Hoppa till innehållet

Så brandsäkrar du i advent och jul

Levande ljus och sprakande brasor är ett mysigt sätt att fördriva mörkret så här års. Vi tipsar om hur du brandsäkrar hemmet för att kunna njuta i lugn och ro.

Publicerad

Eldstad

Elda inte för hårt i kaminen, högst tre kilo normaltorr ved i timmen, annars kan rökgasen bli farligt varm. Torra, lagom stora vedträn, tillsammans med mycket syre, ger bra förbränning av veden. Pyreldning, att minska syretillförseln för att veden ska brinna längre, är dåligt för miljön och bildar sot i rökkanalerna, vilket ökar risken för sotbrand. När du eldar rätt syns ingen rök från skorstenen. Undantaget är vit rök vid kall väderlek – det är ofarlig vattenånga. Rätt eldning gör också att det blir minimalt med aska kvar. Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn, lägg den därför i en plåthink med lock och ställ inte hinken nära något lättantändligt. 

Brandvarnare

Brandvarnare är en billig livförsäkring. Ha dem i trappor mellan våningsplan, sovrum och där det finns extra risk att brand startar, som i kök och i vardagsrum. Brandvarnare ska placeras i taket och så nära rummets mitt som möjligt. Det finns modeller som kan sammankopplas, om då till exempel brandvarnaren i källaren detekterar rök börjar alla husets brandvarnare att tjuta. Testa brandvarnaren enligt tillverkarens instruktioner med jämna mellanrum, samt när du sätter i nya batterier. En brandvarnare har en livslängd på 8–10 år, sedan ska den kasseras. Ofta står både tillverkningsdatum och kasseringsdatum på en etikett på undersidan.

Brandsläckare och filt

Pulversläckare är den vanligaste typen av brandsläckare för hemmabruk. De kan även användas vid brand i elektriska apparater. Modeller med sex kilo pulver rekommenderas för hem och fritidshus. Brandsläckaren ska vara placerad väl synlig nära hemmets utgångar – du ska kunna nå den på vägen ut från en brand. Ha gärna en släckare på varje våningsplan. En brandfilt är ett bra komplement för att släcka mindre bränder. Filten består av ett eller två lager glasfiberduk med ett tätskikt som inte släpper igenom brännbara gaser. Rätt använd kväver brandfilten snabbt elden. Du ska inte kasta filten över elden utan i stället lägga den på lågorna och trycka till med händerna. Om det brinner på en person ska du först lägga filten över huvudet. 

Håll koll på apparaterna

Defekta uppladdningsbara batterier kan överhettas och i värsta fall explodera. Även dåliga laddare kan överhettas och bli en brandfara. Använd bara CE-märkta batteriladdare och kablar till din mobil och surfplatta. Ladda helst bara prylarna när du är vaken så att du märker om något går galet. Tänk även på att hålla rent från damm i tvättstugan och köket. För mycket ludd i tvättmaskinens filter kan överhetta maskinen och damm bakom kyl och frys kan, om det vill sig illa, antändas av kompressorerna.

Flest larmsamtal

Under december och januari tar SOS Alarm emot flest samtal om bostadsbränder. Då inkommer totalt 1 400 larmsamtal om bränder. Det motsvarar drygt 22 samtal om dagen.

Levande ljus

Dekorera bara ljusstakar med sådant som du är helt säker på inte kan börja brinna. Se till att ljusstaken står stadigt och på en plats där den inte kan välta av luftdrag. Håll avstånd till gardiner och annat lättantändligt. Var försiktig med värmeljus, flera sådana intill varandra kan generera tillräcklig hetta för att stearin och paraffin ska ta eld och orsaka en mindre explosion. Somna aldrig ifrån levande ljus och var extra uppmärksam om barn eller husdjur är i närheten. Om du vet med dig att du är glömsk – sätt upp en påminnelse på insidan av ytterdörren om att släcka ljusen innan du går ut.

Ta dig ut

Se till så att alla i familjen snabbt kan komma ut om det börjar brinna. Alla fönster och dörrar ska kunna öppnas inifrån. Bestäm en alternativ utgång om entrédörren blir blockerad. Bestäm också var utanför huset familjen ska samlas för att undvika onödig förvirring.