Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Hushållskemikalier

Så tvättar du mer hållbart

Att använda låga temperaturer har länge varit det allmänna rådet för att tvätta mer miljövänligt och ­energisnålt. Men det är inte hela sanningen.

Publicerad

Förtvätt behövs bara om kläderna är riktigt hårt smutsade. Dagens tvättmaskiner tar lång tid på sig att tvätta och därför hinner tvätten bli ­ordentligt blötlagd även utan förtvätt. 

Tvätta inte alls

En stor del av kläderna vi tvättar är inte särskilt smutsiga. Det är bara underkläder som behöver tvättas efter en dags användning, andra plagg mår bäst av att hängas ut och vädras. Du kan även hänga kläderna i bad­rummet ­medan du duschar för en snabb uppfräschning. Framför allt kläder i naturmaterial som ylle är självrengörande och behöver tvättas väldigt sällan.

Tvätta kallare – eller? 

Att tvätta i lägre temperaturer drar mindre energi, men eftersom klädernas största miljöpåverkan sker under tillverkningen är det allra bäst att få dem att hålla så länge som möjligt. Det gör du bland annat genom att undvika att tvätta i onödan. Har du kläder som luktar illa eller har fula fläckar som inte går bort – våga tvätta i högre temperaturer. Det är bättre att tvätta någon gång då och då i högre tempera­turer om det förlänger livs-
längden på plagget. Framför allt fettfläckar och vissa fläckar som tas bort av en­zymer, som till exempel blod, mjölk och bläck, går lättare bort i varmt vatten.

Dosera efter vikt

Många tror att de lägger i mer tvätt än de gör och doserar tvättmedel därefter. Men vattenmängden i dagens tvättmaskiner är snålt tilltagen och beräknad för att skölja ut exakt den mängd tvättmedel som rekommenderas. Har du för mycket tvättmedel riskerar du alltså att få dåligt sköljd tvätt med ­tvättmedelsrester i. Väg därför tvätten innan du stoppar in den i maskinen och måtta upp tvättmedel efter vikten.
80 procent av svenskarna har mjukt vatten och ska dosera därefter.

Skippa sköljmedel

Sköljmedel används för att göra tvätten mjukare, antistatisk och väldoftande. Men sköljmedel är inte bra för alla kläder. Det täpper igen porerna på funktions­plagg och försämrar upp­-
sugningsförmågan hos handdukar. Eftersom användandet av sköljmedel innebär att du belastar miljön med en del onödiga kemikalier är det något du med fördel kan skippa.

Använd rätt tvättmedel

För att få bort fläckar utan att förstöra kläderna behöver du tre olika sorters tvättmedel: vittvättmedel, kulörtvättmedel och fintvättmedel. Vita tyger behöver blekmedel för att behålla sin vita färg och det finns endast i vittvättmedel i pulverform. Tvättar du vitt i kulörtvättmedel får du till slut grå plagg. Vittvätt­medel ska inte användas på färgade plagg, då bleknar de. I vanligt tvättmedel finns det enzymer som bryter ner fibrerna i silke och ylle. Du bör därför använda fintvättmedel för dessa textilier, annars kan de förstöras. Olika märken av tvättmedel är bra på olika fläckar, så det kan löna sig att byta tvättmedel då och då. 

13 kilo per år

I genomsnitt köper svenskarna 13 kilo kläder och hemtextilier varje år och vi slänger åtta kilo textil i soporna. Enligt en utredning som Naturvårds­verket gjort skulle hälften av de kläder som slängs kunna återbrukas.

Tillverkningen påverkar mest

Enligt svensk forskning kommer kl­ädernas allra största klimatpåverkan från tillverkningen – hela 70 procent. 22 procent kommer från kundens resa mellan butik och hemmet, 4 procent kommer från transporter, 3 procent kommer från tvättning och torkning och 1 procent kommer från avfalls­hanteringen.

Kläder – en riktig miljöbov

Klädindustrin är en av de smuts­igaste branscherna – en fjärdedel av hela världens årliga förbrukning av bekämpningsmedel går till exempel till bomullsodling. Dessutom används stora mängder kemikalier till blekning, färgning och ­materialbehandling.