Hoppa till innehållet

Prylarna som gör hennes hem smart

Den smarta vardagstekniken är ännu i sin linda i de flesta hem. Men hos Isabella Gross Alström i Nacka är allt från lampor till kattlåda redan uppkopplade.

Publicerad

En inbyggd videokamera i dörrklockan vid farstutrappan meddelar Isabella Gross Alström att Råd & Röns reporter och fotograf är framme redan innan vi hunnit trycka på knappen. Hennes radhus i Nacka öster om Stockholm är fullt utrustat med smart teknik som gör tillvaron enklare för Isabella Gross Alström och hennes man. Sedan något år tillbaka är hennes stora intresse smart teknik och automatisering av hemmet. Hon är även administratör för Svenska hemautomatiseringsgruppen på Facebook, där över 25 000 medlemmar diskuterar digitala lösningar för hemmet.

Isabella Gross AhlströmHon visar oss runt i huset där de smarta lösningarna avlöser varandra. En lite enklare funktion, men med hög mysfaktor, är att lamporna automatiskt tänds när hon eller hennes man närmar sig huset.

– Det är väldigt skönt att aldrig behöva komma hem till ett helt nersläckt hus, säger Isabella Gross Alström.

En mer prosaisk funktion har den rörelsedetektor som är strategiskt placerad vid kattlådan. När någon av familjens två pälsklädda medlemmar, Ziggy och Honey, hoppar in i lådan för att uträtta sina behov skickas en notis till mobilen som säger att det troligen är dags att byta kattsand.

Isabella Gross Alström håller på att avsluta en tvåårig utbildning i programmering. Ett allmänt tekniskt intresse är nödvändigt om man ska ta hemautomatiseringen till hennes nivå.

– Ja, man behöver ett intresse om man har den setupen jag har. Man behöver också ha viss förståelse för att tekniken inte alltid fungerar till hundra procent.

Det tog Isabella Gross Alström ett bra tag att få systemet att fungera som hon ville. Dels för att det krävdes en hel del fintrimning, men också för att tekniken hela tiden utvecklas.

– I början kunde jag sitta hela helgerna – det kunde gå åt 20 timmar i veckan för att få allt att lira. Men just nu lägger jag väldigt lite tid på systemet. Men man blir aldrig helt nöjd. Dels får man nya idéer, dels kommer det nya tekniska möjligheter.

Isabellas tips för nybörjaren

Köp ett system som är kompatibelt med flera olika tekniska standarder. Intresset kan växa snabbt och då är det bra att inte vara inlåst.

Är du osäker på om ett smart hem är något för dig – börja med smarta lampor. De är enkla att komma i gång med.

Trots stort tekniskt kunnande har det ibland blivit fel med dråpligt resultat. Till exempel har lamporna helt plötsligt börjat lysa mitt i natten. Det berodde på att parets mobiler under natten tillfälligt tappat kopplingen till det egna trådlösa nätverket. När mobilerna sedan kopplat upp sig igen har systemet tolkat det som om de har varit bortresta men nu kommit hem – och när någon kommer hem ska ju alla lampor tändas.

– Men nu har jag programmerat in fler villkor som gör att systemet förstår att vi inte kommer hem mitt i natten på vardagar, säger Isabella.

När man ska göra hemmet smart behöver man inte alltid köpa helt nya apparater, med de senaste uppkopplingsmöjligheterna. I många fall kan man göra sina befintliga, ”dumma” prylar smarta med lite uppfinningsrikedom. Isabella vet till exempel alltid när hennes helt vanliga tvättmaskin tvättat klart. Maskinen är inkopplad till en smart strömbrytare med inbyggd energimätning. När en tvätt är avslutad känner brytaren av att tvättmaskinen inte längre drar ström och meddelar det till smart hem-systemet.

– Det är väldigt trevligt att få en notis i mobilen när tvätten är klar, säger Isabella Gross Alström.


Ziggy är sex år och av rasen ragdoll. Matte har full koll på hans toalettbesök genom en smart rörelsedetektor.  

Likaså har hon sett till att robotdammsugaren aldrig startar när någon är hemma. Den är visserligen schemalagd att bara starta på arbetstid på vardagar, men den vet förstås inte om någon i huset är ledig eller sjuk. På överdelen på robotdammsugarens laddningsstation har hon satt fast en uppkopplad fjärrkontroll. Den kontrollerar att ingen mobil finns på det lokala nätverket, först därefter släpps dammsugaren ut ur laddningsstationen.

– Dammsugaren låter en hel del så det är löjligt skönt att slippa gå upp och stänga av den om man ligger sjuk hemma.

En av fördelarna med ett smart hem är att man kan länka samman kommandon till flera olika prylar till en enda knapptryckning i mobilen. Det har Isabella Gross Alström tagit fasta på, och hon använder även rösten. Hon har både en smart klocka och smart högtalare som lyssnar efter röstkommandon, till exempel på morgonen:

– När jag säger ”good morning” tänds rätt lampor och tv:n sätts på. Sedan startas appen TV4 Play som börjar spela programmet Nyhetsmorgon.

Du har smarta lösningar för det mesta. Finns det något som du saknar?

– Ja, jag skulle vilja ha smarta lås. Men vi behöver sammanlagt tre lås så kostnaden gör att det får vänta lite. 

Isabellas smarta hem

Hjärnan i Isabellas hem är Home Assistant – en avancerad, öppen programvara som kan binda samman prylar och tekniker från olika standarder. Home Assistant är gratis och fungerar på de flesta datorer. Här är ett urval av Isabellas uppkopplade prylar:

  • Dörr- och fönstersensorer
  • Fuktsensorer för krukväxter
  • Högtalare med röststyrning
  • Lampor
  • Mediaspelare
  • Nätverkshårddisk
  • Nätverkskameror
  • Rörelsedetektorer
  • Smart tv
  • Strömbrytare
  • Temperatursensorer
  • Trådlösa högtalare

Olika standarder

Det finns flera olika trådlösa standarder för prylar att prata med varandra. En enskild pryl, som en smart lampa eller strömbrytare, har oftast bara ett sätt att prata. Däremot är det vanligt att de styrenheter, även kallade bryggor eller gateways, som oftast krävs för att binda samman prylarna, kan prata flera olika trådlösa språk.

433 MHz

Billig teknik som saknar kryptering. Grannen kan därför tämligen enkelt hacka dina 433 MHz-prylar. Sänder bara i en riktning, du kan alltså inte säkert veta om prylen tog emot signalen.

Zigbee

Skickar signalen i meshnätverk, vilket ger bra trådlös täckning. Fragmentiserad standard utan central kontroll, det finns därför en risk att zigbeeprylar från olika tillverkare inte kan prata med varandra problemfritt.

Z-wave

Trådlös täckning genom att signalen skickas i meshnätverk. Alla prylar med z-wave måste genomgå licensiering. Det minskar risken för inkompatibilitet mellan olika z-wave-produkter, men höjer priset.

Wifi

Grundläggande trådlös standard som kräver förhållandevis mycket ström. Den passar därför inte för batteridrivna prylar som till exempel små sensorer. Prylar med wifi kan ofta kommunicera direkt med din nätverksrouter som i sin tur pratar med din mobil. Du behöver alltså inte ha en speciell styrenhet för wifiprylar.