Hoppa till innehållet
Skönare fritid Trädgård & odling

Därför ska du (inte) skaffa robotgräsklippare

Funderar du på att bli robotägare i sommar men har inte bestämt dig än? Här är sex för- och nackdelar som hjälper dig ta beslutet.

Publicerad
Uppdaterad

robotklippare på gräsmatta

Det är inte svårt, men ganska tids­krävande, att lägga begränsningskabeln. Målet är att roboten håller sig kvar på mattan och klipper så mycket av gräset som möjligt vid kanterna.

Dyra att köpa

En robotklippare är en stor investering, från 4 500 kronor för de enklare modellerna till långt över 20 000 kronor om du har en mycket stor tomt. Kostnad för begränsningskabel tillkommer troligen. Olika mycket kabel följer med beroende på robotmodell och det kan gå åt många meter kabel om du har många hinder som måste gränsas av. Det går bra att använda tredjeparts ­begränsningskabel från butikskedjor som till exempel Clas Ohlson. Ett fåtal robotar på marknaden kan navigera utan begränsningskabel, istället använder de sensorsystem som bygger på till exempel små stolpar som avgränsar gräsmattan genom att sända ut radiovågor. Beroende på hur din tomt ser ut kan du behöva köpa ytterligare sändare för att roboten ska kunna navigera.

Billiga i drift

Utöver inköpspris är robotarna ganska billiga att äga. Du behöver inte köpa ett bo, både laddningsstation och robot är gjorda för att klara regn. Men om laddningsstationen står i ett soligt läge kan taket från ett bo ge välbehövlig skugga. Varken batterier eller elektronik tycker om för mycket värme. Byte av knivar en eller ett par gånger per säsong rekommenderas. Varje byte kostar någon hundralapp om du köper knivar från ­tredjepartstillverkare och det dubbla om du köper originaldelar.

Jobbig installation

Det är inte svårt, men ganska tids­krävande, att lägga begränsningskabeln. Tänk igenom dragningen genom trånga passager och hörn noga. Klipp gräset riktigt kort med en trimmer där kabeln ska ligga och ha kort avstånd mellan märlorna. Då är risken minimal att kabeln slackar och att roboten klipper av den. Överlag är manualerna till robotarna bra och de förklarar tydligt hur nära kanter och rabatter kabeln ska ligga. Här kan du läsa våra tips för extra smidig kabeldragning och hur du hittar dolda kabelbrott. Om roboten kan navigera utan begränsningskabel är installationen mycket mindre tidsödande.

Snygg matta

Om roboten gör gräsmattan påtagligt snyggare beror förstås på hur noga du sköter den nu, utan robot. Är du en genomsnittlig gräsmatteägare får mattan sig troligen ett lyft. Mulchningsfunktionen finfördelar klippet, vilket gör att det snabbt omvandlas till näring för gräset. Det automatiska schemat gör också att klippningen alltid blir av, till skillnad från om du själv måste tvinga dig ut i trädgården trots huvudvärk eller tidsbrist. Ställ in roboten att klippa ofta, minst tre gånger i veckan och upp till fem gånger när gräset växer som mest.

Din gräsmatta kommer högst troligen att se snyggare ut av regelbunden robotklippning.

Minimal passning

Hela grundtanken med robot är den ska klara sig själv. Men räkna inte med att roboten går felfritt de första klippningarna. Det finns risk att den till exempel fastnar i någon grop i gräsmattan eller i ett knixigt hörn. Allt beror på hur din trädgård ser ut. Efter några klippningar har du hunnit göra de justeringar som behövs och kan lita på att roboten klarar sig själv. Men du måste alltid komma ihåg att hålla gräsmattan ren från leksaker, cyklar och annat.

Så påverkas djur

Precis som en vanlig rotorgräsklippare har roboten roterande sylvassa knivar eller rakblad. I manualerna står det ut­tryckligen att den ska hållas bort från husdjur, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Vilda djur kan också skadas, till exempel igelkotten vars försvarsmekanism att rulla ihop sig till boll gör att den lätt skadas av robotklipparen. Igelkotten är dock nattaktiv, så om du klipper på dagen är den fredad. Här kan du läsa vilka robotar som skonar kotten.