Proteinpulver
Proteinpulver säljs som aldrig förr. Och burkarna innehåller också den mängd protein som leverantörerna uppger, visar Råd & Röns granskning.
– Men för de allra flesta är proteinpulver helt onödigt, säger Anki Sundin, nutritionist och före detta svensk mästare i bänkpress.
För inte så många år sedan, innan Anki Sundin var aktivt tävlande och lyfte 107,5 kilo som mest, var proteinpulver mest en skygg produkt som bara fanns att få i små gymbutiker och som åts av ett fåtal hårt tränande idrottare.
Men sedan dess tycks det ha hänt något. Nuförtiden hittar du gigantiska burkar med protein att köpa i allt från specialiserade nätbutiker till närmaste häl-sokostbutik – bredvid kamomillteet och de fotriktiga sandalerna.
Burkarna är väl exponerade uppe på hyllorna, och det smaksatta innehållet marknadsförs som både nyttigt och nödvändigt. Reklamen vänder sig inte bara till den hårdtränande idrottaren, utan också till normaltränaren som ”behöver” komplettera sin kost med protein och, ja, till och med till den som snabbt vill minska i vikt.
Få behöver tillskott
Men experterna ger inte mycket för proteinpulver. Nutritionisten Anki Sundin, till exempel, som brukar föreläsa om just kost, näringslära och prestation, menar att det är ett fullständigt onödigt preparat.
– För de allra flesta som tränar, till och med på hög nivå, räcker det faktiskt att man har koll på vad man äter, vilka livsmedel som innehåller protein samt när och hur mycket man ska äta av det. Det är ytterst få som behöver ett tillskott av protein.
Men vilka behöver det?
– Det skulle i så fall vara idrottare på elitnivå. Men det är nog snarare av bekvämlighetsskäl som jag säger så. Ett proteinpulver som man blandar med lite vatten är ju faktiskt väldigt smidigt och bekvämt, det är en aspekt som man måste ha respekt för. Men för de allra flesta behövs det alltså inte, säger Anki Sundin.
Hon vill inte döma folk som tar proteinpulver, det är upp till var och en, säger hon. För egen del tycker hon dock ”att det är lika bekvämt att ha med sig en banan och en burk kvarg till gymmet”.
– Om man i stället väljer vanliga livsmedel får man ju också i sig andra näringsämnen än bara det som finns i proteinpulvret. Det är mitt budskap.
Stor marknad
Ingen kan svara på hur mycket proteinpulver som omsätts i Sverige, men världsmarknaden är gigantisk – mellan 120 000 och 150 000 ton 80-procentigt proteinpulver tillverkas varje år. Arla är en av de producenter som säljer råvaran till företag som i sin tur smaksätter pulvret och säljer till konsumenter.
– Efterfrågan ökar med 5–10 procent per år. Vi säljer flera hundra ton per år, det mesta i Europa, säger Anders Steen Jørgensen, chef för Arlas affärsområde Nutrition.
Anki Sundin ser inte positivt på det ökande utbudet.
– Marknaden är gigantisk. Och tyvärr tror jag att den är det just därför att folk i allmänhet kan för lite om näringslära. Till och med motionärer köper proteinpulver av olika skäl.
Onödigt
Det finns alltså ingen som behöver äta proteinpulver. Pulvret innehåller inget som du inte kan få i dig genom att äta tillräckligt mycket mat med rätt näringsinnehåll. Om du äter vanlig husmanskost och inte idrottar är proteinpulver fullkomligt onödigt. Livsmedelsverket konstaterar att 10–20 procent av all näring bör vara protein, något som uppfylls med råge genom normal kost.
Är du däremot aktiv idrottare ökar ditt energibehov, hur mycket beror på vad och hur ofta du tränar. Sveriges olympiska kommitté, SOK, rekommenderar konditionsidrottare att äta 1,2–1,6 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag, medan styrkeidrottare bör äta något mer – 1,6–1,7 gram. SOK slår fast att det är ”inga problem att täcka proteinbehovet med vanlig kost, förutsatt att energibehovet är uppfyllt”.
