Välj rätt ljus för arbete och mys
Glöm klara eller matta glödlampor. Nu är det lumen, kelvin, Ra och lysrörs-, LED- eller halogenlampor som gäller. Vi ger dig upplysning om vad du ska tänka på vid lampköp!
I september 2012 upphör tillverkning och försäljning av de sista glödlamporna inom EU. Du får naturligtvis använda de du har hemma, men du kommer inte att kunna köpa nya. De nya lamporna drar avsevärt mindre energi än de gamla. De håller också längre; en lågenergilampa kan hålla 6–15 gånger längre än en vanlig glödlampa.
Så de lönar sig att använda, även om de kostar mer än de gamla lamporna. På lampförpackningarna anges numera värde för lumen (ljusutstrålning), kelvin (lampans färgtemperatur), watt (energiåtgång) och ibland Ra (lampans förmåga att återge färger). Det förekommer också mer eller mindre fantasifulla beteckningar som ”warm white” eller ”comfort light”.
I EU:s ekodesigndirektiv finns angivet vilka uppgifter som ska finnas på förpackningarna, men ännu finns ingen standard för hur de ska presenteras. Vårt råd är att se hur lampan lyser i butiken och prova vilka lampor som passar bäst i armaturerna hemma. Ibland passar en lysrörslampa bra, ibland en halogen.
Lysrörslampor
Dessa lampor är i princip små lysrör, som innehåller en ytterligt liten mängd kvicksilver. De har ingen glödtråd utan tänds genom att elektrisk ström träffar kvicksilvret, som i sin tur avger UV-strålning. När UV-strålarna träffar ett lyspulver på lampans glasvägg omvandlas detta till ljus.
Mängden kvicksilver ska numera deklareras i milligram på lampans förpackning. Vissa lysrörslampor har fortfarande en viss fördröjning innan de når full ljusstyrka, vilket kan bli problem i till exempel toaletter och garderober där man vill ha ljus snabbt. De kan också ta tid på sig innan de når sitt max vid låga temperaturer utomhus. Det finns även dimbara lysrörslampor.
Lysrörslampor ger mjuka skuggor och kan gärna användas som mysljus.
Halogenlampor
Lamporna innehåller en halogengas, vanligen av jod eller brom, och används oftast i en spotlight. Halogenlampan tål extrema temperaturer bra, men vissa halogenlampor blir å andra sidan varma. De kan utgöra brandfara om de inte placeras rätt.
Men de nya rundstrålande halogenlamporna, som nu börjar bli vanligare i butikerna, blir inte ens så varma som en glödlampa blev. Deras maxvärme är 30 procent lägre än glödlampans. Halogenlampor går att dimra och har bra färgåtergivning.
Fråga efter halogenlampor med bred (E27) eller smal (E14) sockel. De ger bra ljus, är energisnåla och blir inte varma.
LED-lampor
Light Emitting Diodes, lysdiodlampor, innehåller en eller flera dioder. En diod är en liten elektrisk komponent som lyser. De små dioderna kan användas i till exempel ljusslingor. Lamporna är än så länge dyra men kan å andra sidan hålla upp till 20 år.
LED-ljus blir gärna blåaktigt och upplevs ofta som kallare än lysrörs- och halogenljus. Det finns också LEDlampor med varmare ljus, men dessa är än så länge dyra. Vissa LED-lampor går att dimra.
Använd inte LED-lampor utomhus på soliga platser eller i en bastu. De är känsliga för värme.
Lumen anger ljusflöde
Viktigt är också att hålla reda på lumen (lm). Lumen är ljusflödet som strålar ut från lampan. Också det går från lågt till högt. Vill du ha en myslampa ska du välja en med 220–240 lm, en arbetslampa kräver cirka 700-800 lm. Lampans energieffektivitet anges ibland med lumen/watt.
Högt lumental ger starkare ljus – lågt ger svagare.
Ljusets färg mäts i Kelvin
När du ska köpa lampa ska du titta efter vilken ljusfärg, eller färgtemperatur, som lampan har. Färgtemperaturen mäts i kelvingrader (K) och kan variera från varmt, cirka 2 700 K som ger mysljus, till kallvitt, 4 000 K, som passar till en arbetslampa. Dagsljus motsvarar 6 000 K.
Tänk på i vilken armatur lampan ska användas och hur den är placerad. Det är viktigt med bra färgåtergivning, kanske särskilt över matbordet och i badrummet.
Färgåtergivning mäts i Ra
Tänk också på färgåtergivningen. Gamla glödlampor återgav alla färger korrekt, liksom halogenlampor gör. Men lysrörslampor och LED-lampor kan återge färger något sämre. Färgåtergivningen från en lampa anges med enheten Ra.
Maxvärdet 100 Ra innebär perfekt färgåtergivning som motsvarar dagsljus, men detta är sällsynt hos de lampor som finns i handeln. Lysrörs- och LED-lampor kan aldrig nå Ra 100. På lampförpackningar kan du ibland hitta tre ”färgsiffror”, till exempel 827. Den första siffran anger kvaliteten på färgåtergivningen, de två sista anger färgtemperaturen.
8 betyder att Ra-värdet är högre än 80, och detta är det vanligaste värdet för lampor vi använder i hemmen och ett krav för lågenergilampor. 27 anger att färgtemperaturen är ca 2 700 K, alltså en lampa med varm ljuston och bra färgåtergivning. För allmänbelysning i hemmet ska du aldrig ha lägre än 80 Ra.
Ska du ha lampan på en plats där korrekta färger är viktiga är en halogenlampa ett bra alternativ.
Text: Ingrid Jacobsson