Hoppa till innehållet

Snuvad på pengarna

Apotekens hyllor är fulla av produkter som påstås bota och förhindra förkylning. Men enligt experterna blir vi lurade.

Publicerad

Tittar man in i valfritt apotek möts man av hyllmeter med förkylningsmedikament – det är Bafucin, Kan Jang, Echinagard och diverse sprejer som alla påstås bota, lindra och förhindra förkylning. På nätbutiken Apotea finns nästan 200 produkter mot förkylning. Men trots det fortsätter vi att snuva och snörvla. Finns det egentligen något som hindrar eller botar en förkylning?

– Nej, är det enkla svaret. Förkylningen har sin egen tidtabell. Det tar ett visst antal dagar från det att man insjuknar till det att man blir frisk igen, och det är svårt att påverka det förloppet, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

FÖRKYLNINGSVIRUS SPRIDS GENOM små droppar som utsöndras när någon hostar eller nyser. De kommer oftast in i mottagarens kropp genom näsans slemhinnor. Virus kan inte föröka sig utanför kroppen, men när de väl har tagit sig in i mottagarens celler programmerar de om dem och börjar skapa nya versioner av sig själva.

När det här händer har kroppen inte fattat att den är infekterad än. Till slut spricker cellen och släpper ut 100 000-tals viruspartiklar, och de sprider sig snabbt. Då reagerar kroppen med typiska förkylningssymtom, men då är det redan för sent.

Varför är då en förkylning så svår att behandla?

– Problemet är att det inte bara är ett virus, utan flera hundra. Och när man väl börjar känna av virussymtomen är slemhinnorna redan invaderade av förkylningsvirus. Och då tar det ett tag innan immunförsvaret kickar i gång och bekämpar sjukdomen, säger Björn Olsen.

Något som boostar immunförsvaret då? Går det att få det att jobba hårdare med att ta tag i viruset som invaderar kroppen?

– Immunförsvaret står på vakt hela tiden, och består av miljontals celler i hela kroppen. Det är inte en sak som man kan gå in och stärka. Medel som påstår sig boosta immunförsvaret är monumentalt skitsnack. Men om någon mår bättre av att dricka en hot toddy eller te, eller gurgla med citron så kan man väl göra det. Men det är ju onödigt att lägga pengar på något som inte fungerar. Det här är en miljardindustri, och de pengarna kan man lägga på något vettigare, säger Björn Olsen.

Förkylningsmediciner du kan skippa

 

Vitlökskapslar

Enstaka studier har visat att vitlök skyddar mot förkylning, men studierna är inte tillräckligt stora och genomgående för att kunna säkerställa att det verkligen är så.

 

Röd solhatt eller Echinacea

Echinagard, Echinaforce, Esberitox, Kan Jang innehåller alla örten echinacea, eller röd solhatt. Enligt tillverkarna finns det studier som visar att echinacea har effekt mot förkylning. Men när Cochrane-institutet 2014 gjorde en stor genomgång av de studier som gjorts, visade sig örten endast ha en svag effekt på sjukdomsförloppet, och de fann inga bevis på att den kunde förhindra att en förkylning bröt ut. 

Hostmedicin

Receptfria hostmediciner har ingen som helst effekt, det fungerar bättre att dricka varmt te med honung i. Hostmediciner med Cocillana kan ha viss effekt, eftersom de har en morfinkomponent som kan stänga av rethosta.

Halstabletter

Strepsils och andra halstabletter fungerar lindrande mot halsont, men de tar inte bort orsaken till det onda. Bafucin innehåller till exempel bensokain, lokalbedövning. Även för att lindra halsont fungerar te med honung bra.

Handsprit

Att tvätta händerna ofta och ordentligt är det bästa sättet att förhindra att förkylningar uppstår. Då borde väl en extra skvätt handsprit vara ett bra komplement? Nja. Handsprit löser upp det hölje som finns runt många virus, vilket gör att viruset inte överlever. Men det fungerar mindre bra på virus som inte har något hölje, så kallade nakna virus. Många förkylnings virus, samt det virus som sprider vinterkräksjukan, tillhör den sistnämnda kategorin.

C-vitamin

Att helt ta bort C-vitamin ur kosten kan göra att man får skörbjugg, vilket resulterar i skador på slemhinnorna, och då drabbas man lättare av virus. Men det är mycket ovanligt i Sverige att någon har så dålig kost, så det finns ingen anledning att äta C-vitamin av den anledningen. Att proppa i sig en massa C-vitamin i hopp om att mota förkylningar är inte heller en bra idé, eftersom för mycket kan vara skadligt.

Förkylningssprejer

De senaste åren har det lanserats förkylningssprejer som ska motverka och lindra förkylning. För vissa produkter har tillverkarna gjort studier som visar att sprejerna kan ha positiva effekter, och kan förhindra att en förkylning bryter ut. Men Tomas Bergström, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi, säger att det är osäkert om sprejerna har samma effekt om de används efter att förkylningssymptom uppstår, vilket förmodligen är så sprejen oftast används. Han ifrågasätter också om sprejen verkligen har effekt på alla det hundratalet virusvarianter som finns.
Dessutom är sprejen klassad som en medicinteknisk produkt, vilket innebär att den inte har testats på samma sätt som läkemedel har.