Hoppa till innehållet

Teknikskolan: Allt du behöver veta om usb

Kontakten ska passa och hastigheten ska vara så hög som möjligt. Vi förklarar hur du bäst använder usb-kabeln.

Publicerad

Att stoppa in en usb-kontakt åt rätt håll är inte alltid det enklaste.

Om du använder någon form av ny teknik har du garanterat kommit i kontakt med usb, Universal Serial Bus. Det är den vanligaste standarden för att koppla ihop tillbehör till datorer, allt från tangentbord och hårddiskar till mobiler och skrivare. Sladdarna kan ha olika kontakter, vilket gör att alla usb-sladdar inte passar överallt. De vanligaste är kontakt typ A, som pluggas in i datorn, typ mikro B, som finns i många mobiler och andra mindre prylar, samt typ C som finns i nyare mobil- och datormodeller. Usb C är nyast och har störst framtidspotential. Med usb C slipper du också tänka på att vända kontakten rätt, den kan pluggas in åt båda håll.

Usb-kontakter kommer i många olika varianter

Inte bara kontakternas form är olika. Även överföringshastigheten skiljer mycket, alltså hur lång tid det tar att överföra filer från till exempel en extern hårddisk till datorn. Version 3.1 är just nu snabbast och kan teoretiskt överföra filer i hastigheten 10 000 mega­bit per sekund. Det är en enorm skillnad mot usb 2 som fortfarande används i många prylar, den versionen kan bara överföra 480 megabit per sekund. För att kunna nyttja full hastighet måste båda prylarna som sammankopplas använda den senaste versionen. Det är dock svårt att komma upp i de teoretiska maxhastigheterna. Andra interna komponenter än usb-uttagen sätter begränsningar. Många faktorer avgör, men du kan ändå räkna med att filöverföringar som tar flera minuter med usb 2, går på 20–30 sekunder med usb 3.1. Version 3.1 är fortfarande ganska ovanlig, men version 3 ger ungefär samma prestanda för de allra flesta användare.

Vilken kontakt som används och vilken usb-överföringsstandard som används hör inte nödvändigtvis ihop. En usb-standard föreskriver inte att en viss kontakt måste användas. Du kan till exempel inte vara säker på att din nya pryl med senaste kontakttypen usb-c använder usb 3, men oftast är det så eftersom nya prylar använder de senaste varianterna. Om du ser en usb-kontakt av typ A vars ena sida är blå så kan du dock vara säker på att den använder den snabba överföringshastigheten i usb 3. Den blå färgen är till för att tydliggöra att usb 3 används.

Med usb kan du inte bara överföra data (till exempel filer på en dator), utan även ström. Även här är det stor skillnad beroende på vad du pluggar in. En usb-port i en dator kan bara ge 500–900 milliampere ström. En usb-laddare som kopplas till vägguttag kan däremot ge upp till fem ampere. Därför tar det lång tid att ladda till exempel mobilen via datorns usb-port. Ett nytt tillägg i standarden, kallat USB Power Delivery – USB-PD, börjar så smått slå igenom. Om usb-sladden och -laddaren har stöd för USB-PD, kan de ge upp till 100 watt till prylen som ska laddas. Det räcker för att ladda inte bara mobiler och surfplattor, utan även de flesta bärbara datorer. 

Fler usb-uttag

Du kan lätt utöka antalet usb-uttag på datorn genom att koppla in en så kallad usb-hubb. En sådan hubb med fyra extra uttag kostar ett par hundra kronor. Om du behöver ladda prylar via hubben bör du köpa en som har eget nät­aggregat. Det finns även varianter som förutom usb-uttag har uttag för nätverk, bildskärm och hörlurar. De kräver för det mesta att din bärbara dator har ett usb 3.1-uttag med usb C-kontakt. De kostar från ­tusenlappen och uppåt.

Läs alla Råd & Röns teknikskolor