Hoppa till innehållet

Prata med prylarna – så funkar röststyrning

Fler och fler prylar i det smarta hemmet kan styras med rösten. Nu börjar dessutom vissa manicker förstå svenska. Vi förklarar skillnaderna mellan Apples och Googles röststyrningssystem

Publicerad

Att kunna styra hemmet med rösten kändes för inte så många år sedan som science fiction. Men nu börjar framtidsscenariot så smått bli verklighet. Redan 2011 lanserade Apple sin röstassistent Siri. ”Hon” fanns då inbyggd i Iphone och kunde förstå ganska enkla frågor som användaren talade in i mobilens mikrofon.

Sedan dess har Siri blivit betydligt smartare. Hon väntar på följdfrågor från användaren och kan nu även styra andra prylar som är godkända av Apple. För oss i Sverige blev Siri mycket mer relevant 2015 när hon lärde sig förstå och prata svenska. För att använda Siri behöver du en Iphone eller Ipad. Du väcker assistenten genom att säga ”hej Siri”.

Google har också röststyrning i sitt operativsystem för mobiler, men funktionen finns i flera olika varianter. Den direkta konkurrenten till Apples Siri kallas ­Assistant. Den kan ställa följdfrågor och har liksom Siri en ”personlighet” med förmåga att ge putslustiga svar och berätta anekdoter. Assistant har dock en stor nackdel – den pratar inte svenska och finns därför inte förinställd på Androidmobiler som säljs i Sverige. På mobiler som säljs här finns dock en annan röstassistent som ingår i appen Google. Den pratar svenska men har inte samma artificiella intelligensmotor som Assistant, den saknar till exempel Assistants ”personlighet”.

Vi vet inte exakt vad som skiljer de olika varianterna eller om Google planerar en svensk version av Assistant, eftersom företaget avböjde att svara på våra frågor. Det finns dock ett knep för att få in en engelsk­språkig Assistant även i svenska telefoner, se rutan på nästa sida. Google Assistant kan alltid aktiveras genom frasen ”Okej Google” oavsett vilken app som används eller om mobilens skärmlås är på. Den bantade, svenska versionen startas också av ”Okej Google”, men inte när skärmlåset är på och inte i alla lägen när mobilen används.

Förvånansvärt bra

Både Googles och Apples röster är långt ifrån perfekta men låter ändå förvånansvärt bra. När de säger korta meningar med ord med få stavelser låter de för det mesta mer som en människa än som en robot. Blir meningarna längre och orden mer komplexa svajar tonläget däremot betänkligt. För det mesta behöver du inte prata överdrivet långsamt för att assistenterna ska förstå vad du säger, men ibland får vi intrycket att de tillfälligt fått knäck i lurarna – då måste vi prata vääl-digt tyyd-ligt.

Fler röster

Inte bara Apple och Google utvecklar röststyrningsteknik. I USA och Storbritannien är e-handelsjätten­ Amazons röstsystem Alexa vanligt i många hem. Microsofts röst Cortana och Samsungs Bixby är uppstickare som i sammanhanget 

Både Googles och Apples röstassistenter kan svara på många olika sorters frågor. Allt från enkla ”vad blir nio gånger fem?” till mer komplicerade ”hur blir vädret i Motala nästa onsdag?”. Google har ett par färdigheter som Siri saknar, den kan till exempel ge dig anvisningar om kollektivtrafik och översätta meningar från svenska till engelska, tyska, franska och flera andra språk.

Förutom att svara på frågor kan assistenterna även ta emot kommandon. Du kan till exempel säga åt dem ”sätt timer på tio minuter”. Omedelbart börjar klockalarmet räkna ner. Du kan även styra musikuppspelning med rösten. Här har Google en fördel – du kan använda flera olika musiktjänster, inklusive Spotify. Siri kan bara leta efter musik i tjänsten Apple Music och hon är dessutom ganska kinkig med uttalet av ­­låt- och bandnamn. 

Gimme kältar? 

