Tipsen som gör dig till tvättmästare
Med över 50 års testande av tvättmaskiner och tvättmedel har vi koll på vad du ska tänka på i tvättstugan. Här har vi samlat våra bästa tips.
Tvättmedlen du ska ha hemma
För att få bort alla fläckar utan att förstöra kläderna behöver du ha tre olika sorters tvättmedel hemma.
Kulörtvättmedel
- Använd till dina färgade kläder, både kulörta och svarta.
- Använd inte på silke och ylle, enzymerna bryter ner fibrerna och du kan få hål i kläderna.
- Olika tillverkare stoppar i olika enzymer i sina tvättmedel och det gör att de är bra på olika saker. Så det är bra att byta tvättmedel då och då, för att komma åt fler sorters fläckar.
- Pulver eller flytande spelar ingen roll – båda kan innehålla samma enzymer.
- Läs vårt test av kulörtvättmedel
Vittvättmedel
- Använd till dina vita kläder/lakan/textilier utan tryck.
- Använd inte vittvättmedel på dina färgade kläder, eftersom de då bleks.
- Ditt vittvättmedel bör vara en pulvervariant. Flytande tvättmedel innehåller nämligen inte blekmedel, vilket krävs för att det ska vara riktigt bra på till exempel te-, kaffe- och rödvinsfläckar.
- Vitheten påverkas av om det finns optiska vitmedel i tvättmedlet. De får tvätten att se vitare ut än den egentligen är.
Fintvättmedel
- Använd till ömtåliga plagg i till exempel ull eller siden.
- Ska helst användas i maskin med fintvätt- eller ylleprogram.
- Skummar mer än andra sorters tvättmedel, skummet hjälper till att skydda plaggen mot nötning i maskinen.
- Fintvättmedel innehåller varken enzymer eller blekmedel och är därför dåliga på att ta bort fläckar och bevara vitheten hos plaggen. Å andra sidan gör de inte hål i känsliga plagg.
- Läs vårt test av fintvättmedel
Det här kan du skippa:
- Tvättmedel för svarta plagg.
- Fläckborttagning.
- Sköljmedel.
Gå heller inte på bluffen att alternativa tvättmedel, som till exempel tvättnötter, gör tvätten renare. Visst minskar fläckarna på kläderna om du kör dem i 60 grader med tvättnötter. Men effekten beror helt på det heta vattnet och den mekaniska påverkan från tvättmaskinens trumma.
Så slipper du sur lukt
Du tvättar och tvättar, men ändå luktar dina kläder surt när du plockar ut dem ur maskinen. Känner du igen dig? Med våra råd kommer din tvätt att dofta fräscht igen.
Håll tvätten torr ...
Låt fuktig smutstvätt torka innan du lägger den i tvättkorgen och se till att tömma maskinen när tvätten är klar, låt inte de våta kläderna ligga kvar.
... och även maskinen
Lämna luckan och doseringsfacket öppna när maskinen inte används så att de kan torka.
Håll maskinen ren
Det kan bildas beläggningar av smuts och mögel i tvättmaskinen. Läs i bruksanvisningen hur du ska rengöra din maskin, bland annat trumman, doseringsfacket och gummilisterna längs trumman och på insidan av luckan. Glöm inte att rensa filtret, där det kan samlas en hel del skräp. Var noga med att hålla rent i doseringsfacket, där det kan ligga kvar tvättmedel som blir grogrund för ovälkomna mikroorganismer.
Dosera rätt
Vid överdosering kan maskinen ha svårt att skölja ur allt tvättmedel, men var inte för snål med tvättmedlet om du har kraftigt smutsad tvätt. Dosera enligt anvisningen på förpackningen.
Tvätta riktigt varmt (ibland)
Ha för vana att då och då tvätta till exempel lakan i 90–95 grader med vittvättmedel. Många mikroorganismer dör inte förrän de utsätts för riktigt höga temperaturer och tvättmedlet hjälper sedan till att göra rent när beläggningarna är döda. Har du ingen tvätt som tål hett vatten kan du köra maskinen tom.
Så tvättar du hållbart
Att minska din klimatpåverkan när det gäller tvätt är inte svårt. Här är sex gröna råd.
Tvätta inte alls
En stor del av kläderna vi tvättar är inte särskilt smutsiga, ofta fungerar det att bara hänga ut dem och vädra. Framför allt kläder i naturmaterial som ylle är självrengörande och behöver tvättas väldigt sällan.
Skippa förtvätten
Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och eftersom tvätten ligger i vattnet under tiden blir den ordentligt blötlagd även utan förtvätt. Den behövs bara om kläderna är riktigt hårt smutsade.
Välj rätt temperatur
Att tvätta i lägre temperaturer drar mindre energi, men eftersom klädernas största miljöpåverkan sker under tillverkningen är det viktigare att få dem att hålla så länge som möjligt. Det är därför bättre att tvätta mer sällan i högre temperaturer om det förlänger livslängden på plagget.
3 %
… av plaggens klimatpåverkan kommer från tvättning och torkning.
Dosera efter vikt
Många tror att de lägger i mer tvätt än de gör och doserar tvättmedel därefter. Men vattenmängden i dagens tvättmaskiner är snålt tilltagen och beräknad för att skölja ut exakt den mängd tvättmedel som rekommenderas. Väg därför tvätten innan du stoppar in den i maskinen och måtta upp tvättmedel efter vikten.
Skippa sköljmedel
Sköljmedel gör visserligen tvätten mjuk och väldoftande, men det är en onödig belastning på miljön. Dessutom är det inte bra för alla kläder. Det täpper igen porerna på funktionsplagg och försämrar uppsugningsförmågan hos handdukar. Sköljmedel behövs egentligen bara om du vill göra syntetplagg mindre statiska.
Hängtorka
Häng tvätten i stället för att torktumla om det är möjligt. Allra bäst är om du kan göra det utomhus. Undantaget är vattenavvisande ytterplagg där skyddet behöver ”återaktiveras” i värme – torktumlare eller torkskåp – efter tvätt.