Text: Pontus Ohlin och Hampus Engstedt
Frågor och svar om proteinpulver
Vad är protein?
Protein kallas kroppens byggstenar. Det består av 22 olika aminosyror som bygger upp kroppens alla celler. Åtta aminosyror är nödvändiga att få i sig via kosten; kroppen kan inte tillverka dem själv.
Hur görs pulvret?
Vassleprotein är en restprodukt från ostproduktion. När mjölk blandas med löpe separerar mjölkens två protein-sorter kasein och vassle. Kaseinet stelnar och kultiveras för att bli ost. Kvar blir en vätska med vassle, fett och laktos (mjölksocker).
Vätskan, som kallas vassla, filtreras i flera omgångar tills mestadels bara proteinet är kvar. Ju fler och noggrannare filtreringar, desto högre blir proteinhalten i det färdiga pulvret.
Finns det steroider i pulvret?
Inget tyder på att proteinpulver skulle innehålla dopningsklassade substanser. Olika kosttillskott som säljs i tablettform och påstås ha diverse prestationshöjande förmåga är däremot en annan femma.
Malmö miljöförvaltning testade 85 kosttillskott (varav inget var proteinpulver). Av dem innehöll 15 substanser som gjorde dem till läkemedel och inte kosttillskott. Av de resterande var hela 78 procent felmärkta på ett eller annat sätt.
En brittisk undersökning från 2007 av 58 kosttillskott visade att nästan en av fyra produkter innehöll små mängder av hormoner eller det förbjudna uppiggande ämnet efedrin. Ingen av de fem produkterna som klassades som proteintillskott innehöll dock förbjudna ämnen.
Ska jag äta protein när jag tränat?
Att äta protein i samband med träning ger bäst effekt för nybildningen av muskler. Vetenskapliga undersökningar visar att 20 gram protein före eller efter ett styrketräningspass ger maximal effekt.(Källa: Kost- och näringslära inom idrotten av Eva Blomstrand och William Apró för Riksidrottsförbundet.)
Smaken då?
Ett högst ovetenskapligt smaktest på redaktionen avslöjar att proteinpulver blandat med vatten är näst intill äckligt. De vanligaste smakerna är jordgubb, vanilj och choklad med mycket eller väldigt mycket artificiell eftersmak. Blandade med mjölk är däremot de flesta pulvren uthärdliga om än långt ifrån något vi dricker med njutning.
Så granskade vi proteinpulvret
Vi har låtit analysera innehållet i tio olika proteinpulver, flera av dem är storsäljare. Pulvren säljs i allt från enkla plastsäckar till snyggt formgivna plåtburkar, och deras vikt är från 240 gram till ett kilo.
Förpackningarna köptes i vanliga hälsokostbutiker, sportbutiker, e-handelsbutiker och på gym. Alla pulver som ingår i granskningen är av typen vassleprotein, som är den mest sålda typen av proteintillskott.
Innehållsförteckningarna anger en proteinhalt på mellan 70,1 och 89 procent, vilket i princip stämmer bra enligt vår laboratorieanalys. Alla angivna proteinhalter utom en är inom analysens felmarginal. Den enda avvikelsen är WNTs Triple protein, som ska innehålla 84 procent protein. Vår analys visar en marginell skillnad på en dryg procent inräknat felmarginalen. I tabellen visas proteinhalten per 100 gram.
Vi lät även labbet undersöka förekomsten av arsenik, bly och kadmium i alla testade proteinpulver. Vår amerikanska systertidning Consumer Reports hittade för höga halter av något av dessa ämnen i fyra av 15 testade proteinpulver vid en granskning förra sommaren. Äter du de tio proteinpulver vi testat kan du däremot vara lugn; vi hittade inga förhöjda värden av de tre ämnena.
Analysen är gjord av Eurofins i Lidköping och visar dessutom halten av fett. Här nedan hittar du en tabell som även visar pulvrens fetthalt.