Stick! - så minimerar du myggen
Svensk sommar är inte bara jordgubbar och ljusa nätter. En viss flygande, blodtörstig liten gynnare har också en olustig förmåga att förstöra även den härligaste av sommarkvällar.
Många olika myggor
I Sverige finns 49 olika sorters stickmyggor och över hälften av arterna tycker om att kalasa på människoblod. Värst är de aggressiva arter som lever i översvämningsområden som till exempel vid Dalälvens utlopp. De cirklar inte runt sitt offer utan går pang på rödbetan (dig!). Därav deras smeknamn – attackmygg.
Klä dig rätt
Försök vara lika ljus och fräsch som en bostadsannons i Stockholms innerstad. När du aktiverar kroppen avger du nämligen både svett och extra mycket koldioxid vilket lockar till sig myggen. Även mörka kläder triggar krypens blodlust.
Smörj in dig
Myggmedel för huden finns som spray, stift roll-on och på flaska. Den vanligaste aktiva substansen heter DEET och är bevisat effektiv. Men den är giftig och kan irritera både ögon och lungor. Barn under tre år ska inte använda medel med DEET.
Torrlägg tomten
Myggan trivs när den kan gömma sig i ris och buskage. Får den dessutom tillgång till vattensamlingar blir den så glad att den lägger ägg. Har du rishögar bredvid komposten och skottkärran halvfull med regnvatten är det alltså läge rensa lite i trädgården.
Fångad i fällan
Det finns flera olika typer av myggfällor att köpa, men det är svårt att veta hur bra (eller dåligt) de fungerar. Råd & Rön har inte testat någon typ av myggfälla. Att locka mygg med koldioxid, fukt och värme är teoretiskt rätt, enligt experter. De dyraste myggfångarna gör ungefär det. De omvandlar gasol till koldioxid och suger sedan in de grundlurade moskiterna med en fläkt. Sådana fällor kostar dock flera tusen i inköp och flera hundra i drift per månad.
Flygande rovdjur
Istället för kemikalier och dyra mekaniska fällor kan det löna sig att locka fladdermöss att bosätta sig i trädgården genom att sätta upp en fladdermusholk. En fladdermus kan mumsa i sig upp till 7000 myggor per natt. Även småfåglar äter mygg så fort de kommer åt.
Det var lika bra förr
Starka dofter gör myggen desorienterade. Gamla tiders knep med kvastar av pors eller skvattram som myggskrämmare är alltså fortfarande gångbara. Kanske läge att byta ut prästkragen mot pors i årets midsommarkrans?
Källor: Naturhistoriska riksmuseet (intendent Yngve Brodin), Naturskyddsföreningen m.fl.