Hoppa till innehållet

Trimma datorn

Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter. Några tips kostar bara din tid medan andra kräver att du köper nya delar.

Publicerad

glad datorgubbe

Städa hårddisken

När hårddisken börjar bli full behöver du rensa bort dokument och program du inte använder. Glöm inte att tömma papperskorgen, annars försvinner inte filerna.

Defragmentera

När du städat klart kan du passa på att göra en defragmentering. Då läggs alla filer fysiskt bredvid varandra på hårddiskens magnetskivor och datorn kan snabbare hämta varje fil. I Windows kan du till exempel högerklicka på en diskenhet i Utforskaren och välja Egenskaper/Verktyg/Defragmentering. Filsystemet på Mac-datorer fungerar annorlunda och behöver i princip inte defragmenteras.

Formatera om

Enkelt uttryckt belastar varje program du installerar operativsystemet med sina egna specifika inställningar. Efter ett par år har det ofta samlats många skräpinställningar som segar ner datorn.

Du kan börja på ny kula genom att formatera hårddisken. Då försvinner skräpet, men också operativsystem, program och allt annat! Du måste alltså installera om allt. Var noga med att ta backup på dina personliga filer innan du formaterar. Formatering görs oftast från operativsystemets installationsskiva.

Förenkla fönstren

Visuella effekter i programfönster är snygga men kan vara påfrestande för äldre datorer. Några exempel är skuggor, genomskinlighet och animeringar som visas när du öppnar och stänger program eller drar och släpper filer i Utforskaren.

I Windows finns inställningen ”Justera för bästa prestanda” som gör operativsystemet lite fulare men också lite snabbare. I Windows 7 och 8 hittar du inställningen i Kontrollpanelen under funktionen System. Mac OS saknar en liknande visuella effekter-inställning.

Leta virus

Dubbelkolla att ditt antivirusprogram är uppdaterat. Låt sedan programmet genomsöka varje fil på hårddisken. Kanske avslöjas virus som stjäl datorkraft.

Antivirusprogram är alltid igång och bidrar till en slöare dator. Det är stora skillnader mellan antivirusprogrammens prestandapåverkan visade vårt test 2012. Byt antivirusprogram och se om datorn blir snabbare. Det finns flera bra gratisvarianter. Men använd aldrig datorn utan något sorts virusskydd.

Byt till flashdisk

Den klassiska hårddisken med roterande magnetskivor är oftast datorns största flaskhals. En flashdisk (även kallad SSD) har samma mått som en vanlig hårddisk men fungerar på ett helt annat och mycket snabbare sätt. En 120 gigabyte stor flashdisk kostar ungefär 600 kronor.

Du måste säkerhetskopiera och skruva loss din gamla disk innan du kan installera flashdisken. Ta hjälp av en datorkunnig bekant eller verkstad om du är osäker.

Köp mer minne

Moderna operativsystem som Windows 8 och senaste versionen av Mac OS X fungerar bäst med fyra gigabyte eller mer. Äldre operativsystem kräver mindre minne.

Det finns många olika varianter av internminne som passar olika datorer. Förklara i butiken, före köpet, exakt vilken dator du har. Priset varierar mellan 100 och 500 kronor per gigabyte.

Text: Hampus Engstedt

 

Att tänka på

Din dators ålder och skick avgör vilka tips som ger bäst utdelning. Att köpa flashdisk och internminne är säkra kort men kostar en slant.

Innan du lägger pengar på att snabba upp din dator – tänk på att en helt ny dator kostar betydligt mindre än den du köpte för 5-6 år sedan. Hemelektronikkedjorna har ofta kampanjerbjudanden på bärbara datorer för under 3000 kronor. De är långsamma med dagens mått men troligen mycket snabbare än datorn du köpte på 00-talet. Samtidigt är det såklart dåligt för miljön att anamma slit och släng-mentalitet i onödan.

Operativsystemet Linux är gratis och finns i hundratals varianter även för den långsammaste dator. Ett exempel är Lubuntu. Det krävs en viss inlärningströskel att börja använda Linux om du är datornovis. Se det som ett projekt för att lära dig mer om hur datorer fungerar.