar, därför är det viktigt att ibland rengöra fågelborden och fågelbaden. Var också noga med att alltid tvätta dina egna händer när du har varit i kontakt med matningen. Även andra sjukdomar kan spridas, som till exempel gulknopp som drabbar grönfinkar. Den smittar inte människor, men är dödlig för fåglar. Ser du apatiska fåglar med uppburrad fjäderdräkt bör du direkt rengöra fågelmataren grundligt och flytta den till en annan plats. Undvik att tvätta fågelmataren med högtryckstvätt, då kan eventuell smitta spridas genom luften.
Måste man fortsätta hela vintern?
En del hävdar att har man väl börjat mata fåglar måste man fortsätta hela vintern. Annars riskerar de fåglar som vant sig vid rikedomen på ditt fågelbord att svälta ihjäl. Men det stämmer inte. Fåglar är inte så dumma. Om maten tar slut hittar de något annat ställe att äta på, precis som de skulle ha gjort i naturen nären bärbuske blivit länsad.