Kjell Höglund tycker hon till exempel är ­obekant och envisas med att leta efter ”cell Höglund” bland musikutbudet. Till slut förstår hon namnet Kjell, men låttiteln Genesarets sjö är henne över­mäktig, trots att Apple Music listar den som Höglunds populäraste sång. När vi säger ”spela Rolling Stones” ger hon oss förslag på dokumentärfilmer om Rolling Stones. Först när vi säger bandnamnet på korrekt engelska, med bestämd artikel – ”spela The Rolling Stones” – kommer det musik ur mobilens högtalare. Även låtnamnet Gimme Shelter tolkas felaktigt som ”gimme kältar” de första gångerna, tills vi börjar artikulera varje stavning som en nitisk talpedagog. Google har däremot inga problem med frasen ”spela Gimme Shelter med Rolling Stones”. Begäran om att få lyssna på Höglunds största hit tolkas dock första gången som ”spela in SVT med Kjell Höglund”. På andra försöket går det bättre och låten börjar spelas i Spotifyappen.

Assistent med humor

Både Apple och Google har programmerat in många putslustigheter hos sina assistenter. Om du ber Siri berätta en rolig historia kan
hon svara:

”Vad får man om man korsar en Iphone med en hårtork?

En telefön!”

Och blir du existentiell med Googles engelska assistent och frågar ”to be or not to be?” kan den svara ”my vote is to be, I must be an optimist”.

Det finns även en mängd olika smarta hem-prylar som kan styras med rösten, allt från strömuttag till lås och termostater. Även lampor finns i uppkopplade smarta hem-varianter, ett av systemen heter Trådfri och tillverkas av Ikea. I november släpptes en uppdatering av Trådfri som gör att lamporna nu fungerar tillsammans med Apples Siri. Vi provar att styra några ­Trådfrilampor i olika rum med Siri och det går överlag utmärkt – hon förstår såväl ”sätt på taklampan i köket” som ”stäng av alla lampor i vardagsrummet” och ”sätt sovrummet till 50 procent” (alla lampor i sovrummet dimras till halv styrka).

Engelska krävs

Men vill du styra smarta prylar med en Androidtelefon duger inte den svenska, bantade versionen av Googles röststyrning, du behöver installera den engelskspråkiga Google Assistant. Ikea har dock ännu inte släppt en uppdatering av Trådfri för Google Assistent, den utlovas komma i mitten av december. Vi installerar därför ett annat system för smarta lampor, Philips Hue, som redan har officiellt stöd för Assistant.

Den största skillnaden jämfört med Siri och Ikeas Trådfri-lampor är att vi nu måste prata engelska, ”turn off all lights in the living room” känns betydligt bökigare att säga. Du kan visserligen använda svenska namn på dina lampor och rum, men då måste du uttala dem på svengelska för att Assistant ska förstå – till exempel ”set brightness to 20 percent in wardaggsruum”. Hue-lamporna från Philips fungerar däremot med svenska på samma sätt som Trådfri om du använder Siri.

Att använda röststyrning känns på det hela taget som att ha en halv fot i fram­tiden. När assistenten svarar snabbt, korrekt och med närmast mänskligt uttal känns allt vad heter knapptryckningar och tangentbord förlegat. Men när assistenten vid de två första försöken inte alls förstår din fråga och vid tredje ­omformuleringen gör något helt annat än det du ber om – då kan framtiden gott mogna till sig lite innan den ­anländer. 

Texten skrevs i januari 2018. Sedan dess har Google lanserat sin röstassistent på svenska. Apple har också lanserat sin smarta högtalare Homepod (som dock bara har engelsk Siri). Överlag har assistenterna fått fler funktioner och den smarta högtalaren blivit en vardagsprodukt.

Prata med högtalaren

Det finns även högtalare med inbyggda röstassistenter. Högtalaren lyssnar hela tiden efter startfrasen och besvarar sedan din fråga eller utför ditt kommando. Du slipper alltså ta fram din mobil ur fickan. Amazon har precis börjat tillåta försäljning av Alexa till Sverige, Google ger dock inget officiellt stöd för sina högtalare här. Det finns dock svenska butiker som parallell­importerar och säljer dem.

Googles högtalare heter Home och Home Mini, och de har inbyggd assistent. De kostar motsvarande 1 400 respektive 700 kronor i till exempel USA och Storbritannien. Funktionaliteten är väldigt lik den du får om du installerar den engelsktalande Google Assistant i din Androidtelefon.

Amazon har flera olika högtalare i sin serie Echo i samma prisklasser. Även de saknar svenska språket och säljs bara i USA, Stor­britannien, Tyskland och några andra länder. Sedan december 2017 kan du beställa dem till Sverige från Amazons tyska och brittiska handelsplatser.

Enligt Apple släpps den första högtalaren med inbyggd Siri under våren 2018, dock inte i Sverige. Den heter Homepod och priset i USA blir mot­svarande 3 500 kronor.