Hoppa till innehållet
Skönare fritid Trädgård & odling

Stor guide: Så får du perfekt gräsmatta med frö eller rullgräs

När du ska anlägga gräsmatta står valet mellan frön och färdigväxt gräs på rulle. Vi hjälper dig att få en grön och fin matta oavsett vilken metod du väljer.

Publicerad
Uppdaterad

Rullgräs blir klart på ett par veckor men är dyrt. Gräsfrön kostar lite men det kan ta en hel säsong innan gräsmattan kan nyttjas för bollspel och lek.

Tidpunkt

På våren är oftast behovet och viljan som störst att fixa och utöka gräsmattan. Men vädermässigt är faktiskt tidig höst den bästa tiden både för gräsfrö och rullgräs. Då är luften fuktig och jorden fortfarande varm, utan att solen steker. Med det sagt går det utmärkt att skapa ny gräsmatta även på våren och sommaren. Sår du på våren (eller sent på hösten) tar dock groningen av fröna längre tid och rullgräset rotar sig långsammare, eftersom jorden är kall. På sommaren gror eller rotar sig gräset snabbt, men du får räkna med betydligt mer vattning. Blir det torka och bevattningsförbud är det klippt(!). 

Förarbete

Lägg tid och kraft på underlaget. Jordlagret bör helst vara 15–20 centimeter. Har du lerjord bör du tillsätta sand och har du sandig jord bör du i stället tillsätta näringsrik mull. Ska du så frön rekommenderas även att du fräser ner gödsel i jorden. Det behövs inte för rullgräs. När du har bearbetat jorden ska du kratta ordentligt, platta till jorden, kratta och platta till igen. Den bearbetade jorden ska kännas fast överallt och du ska inte sjunka ner mer än en halv centimeter när du går på den. Se till att ytan är helt jämn och har lite lutning från huset.

Bearbeta jorden noggrant, gräsmattan ska leva och frodas där i många år.

Sådd/utrullning

RULLGRÄS Att lägga ut rullgräs är inte svårt men arbetsintensivt och måste ske snabbt. En rulle väger 10–15 kilo och finns i olika längd- och breddmått. De utrullade våderna ska ligga tätt kant i kant och skarvarna ska ligga omlott. Gräset ska rullas ut så fort som möjligt efter att det har skördats av leverantören. Du ska lägga allt gräs samma dag du får hem det, så allt underarbete måste vara helt klart. Är det många kvadrat som ska läggas skadar det inte att ha grannen i beredskap som bärhjälp.

Skarvarna ska ligga omlott. Använd en vass kniv för att skära till gräset så det passar vid rabattkanter och annat. 

FRÖN Att så gräsfrön ger däremot inte träningsvärk dagen efter. Fukta jorden och sprid ut fröna jämnt. Är det en stor yta kan du dela upp den i mindre delar och dela upp fröpåsen i motsvarande portioner, då blir det lättare att beräkna rätt mängd frön. Tryck till jorden så att fröna får god jordkontakt. Är ytan stor kan du behöva en gallervält eller liknande. För små ytor kan du använda fötterna, spänn fast en brädlapp under varje fot så går det snabbare.

Vattning

RULLGRÄS Så fort rullgräset ligger på plats ska du vattna. Mycket. Första dagen är gräsplantorna sköra efter nyplantering och leverantörer rekommenderar att du har vattenspridaren på i flera timmar för att ge gräset en rejäl rotblöta. Vattna även därefter mycket varje dag, rötterna får inte torka ut. Ofta behöver du vattna mer än du tror, en liten regnskur gör till exempel varken till eller från. När du har vattnat klart, lyft försiktigt på kanten av en gräslängd och kontrollera att rötterna är blöta.

FRÖN Gräsfrön behöver fukt för att gro. De dör om de torkar ut efter att de har börjat gro men inte hunnit få rötter. Räkna med att vattna några gånger om dagen första veckorna. Vattna inte så mycket varje gång, jorden behöver bara vara fuktig ett par centimeter ner. Ta hjälp av vädret – regnar det mycket kan vattenspridaren få vila, men gassar solen måste den jobba extra.

Tips: Om du kopplar en bevattningstimer till utkastaren slipper du komma ihåg att sätta på och stänga av vattenspridaren.

Tid

RULLGRÄS Efter två till tre veckor har rullgräsets rötter växt ut och fäst i jorden. Du märker det genom att du inte längre kan lyfta på gräsvåderna. När gräset är 7–8 centimeter högt är det dags för första klippningen och gärna en giva gödsel. Därefter kan du börja använda gräsmattan.

FRÖN Det är främst fröblandningen som avgör hur snabbt en frösådd gräsmatta etablerar sig. De vanligaste fröblandningarna innehåller rajgräs, rödsvingel och ängsgröe. Dessa blandningar heter ofta något med ”villa” eller ”classic”. Vanliga sorter i blandningarna är rajgräs, som gror snabbt och kan börja sticka upp ur jorden redan efter knappt ett par veckor, samt rödsvingel och ängsgröe, som ofta tar dubbelt så lång tid på sig. Därefter behöver gräset ytterligare flera veckor för att växa sig tätt och fint. Även jordtemperaturen spelar in, ju varmare, desto snabbare går det. Första klippningen kan ske när de längsta stråna börjar bli 7–8 centimeter långa.

Olika sorters gräsfrön gror olika snabbt. Snabbast gror rajgräs. Det växer dock också fort och måste klippas ofta.

Pris

RULLGRÄS Priset på rullgräs varierar beroende på var i landet du bor, hur mycket du köper och om du behöver hemkörning. Runt en femtiolapp per kvadratmeter är ett vanligt pris om du köper mindre än 50 kvadratmeter och hämtar själv. Vid större beställningar om 200 kvadrat kan du komma ner till 30 kronor per kvadrat.

FRÖN Gräsfrön kostar en bråkdel av rullgräs. Men priset per kvadrat skiljer en hel del beroende på fröblandning och förpackningens storlek. En 2,5-kilosförpackning med vanlig så kallad villablandning kostar ungefär 350 kronor och räcker till 150 kvadratmeter, alltså 2,33 kronor per kvadratmeter. Men det finns även pyttesmå förpackningar om 100 gram med samma fröblandning som kostar 70 kronor. De räcker bara till fem kvadratmeter, vilket blir hela 14 kronor per kvadratmeter.

Gräsfrö finns att köpa i förpackningar många storlekar, från 100 gram till 15 kilo. Förpackningsstorleken och fröblandningen avgör priset per kvadratmeter.

Även vattnet kostar

Priset för bevattningen avgörs av kubikmeterpriset i din kommun. Att dagligen rotblöta utrullad gräsmatta ökar vattenräkningen betydligt mer än att hålla motsvarande sådd yta fuktig. Ett riktvärde är att en vattenspridare kastar ut ungefär en halv kubikmeter vatten på en timme.