Så sparar du dina bilder i molnet
Svämmar mobilen över av härliga sommarminnen? Här är sju tjänster som tar hand om dina bilder.
Mobilen har tagit över allt mer av vårt semesterfotograferande och visst rymmer nya telefoner många bilder. Men till slut blir det fullt och bilderna behöver lagras säkert någon annanstans. Det finns en uppsjö av tjänster på nätet som erbjuder sig att ta hand om dina bilder. Att låta dem automatiskt kopiera bilderna i din telefon är dessutom smart om telefonen skulle komma bort eller gå sönder.
Vi har jämfört kostnaden för att lagra 1 terabyte bilder hos foto- och lagringstjänster från fem globala it-företag och två svenska företag. Skillnaderna i pris varierar mellan knappt 60 kronor till 600 kronor per månad.
Hur många foton och semesterfilmer utrymmet räcker till beror på i vilken kvalitet dina bilder och videosnuttar sparas, men för de flesta hobbyfotografer räcker 1 terabyte till många tiotusentals bilder och filmer. Fotograferar du inte så mycket kan det vara värt att välja en prenumeration med mindre utrymme till en början och sedan öka på allt eftersom bilderna blir fler.
Alla tjänsterna erbjuder någon form av gratis- eller prova på-variant. Med undantag för Flickr och möjligen Google är dessa för små för att räcka för mer än att just testa om tjänsten passar för dig.
Googles fototjänst skiljer sig från konkurrenterna genom att erbjuda lagring av obegränsat antal bilder och filmer. Men det finns en brasklapp – om du väljer det alternativet sparas bilderna inte i originalversionen utan en lite sämre komprimerad variant. Det betyder att bilden inte har kvar all information som mobilens kamera fångat och det gör att bilden kan se sämre ut om du till exempel skriver ut den i stort format. Flickr låter däremot användaren spara upp till 1 terabyte bilder utan att komprimera bilderna i sin reklamfinansierade gratistjänst. Om du betalar månadsavgiften slipper du reklamen.
Flickr och Google Photo är de enda tjänsterna i sammanställningen som är avsedda bara för bilder och film. Hos övriga tjänster går det bra att spara även andra typer av filer, eller bilder som inte är i de vanligaste filformaten. Flera av tjänsterna ingår dessutom i paket. Om du betalar för Microsofts Onedrive betalar du också för företagets Officepaket och får tillgång till ordbehandlare och andra program. Om du väljer att betala för lagringsutrymme hos Google delas det med andra tjänster från företaget, som Gmail och Google Drive. Det är alltså en bra idé att titta på dina behov även vid sidan av att lagra just bilder när du väljer någon av tjänsterna.
De svenska tjänsterna CloudMe och Storegate ligger båda en bra bit över it-jättarna i pris men utmärker sig genom att garantera att dina bilder lagras inom EU respektive inom Sverige. När det gäller övriga tjänster är det mer svårt att säga var i världen bilderna finns, men de amerikanska bolagen måste också följa EU:s regler när de gäller till exempel integritet om de vill sälja sina tjänster här.
Var noggrann när du väljer tjänst. Om du lagrar mycket bilder online kan det vara jobbigt och ta lång tid att flytta dem till en annan leverantör om priser eller villkor förändras. I den här sammanställningen har vi valt ut företag som har haft sina tjänster under lång tid, men det är ingen garanti för att de kommer att finnas kvar på samma sätt i framtiden. Dina bilder vill du förmodligen spara i flera decennier och det är därför klokt att ha en kopia av bilderna på ytterligare minst ett ställe, till exempel på en hårddisk, om den tjänst du valt skulle råka ut för problem.