Sju tips som gör dig säkrare på nätet
Dina personuppgifter och data om vad du gör online är intressant byte både för annonsörer och bedragare. Här är sju snabba tips som gör dig lite säkrare och lite mer privat på nätet.
Slå på tvåfaktorsautentisering
Tvåfaktorsautentisering är svårt att säga, men lätt att använda. Det innebär att du använder två olika faktorer, något som bara du vet och något som bara du har, för att styrka din identitet när du loggar in på en webbtjänst. Den vanligaste varianten är att du registrerar ditt mobilnummer hos tjänsten, till exempel Facebook, och sedan använder ditt lösenord tillsammans med en engångskod som skickas via sms när du loggar in från en ny webbläsare eller app. För att någon ska komma åt ditt konto krävs då att hen både har listat ut ditt lösenord och har tillgång till dina sms.
Använd unika lösenord
Ditt lösenord ska inte bara vara svårt att gissa utan också vara unikt för varje tjänst. Detta eftersom det inte är helt ovanligt att olika nättjänster hackas och lösenord kommer på avvägar tillsammans med till exempel din e-postadress. På haveibeenpwned.com kan du se om din e-postadress har varit med i någon av de större lösenordsläckorna.
Skaffa en lösenordshanterare
Att hitta på och komma ihåg svåra lösenord för alla webbtjänster är svårt. Bästa sättet är att använda en lösenordshanterare som hjälp. De kan vara fristående program eller appar, men finns även inbyggt i många webbläsare och operativsystem. Lösenordshanteraren lagrar dina lösenord krypterat så att ingen annan kan läsa dem och den kan också användas för att skapa nya unika och svåra lösenord. Enda problemet är att du behöver ett lösenord till lösenordshanteraren. Men det är enklare att komma ihåg bara det än ett eget lösenord för varje tjänst. När vår systertidning Consumer Reports testade lösenordshanterare rekommenderade tidningen 1Password som finns för både dator och mobil.
Snacka privat
En av de mest upprepade liknelserna när det gäller nätet är att e-post är som ett vykort, det vill säga att innehållet kan läsas av alla när meddelandet passerar mellan sändare och mottagare. Det är fullt möjligt att kryptera innehållet i brevet så att ingen annan än mottagaren kan läsa det, men det är riktigt krångligt. Vill du prata privat är det enklare att välja ett krypterat chattprogram som använder stark kryptering hela vägen från avsändare till mottagare. Ett bra exempel är appen Signal som finns för både mobil och dator. Tänk bara på att även om det du säger i chatten är skyddat så kanske din identitet inte är det.
Skydda din mejlkorg mot översvämning
När chattappar och sociala medier tagit över mycket av det vi tidigare använde e-posten till är det lätt att inkorgen förvandlas till en plats för bara reklam- och nyhetsbrev. Ibland sådana du har beställt och ibland sådant du får efter att ha använt din e-post lite oförsiktigt på nätet eller kanske för att skapa ett konto på ett öppet wifi-nät. Ett sätt att skydda din postlåda är att använda en tillfällig adress. Det finns flera tjänster för det. En är 10minutemail.com, som precis som namnet antyder är en e-postadress som bara finns i tio minuter. Förhoppningsvis tillräckligt länge för att du ska kunna ta emot det där e-postmeddelandet med inloggningsuppgifter eller vad det nu kan vara.
Spåra spårarna i webbläsaren
Webbplatser använder olika typer av spårare för att samla information om dina surfvanor. Ofta för att kunna servera annonser till dig som bygger på vad du har sökt efter eller vilka sidor du tidigare har besökt. Det finns en rad olika insticksprogram du kan ladda ner till din webbläsare som hjälper till att stoppa dessa spårare och de annonser som använder dem. Två vanliga exempel är Privacy Badger från EFF och Duckduckgo Privacy Essentials från sökmotorn Duckduckgo. Med hjälp av dessa kan du dessutom enkelt se vilka företag/annonsnätverk det är som vill samla information om dig.
Håll spionerna borta från inkorgen
Precis som på webben gör e-handlare och andra som skickar nyhetsbrev till dig sitt bästa för att spåra dina läsvanor, om du öppnar brevet och vilka länkar du klickar på. Ett sätt att göra det svårare är att använda en ny tjänst från sökmotorn Duckduckgo. Företaget bakom erbjuder en speciell e-postadress som du ska använda för nyhetsbrev och liknande. Breven skickas via en server hos Duckduckgo där spårarna plockas bort innan brevet skickas vidare till din vanliga adress. Företaget erbjuder också ett system med engångsmejladresser som du kan använda och enkelt stänga av om det kommer för mycket oönskad post. För att få tillgång till e-postadressen måste du ladda ner Duckduckgos app på din mobil, välja e-postskydd under inställningarna och ställa dig i kö.