Bevara dina digitala bilder
Varje år tas 880 miljarder foton världen över. Men hur ska du kunna bevara dina bilder för framtiden? Alla sätt att spara dem innebär risker – säkraste kortet är att spara på flera ställen.
1. Organisera och behandla
Enklast är att organisera bilderna i ett kronologiskt mappsystem i datorn. Det finns även program för detta, antingen som kommer med datorn eller som kan köpas till. Adobe Lightroom är det mest kända bildorganiseringsprogrammet, och i det kan du även göra enklare bildbehandling. Att behandla fotona tar fram det bästa i dem, och det är värt att lägga ner lite tid på. Photoshop är det mest kända bildbehandlingsprogrammet, men det kostar en del. För de flesta räcker Photoshop Elements långt. Det finns även flera gratisprogram på nätet, till exempel Gimp eller Picasa.
Redigera mera!
Välj ut några bilder och lägg lite kärlek på dem i form av efterbehandling. Det kommer verkligen att lyfta bilderna till nya höjder.
2. Spara säkert
Att hitta ett sätt att bevara bilder i årtionden är inte det lättaste. Papperskopior och negativ kan förstöras av spillt kaffe och datorer kan krascha. Cd-skivor som man bränner själv har inte alltid så bra kvalitet, och det är inte säkert att det finns spelare som kan läsa av dem i framtiden. Egentligen finns det inget som är hundra procent säkert och du bör därför spara bilderna på flera ställen.
Säkerhetskopiera!
Inget system för att spara bilder är helt tillförlitligt. Spara därför på mer än ett ställe. Att spara bilderna på en extern hårddisk samt i en molntjänst ger god garanti för framtiden.
3. Extern hårddisk
En extern hårddisk är en bra backup, och med den förlorar du inte fotona om du glömmer att föra över dem när du köper en ny dator. En extern hårddisk på 1 TB, som rymmer flera tusen bilder, kostar knappt tusen kronor. Koppla upp datorn mot hårddisken regelbundet och glöm inte att föra över bilder som du vill spara från telefonen. Även en hårddisk kan dock gå sönder, och du bör därför även spara dem någon annanstans.
4. Spara i molnet
Lägger du upp bilderna i molnet lagras de i en server som finns något annanstans än i hemmet. Det finns flera molntjänster där du kan spara bilder, till exempel Dropbox, Google Drive och Microsoft One Drive. Även jottacloud och code24.com/crashplan är vanliga. Kontot på molntjänsten kan synkas med datorn, eller med din externa bildhårddisk, så att alla bilder automatiskt laddas upp i molnet. Nackdelen är att de är i händerna på ett företag, som förvisso verkar stabilt i dagsläget, men vem vet vad som händer om tjugo år?
5. Sociala medier
Flickr, Facebook och Instagram gör det enkelt för dig att dela dina bilder, men det bör inte vara det enda stället där du sparar dem. Facebook sparar till exempel bilderna i ett ganska litet format, så de blir inte fina om du vill skriva ut dem senare. Dessutom är det Facebook som har rätten till bilderna, och de får alltså använda dem i sin reklam.
Våga slänga!
Kommer du ihåg när vi fotade på 24-bildersfilmer, och det kunde vara både semester- och julbilder på rullen när den framkallades? Numera är det lätt att smattra i väg 24 foton på en dag. Men för många bilder är svårt att hantera och skapar dålig överblick. Var hård och rensa bort alla dåliga bilder – spara bara de bästa!
6. Skriv ut
Att skriva ut bilderna är inte en helt dum idé – du gör automatiskt en gallring, de blir lätta att visa för farmor och du behöver inte fundera på om det kommer att bli problem med att läsa filen i framtiden. I dag är det väldigt enkelt, och förhållandevis billigt, att till exempel göra en fotobok över större händelser i livet.
Spara inte alls
Kommer framtidens generationer ens att spara sina bilder? Forskare ser ett förändrat konsumtionsmönster bland dagens unga, där det är själva delandet som är det viktigaste. Därefter förlorar bilden sitt värde. Snapchat, en tjänst där man skickar bilder som försvinner efter några sekunder, är ett exempel på det.