Så inreder du ljusrätt
Rätt ljus på rätt ställe kan göra underverk med ett rum. Men felet många gör är att de inte tänker på vilken funktion ljuset ska ha, enligt inredningsbloggaren Frida Ramstedt.
Inredningsbutikerna och magasinen är fulla av trendiga armaturer där led-lampor hängs i metallburar, monteras på spretiga armar eller i ljusa skärmar.
– Många köper i dag lampor för att de ska vara dekorativa och ha en viss effekt i inredningen, men de tänker inte på jobbet som de ska göra, säger inredningsbloggaren och författaren Frida Ramstedt.
Hon har nyligen skrivit en bok som översatts till 25 språk där hon skriver om inredningen som funktion och inte enbart som något estetiskt och visuellt. Ett kapitel handlar om belysning, ett område där det är extra viktigt att det bli rätt, menar hon.
– Vi bor i ett mörkt land, vi mår sämre om vi ser dåligt. Det här är ett ämne där det finns mycket kunskap. Det har forskats på ljus och ergonomi i hundra år, men ofta kommer den här kunskapen inte konsumenten till del, säger Frida Ramstedt.
Hon säger att hon dagligen i inredningsmagasin och på Hemnet ser fel som folk gör med sin belysning. Ett vanligt fel är lampan över matbordet.
– Där är armaturen ofta öppen, med nakna lampor. Det blir helt fel eftersom man då blir bländad av ljuset. Lampan ska hänga 55 till 65 centimeter över bordet och ha ett nedåtriktat ljus, så att man inte blir bländad.
Frida Ramstedt säger att hösten, när det börjar bli mörkt, är en bra tid att se över sin belysning eftersom det då blir väldigt tydligt hur rummen ser ut utan ljus. Hon säger att först och främst behöver rummet ett allmänljus från en lampa i taket, som lyser upp hela rummet utan skuggor.
– Jag brukar kalla den för en jämn väntrumsbelysning. Den här lampan kanske man främst har tänd när man städar eller letar efter något, säger hon. Utöver det behöver varje rum funktionslampor som belyser den aktivitet som utövas i rummet.
En riktig klassiker
Den första PH-lampan konstruerades 1924 av dansken Poul Henningsen. Det som utmärker de ikoniska lamporna är skärmsystemet, som reflekterar ljuskällan utan att blända.
I vardagsrummet behövs till exempel en eller två läslampor vid soffan och den som gillar att ligga och läsa i sängen behöver sänglampor med riktat ljus i sovrummet. I badrummet gör ett skarpt ljus ovanifrån att du ser hålögd ut, så där behövs ljus rakt framifrån för att du ska kunna sätta i linser, sminka dig eller raka dig. I köket behövs funktionsljus över arbetsbänkarna så att du ser när du tillreder mat och hackar grönsaker. Att det här ljuset behövs glöms ibland bort i inredningsyran.
– I inredningstidningar har många tagit bort överskåpen och belysningen som satt där, utan att ersätta den med ny, säger Frida Ramstedt.
Utöver funktionsljus behöver ett rum även stämningsljus som lättar upp mörka hörn och ger en mysig känsla. Den som har konst kanske vill punktbelysa den för att den ska komma till sin rätt.
– Man brukar säga att det behövs fem till sju lampor i varje rum och när jag säger det tycker folk att det är jättemånga. Men alla behöver inte vara tända samtidigt, säger hon.
Hon tipsar också om att undvika att placera ljuskällor i samma höjd.
– Då bildas en ljusmidja. I stället vill man sträva efter vågor och variation, säger Frida Ramstedt.
Även utformningen på armaturen är viktig.
– Titta på bilder där lampan är tänd, eller titta på hur lampan sprider ljuset när den står i ett mörkt rum. En del företag är bättre än andra på att ta fram bra armaturer, Poul Henningsen forskade i tio år för att ta fram PH-lampan, säger Frida Ramstedt.
Det är mycket att tänka på och Frida Ramstedt tipsar om att man kan ta hjälp av en expert.
– En del lampbutiker gör hemkonsultationer och du kan också prata med någon som arbetar i fackhandeln, de kan lampor. Ett tips är att du tar foton på ditt hem och tar med till butiken, säger hon.