Hoppa till innehållet
Lev miljövänligt Tvätt & tork

Premiär för ifrågasatt tvättprogram

Nya tvättmaskiner måste ha ett program för ­kombinerad 40- och 60-tvätt. Det här har retat många konsumenter, men enligt Energi­myndigheten
är det ett viktigt sätt att minska energiförbrukningen på.

Publicerad

Tvättprogrammet eko 40–60, eller mix 40-60, införs nu på alla tvättmaskiner som säljs i EU. Men det  är bara ett namn på programmet och har ingen­ting att göra med ­vilken temperatur tvätten når. 

När vi först skrev om det nya programmet fick vi frågor från läsare som undrade om det var ett aprilskämt. Blanda 40 och 60 grader, vad är det för trams? Men nu är den nya energimärkningen en verklighet och det är också det nya eko 40–60-programmet.

Lovisa Blomqvist, samordnare för ekodesign på Energimyndigheten, förklarar att det handlar om att spara energi.
– Inom EU har vi pressat ner tvättmaskinernas energianvändning länge och det går inte att få dem så mycket mer energisnåla. Men man har sett att folk inte fyller maskinerna. Om man kan blanda 40- och 60-tvätt kan man fylla dem mer, säger hon.

Lovisa Blomqvist är samordnare för ekodesign på Energimyndigheten. 

Men för att inga kläder ska tvättas för varmt och förstöras kommer programmet inte att gå upp i mer än 40 grader, om ens det. Har man lärt sig att lakan och underkläder ska tvättas i 60 grader kan det ­kännas märkligt. Enligt Lovisa Blomqvist är det här något som vi i Sverige är ganska ensamma om att bekymra oss över.

I övriga Europa är det vanligare att man tvättar i kallare temperaturer, ända ner till tjugo grader. Å andra sidan har de starkare tvättmedel. I Råd & Röns tester har vi sett att fläckar försvinner bättre i varmt vatten.

Enligt Energimyndig­heten blir det rent i det nya programmet, eftersom tvättprogrammet måste upp i en viss ”tvätt­effektivitetsindex”, enligt ekodesignförordningen. Indexet avgörs genom att man i en spektrofotometer mäter hur rena nedsmutsade tygbitar blir efter en tvätt. Där­emot ingår det inte något mått på hur hög halt mikro­organismer som blir kvar efter tvätt.

Det är dock inte bara temperaturen som tar bort mikroorganismer, många är känsliga för tensiderna i tvättmedlen och det finns även en bortsköljningseffekt. Dessutom är risken liten att sjukdom sprids genom textilier. Men självklart kan det finnas skäl att vilja ge vissa hudnära plagg en rejäl omgång med riktigt hett vatten då och då.

De senaste åren har intresset för hygien­program på tvätt­maskinen, som garanterat går upp i högre gradtal, ökat på den svenska marknaden, vilket indikerar att vi fortfarande vill tvätta varmt.
– Vill man tvätta i varmare temperaturer finns de programmen kvar, säger Lovisa Blomqvist.

Råd & Rön har tidigare visat att 60-programmet i tvättmaskinerna inte kommer upp i 60 grader, också det för att pressa energiförbrukningen. Men varför heter det nya programmet ens 40–60 om det inte går upp i de gradtalen?
– Det där är svårt, vi har haft diskussioner
om det. Programmet heter så, det har blivit ett namn som inte har något med gradtalet att göra. Anledningen är att kläderna är märkta med grad­antal, säger Lovisa Blomqvist.

Enligt Energimyndigheten har det gjorts undersökningar som visar att svenskar kan tänka sig att tvätta i lägre temperaturer, så länge kläderna blir lika rena.

Energimyndighetens budskap är tydligt – spara energi, minska miljöpåverkan. Men alla är inte övertygade om att sänkta tvättemperaturer är vägen dit. Sandra Roos är hållbarhetschef på Kappahl, doktor i miljösystemanalys med in­riktning på textil och har forskat om livscykel­analys på kläder. Vi har tidigare skrivit om hennes forskning i Råd & Rön.

Enligt hennes studier kommer 80 procent av ett klädesplaggs miljöpåverkan från tillverkningen. Tvätten står enbart för tre procent och då är torktumling inräknad. Därför är det viktigaste du kan göra att förlänga ett plaggs livslängd.
– Optimerar man utifrån de få procents ­klimat­påverkan som tvätten utgör, men riskerar att korta livslängden på kläderna, så sub­optimerar man, säger Sandra Roos.

Sandra Roos är hållbarhetschef på Kappahl, doktor i miljösystemanalys med in­riktning på textil och har forskat om livscykel­analys på kläder.

Svala tvättprogram är ofta långa och det sliter på kläderna att ligga i blöt och nötas länge. Dessutom finns det risk att vita plagg grånar, att smutsen går in i fibrerna och gör att plaggen ser grå ut, när de inte tvättas tillräckligt. Och då kan de upplevas som ofräscha och gamla.

Sandra Roos säger att de flesta plagg tål 60 grader och att det ur ett helhetsperspektiv är viktigare att se till att få bort fläckar och hålla plagg fräscha än att hålla nere tvättemperaturen till varje pris.
– Det är klart att det alltid är bra att förlänga ett plaggs livslängd, men det bästa är om man samtidigt kan få ner tvätt­maskinens användning av energi, vatten och tvättmedel. Vi vill ha ner den totala miljö­påverkan och genom att fylla tvättmaskinen mer kan man få det. Men tvättar man sällan men ­väldigt varmt när man gör det kan det ha mot­svarande effekt på den ­totala energianvändningen, säger Lovisa Blomqvist. 

Den nya energimärkningen

Förutom 40-60-programmet kommer en rad andra ändringar. Den största skillnaden är att plusen tas bort från skalan. Numera går den från A till G i stället för som tidigare, från A+++ till D. Här är några av de andra nyheterna:

  • Energiåtgången ska redovisas per 100 tvättar.
  • Ljud­effekten får ett betyg i stället för ett decibeltal.
  • Det ska finnas en QR-kod, som leder till en databas med mer ­information.
  • Det ska finnas en maxtid för hur långt eko 40–60-­programmet får vara.
  • I bruksanvisningen ska det finnas information om alla huvudprogram och vilka temperaturer de går upp i, hur lång tid de tar och energi­användningen.

Utöver energimärkningen finns det även krav inom ekodesignförordningen, som att vissa saker ska gå att reparera och att det ska finnas reservdelar till­gängliga. Dessutom ska tvättmaskinerna vara lättare att återvinna.

Krav på tvätt- och skölj­effekt samt tidsåtgång finns på eko 40–60-programmet, men det har inte Råd & Rön testat. Vi fortsätter att tvätta bomull 40 och syntet 40 i labbet för att kunna jämföra de gamla och de nya maskinerna. När vi jämför ser vi att de nya modellerna är något bättre i tvätt- och skölj­effektivitet. De har också överlag längre tvättid, 30 minuter längre, och något högre  energi­förbrukning, vilket är för­vånande.

ny energimärkning.jpg

Klicka för att förstora märkningen