Hoppa till innehållet

Våffeldagen: Här är bästa våffelrecepten

I vårt test av våffelmixar har vi även med två egna smetar. Här förklarar experten varför det blir så goda våfflor från dem.

Publicerad

Att vispa sin egen smet är smart om man vill ha de bästa våfflorna.

Johanna Gerberich är universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap på Högskolan Kristianstad. Hon har bidragit med recepten till och vårt test visar tydligt att de ger bättre våfflor än majoriteten av mixarna.

Lite överraskande är kanske att den klassiska äggvåfflan slår det speciella frasvåffelreceptet i frasighet. Tanken med bubbelvattnet är att tillföra koldioxid i smeten.
– Koldioxiden är ju en massa små bubblor och varje sådan bubbla omger sig med ett skikt av smeten. Då blir ytan som det finns smet på större och det ökar chansen att man får frasiga ytor, säger Johanna Gerberich.

Johanna Gerberich är universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap på Högskolan Kristianstad.

Men hon säger också att det viktigaste är råvarorna.
– Satsa på bra råvaror, som riktigt smör och fetare mjölk eller kanske grädde i smeten, säger hon.

Sedan är det viktigt att servera våfflorna direkt.
– Hur du än gör är det viktigaste att äta dem nygräddade, då fungerar de flesta recept, säger hon.

Klassisk frasvåffla med ägg

Ingredienser:

Smör 100 g
Vetemjöl 5 dl
Salt ½ tsk
Bakpulver 1 ½ tsk
Mjölk (3 %) 4 dl
Ägg 1 st

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  3. Vispa ner mjölken i bunken.
  4. Tillsätt ägget och smöret.
  5. Vispa slätt och låt smeten vila en stund innan gräddning.
  6. Värm våffeljärnet.
  7. Smörj med lite smör i järnet de första laggarna.

Om du vill lyxa till våfflan och få den fluffigare kan du byta ut 2 dl av mjölken till 2 dl vispad grädde som du vänder i smeten.
Du kan göra smeten äggfri genom att byta ut ägget mot 1 dl mjölk.

Frasig frasvåffla med bubbel

Ingredienser:

Smör 100 g
Vetemjöl 5 dl
Vaniljsocker 2 tsk
Salt ½ tsk
Bakpulver 1 ½ tsk
Mjölk (3  %) 2,5 dl
Bubbelvatten 2,5 dl

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och vispa ner mjölken i bunken.
  3. Tillsätt smöret och vispa smeten slät. Vispa sedan ner bubbelvattnet.
  4. Värm våffeljärnet.
  5. Smörj med lite smör i järnet de första laggarna.