Hoppa till innehållet

Söt, sötare, sötast

Allt sött är inte längre socker. Med hälsotrenden har det kommit en mängd olika sötningsmedel att välja bland. Vi hjälper dig att få koll på vad som är vad.

Publicerad

Socker är ett samlande namn för flera olika sockerarter. De finns i frukt, bär och mjölkprodukter, men vi använder också extra socker i bakning och matlagning. Tillsatt socker finns dessutom i färdigproducerade livsmedel som till exempel läsk, saft, fruktyoghurt, ketchup och frukostflingor. Men allt fler producenter marknadsför sina produkter som sockerfria och tillsätter konstgjorda sötningsmedel i stället. Vad är skillnaderna på socker och sötningsmedel?

Socker eller sackaros är en ren natur­produkt som utvinns ur sockerbetor eller sockerrör. Betor odlas på norra jordklotet, sockerrör på södra. Tio betor behövs för ett kilo socker.

Förutom det raffinerade, vita sockret produceras råsocker, farin, florsocker, pärlsocker, bitsocker och flera andra sockersorter från sockerrör eller -betor. Numera framställs också drivmedel, etanol, av sockerrör.

Aspartam, E 951, är ett syntetiskt ämne, framställt av aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Aspartam tål inte upphettning och används därför inte i bakverk, men däremot ofta i läskedrycker. Ämnet är cirka 200 gånger sötare än socker.

Cyklamat, E 952, är också syntetiskt framställt. Det är cirka 30 gånger så sött som socker. Cyklamat används till exempel i desserter, sylt och kost­tillskott.

Sackarin, E 954, är ett tredje syntetiskt sötnings­medel, som är ungefär 400 gånger sötare än socker. Det används i flera olika livsmedel, till exempel läsk, glass, godis, sylt, marmelad, såser och senap.

 

Syntestiska sötningsmedel

De syntetiska produkterna, till exempel sackarin och sukralos, är framställda på kemisk väg av olika salter, aminosyror och andra ämnen. Eftersom de är mindre söta än socker är de bra ­alternativ för diabetiker. Sötningsmedel som ska användas som livsmedelstillsatser måste godkännas och ha ett E-nummer.

Sötningsmedel får bara användas i ­lättprodukter, till ­exempel i lightläsk, och i livsmedel utan tillsatt socker. Sötningsmedlen är omdiskuterade, och vissa forskare anser att de kan framkalla olika sjukdomar. De sötningsmedel som är godkända som tillsatser i EU anses dock vara säkra.

 

Sorbitol är ett ämne som förekommer naturligt i exempelvis äpplen, päron och plommon. Men det sorbitol som används som sötningsmedel, E 420, framställs syntetiskt ur stärkelse och är ungefär hälften så sött som socker. Det kan också användas som ­konsistensmedel.

Stevia/steviolglykosider, E960, är det senaste sötningsmedlet som har dykt upp inom EU. Stevia är en växt, som odlas i Sydamerika. Den innehåller ämnen, steviolglykosider, som är 300 gånger sötare än socker. Glykosiderna är godkända som livsmedelstillsats i EU, däremot inte växten stevia, varken i färsk eller torkad form. Livsmedel som innehåller växtdelar från Stevia får därför inte säljas här. Inget företag inom EU har lämnat tillräckligt underlag för att man ska kunna göra en säkerhetsprövning av stevia, därför saknas ett godkännande. Sötningsmedel med steviolglykosider säljs till exempel under namnen Sötin eller Sukrin.

Sukralos, E 955, framställs syntetiskt av modifierat sackaros och en liten mängd klor. Det tål upphettning till hög temperatur och bryts ner mycket långsamt. Sukralos kan därför medföra miljöpåverkan som vi ännu inte vet så mycket om, eftersom riskerna inte är helt utredda. Sukralos är 500–600 gånger sötare än vanligt socker, och får användas i bland annat läsk, desserter, såser, cider och kosttillskott.

Xylitol, E 967, kallas också björksocker. Det är, liksom sorbitol, en sockeralkohol som framställs ur sockerarten xylos. Sockeralkoholer är lika, eller något mindre, söta än vanligt socker. De ger oss cirka 2 kalorier (kcal/g), till skillnad från sockrets 4 kalorier. De flesta rent syntetiska sötningsmedlel innehåller inga kalorier.

Utan tillsatt socker. Om ett livsmedel inte innehåller några tillsatser av naturliga sockerprodukter eller andra sötande tillsatser, till exempel sirap, kan förpackningen få märkas med ”utan tillsatt socker”. Men om livsmedlet ändå innehåller socker­arter, till exempel en smoothie som innehåller fruktsocker, bör det stå ”innehåller naturligt förekommande socker” på förpackningen.

Sockerfri. Livsmedel som påstås vara sockerfria får bara innehålla högst 0,5 gram sockerarter (naturligt socker) per 100 gram eller 100 milliliter.