Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Kyl & frys

Så stoppar du kökets energitjuvar

Kökets många maskiner och apparater står för en stor del av hemmets energiförbrukning. Men några av energitjuvarna kan du enkelt jaga på flykten. 

Publicerad

 

Förvara

förvaring

Frosta av. En isbelagd frys drar mycket ström. Frosta av en gång om året, och gärna på hösten eftersom det bildas mer frost på sommaren.

Tina i kylen. Tina frysta matvaror i kylen. Då hjälper du kylskåpet att hålla kylan och sparar el, samtidigt som resultatet blir bättre än om du tinar maten i mikron.

Damma. Dammsug regelbundet bakom kylen och frysen. Kylaggregatet och kompressorn drar upp till 25 procent mer ström när de är dammiga.

Låt maten svalna. Ställ aldrig in varm mat i kylen. Det tvingar kylaggregatet att jobba hårdare, vilket drar mer ström. Låt maten svalna utomhus eller ställ ner den i kallt vatten.

Laga

mikroVälj induktion och varmluft. Satsa på en induktionshäll och varmluftsugn om du ska köpa ny spis och ugn. De kostar lite mer men drar mindre ström och är mer effektiva än andra spisar och ugnar. I en varmluftsugn kan du ha flera plåtar inne samtidigt. Dessutom kan temperaturen vara 15-20 grader lägre än i en vanlig ugn.

Slå av bryggaren. Häll kaffet i en termos i stället för att hålla det varmt på kaffebryggaren.

Håll stängt. Koka alltid med lock på kastrullen och öppna inte ugnsluckan i onödan. Gör rent ugnsluckans glas med jämna mellanrum, så att du lätt ser in i ugnen i stället.

Mikra mera. Använd mikrovågsugnen när du ska värma små mängder mat. Då förbrukar du mindre el än om du använder spisen eller ugnen. Små mängder vatten lönar sig också att värma i mikron, för större mängder är vattenkokare eller induktionshäll bättre.

Fläkta lagom. Köksfläkten suger ut mängder med varmluft, så använd den inte i onödan på vintern.

Diska

DiskmaskinDiska i maskin. Diskmaskinen är överlägsen handdiskaren vad gäller kapacitet och energisparande. En modern diskmaskin gör bara av med 10-20 liter vatten per disk. Råd & Röns disktest visade att handdiskare använder fyra gånger så mycket vatten som en diskmaskin, och nära 30 procent mer energi.

Skölj inte tallriken. Skrapa bort de lösa matresterna innan du sätter in disken i diskmaskinen. Skölj aldrig, disken blir inte renare för det. Moderna diskmaskiner känner av hur smutsigt diskvattnet är efter fördisken, och anpassar huvudprogrammet efter det. Matresterna sönderdelas effektivt av maskindiskmedlet och samlas i maskinens självrensande filter.

Snåla på strålen. Laga droppande kranar, eller byt till moderna och effektiva blandare. Byt ut kranmunstycket mot en vattensparande perlator, som blandar in luft i vattenflödet utan att den blötande effekten påverkas nämnvärt. Det gör att man kan använda mindre vatten.

Använd sköljbalja. Om du måste diska för hand, diska och skölj i balja, eller med proppen i diskhon. 

 

 

 

Testchefen tipsar

Ronny Karlsson”Många bäckar små” är bästa vägen till energibesparing i köket, enligt Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Om man sparar lite här och där kan man göra skillnad, säger han. Ska du ändå köpa nytt? Kolla då Råd & Röns tester av bland annat vitvaror.

– Och titta på testbetyget för energiförbrukning, inte på tillverkarens energimärkning, säger Ronny Karlsson. Våra betyg baserar sig på normal användning, medan tillverkarens märkning baserar sig på en specialinställning som är optimerad mot Europastandard.