Övervinn mörket
Vintertrötthet drabbar hälften av alla svenskar, och enligt forskarna är det ett växande problem. Vi tipsar om hur du gör för att inte drabbas.
Att vi känner oss trötta och nedstämda under vinterhalvåret är ingen myt – studier har bekräftat att depressioner som återkommer under samma tid varje år är vanligare i länder långt bort från ekvatorn.
– I Argentina och Saudiarabien är humöret mer jämnt över året, medan det i Sverige och England växlar mer beroende på årstid. Här blir vi mer nedstämda på vintern, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Högskolan i Jönköping.
Ungefär hälften av befolkningen känner av någon form av vintertrötthet. Den här tröttheten ska inte förväxlas med seasonal affective disorder, SAD, som är en klinisk depression som drabbar en mindre andel av befolkningen.
Även om ljusets skiftningar genom årstiderna har varit konsekvent så länge vi har funnits är bristen på ljus ett modernt problem.
– Tidigare, när vi inte hade tillgång till artificiellt ljus, var vi tvungna att dra ner på aktiviteten under den mörka årstiden. I dag förväntas vi hålla samma arbetstakt året runt, säger Thorbjörn Laike.
En del forskare menar också att det här är ett växande problem.
– Depressioner och nedstämdhet ökar i samhället, och det är något som vi ser speciellt hos yngre. Det är också de som är minst utomhus. När man pratar med skolhälsovården är de problem de ser – ökade sömnproblem, nedstämdhet och trötthet – precis de som förknippas med brist på ljus. Sämst mår unga kvinnor, och det är de som är ute allra minst, säger Arne Lowden, som forskar om ljus och välmående vid Stockholms universitet.
– Vi människor är inte heller vana att behöva tänka på ljuset; vi är vana vid att naturen reglerar det åt oss, säger han.
Men trots att effekten av ljusbristen har varit känd relativt länge finns inga artificiella ljuskällor som kan ersätta dagsljuset, något som Arne Lowden är kritisk till.
– Vi som jobbar med ljusdesign vill att lamptillverkarna också ska väga in biologiska faktorer, men de pratar bara energisparande, säger han.
LJUSTERAPI MEN INTE SOLSEMESTER
Ljusterapi finns för dem som drabbas av SAD, men det är inget man bör experimentera med själv. Om du misstänker att du lider av SAD bör du kontakta en läkare.
Resor till solen kan korta ner den säsong då man drabbas av vintertrötthet, men det fungerar inte som ett motgift mot hela vintermörkret. Dagsljus behöver vi få i oss varje dag, och det går tyvärr inte att vaccinera sig mot en mörk vinter med en veckas sol.
Tips: Kontakta läkare om du tror att du lider av SAD.
STARKT INDIREKT LJUS BÄST
Den aktuella ljussättningstrenden, med mycket mysbelysning och punktmarkerade objekt som lyses upp med spottar, är helt fel för vintertrötta. I varje fall på förmiddagen.
En enda stark ljuskälla fungerar inte heller, eftersom pupillen då drar ihop sig och förhindrar att tillräckligt med ljus kan komma in. Helst ska ljuset vara starkt men indirekt och riktat mot väggar och tak för att pupillen ska kunna ta in så mycket ljust som möjligt.
Tips: Undvik mysbelysning på förmiddagen.
LED LEDER VÄGEN
Det är svårt att helt ersätta dagsljuset med artificiellt ljus, eftersom dagsljus innehåller energi från samtliga våglängdsområden. Det är dessutom dynamiskt och förändras under dagens gång. Lågenergilampor är inte alls bra från pigghetssynpunkt, eftersom de bara innehåller ljus av några få våglängder.
Av de artificiella ljuskällorna ger LED-lamporna den bästa kompensationen. LED-ljuset bygger på korta våglängder, som är de som har störst effekt på vintertröttheten.
Tips: LED-lampor är bästa artificiella ljuskällan.
LJUSTANKA TIDIGT
Det kroppsegna hormonet melatonin produceras under natten och gör oss sömniga. Dagsljus stänger av melatoninproduktionen, men om vi inte får i oss tillräckligt med dagsljus fortsätter melatoninproduktionen. Det får oss att känna oss fortsatt sömniga.
Bästa sättet att ställa den biologiska klockan rätt är att få i sig ljus vid rätt tidpunkt. Helst ska man vara utomhus på morgonen eller förmiddagen, efter att solen gått upp. Dagsljuset innehåller energi från samtliga våglängder, och det är svårt att ersätta med artificiellt ljus. Måste du vara inomhus kan du försöka sitta så nära fönstret som möjligt. Dagsljus beräknas nå cirka två till två och en halv meter in i rummet.
Tips: Sitt nära stora fönster, och försök komma ut på förmiddagen.
SMARTA TELEFONER ÄR DUMT
Om man på förmiddagen ska utsättas för så mycket ljus som möjligt ska man undvika alltför mycket ljus på kvällen. Då ska ljuset sänkas för att melatoninproduktionen ska komma igång inför natten. Nu är mild belysning det bästa. Smarta telefoner, surfplattor och datorer kan dock vara en fara. De är ljuskällor i sig själva och ger helt fel ljus för insomning. Bättre att läsa en vanlig bok i ett varmt ljus.
Tips: Undvik smarta telefoner, datorer och surfplattor på kvällen.