Nu är det dags att plantera perenner
Glöm vårbruket och plantera perenner på hösten. Då är plantorna som bäst och hinner rota sig till nästa vår.
På våren och försommaren köar trädgårdsentusiasterna i plantskolorna för att köpa nya växter. Det grävs och planteras – men egentligen i alldeles fel tid.
– Bästa tiden att plantera är på hösten, annars kan det gå i april också, säger Miriam Dovrén, ordförande i LRF Trädgård/Plantskola, och vd på Eriksbo plantskola utanför Köping.
Varför är höstplantering bäst?
– Det gäller att förstå biologin. I maj och juni är plantorna inne i sitt maratonlopp av tillväxt både ovan och under jord. Då ska man inte störa dem. Därför är det bättre att vänta till augusti–september, när tillväxten har avstannat.
– På våren är det ju faktiskt förra årets plantor som säljs i plantskolor och handelsträdgårdar, och de har förbrukat en del av sin energi och sina näringsdepåer under vintern.
Ytterligare ett skäl att undvika sen vårplantering är försommartorkan, påpekar Miriam Dovrén. I år var den ju extrem, men även i vanliga fall brukar klimatet vara torrt på försommaren, och då krävs det intensivvård för att rota nyplanterade perenner.
Miriam Dovrén är med i projektgruppen för Stora Planteringsveckan, som startar den 1 september (se rutan bredvid). Trädgårdshandeln har tillsammans med producenterna tagit initiativet till veckan, som ska få konsumenterna att börja med höstplantering.
– När jag började jobba på plantskola på 1980-talet var det mycket mer folk i butikerna på hösten. Men sedan hände något, jag vet inte vad, och allt fler gick över till att köpa perenner under sen vår och försommar. Det vill vi ändra på nu, säger Miriam Dovrén.
Årets perenn
Varje år utser Perennagruppen, en sammanslutning av tio svenska yrkesodlare, Årets perenn. I år föll valet på höstsilverax (som visas på bilden), med ”ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten”.
När hösten infaller är en definitionsfråga i vårt avlånga land. Men början av september är en lämplig planteringstid i hela Sverige. Då är luften svalare, men jorden är fortfarande varm.
– Jag tycker att man kan plantera perenner fram till mitten av oktober. Sedan kan det bli för blött och om blommorna inte hinner rota sig före vintern kan rötterna ruttna eller frysa, säger Miriam Dovrén.
Men i norra Sverige kan ju kylan komma tidigt, hur klarar plantorna det?
– Man får skilja på frost och tjäle. Perenner har inga problem med frost, men första tjälen ställer till det för oss människor eftersom den hårda tjälskorpan gör det svårt att plantera. Då får man vänta några dygn och se om vädret slår om. Det är sällan tjälen går ner i jorden redan i september ens i norra Sverige. Plantornas rötter mår utmärkt om de planteras i bra och dränerad jord även om det fryser på ytan, säger Miriam Dovrén.
När sedan hösten och vintern är över har du en perenn som har hunnit rota sig ordentligt några veckor efter planteringen och som börjar växa till sig betydligt tidigare än den som planteras på våren.
Plantskolorna lockar med mängder av perenner, och det kan vara svårt att välja. Perennagruppen inom LRF Trädgård har sammanställt en lista på 200 perenner som är lämpliga att plantera i hela landet. När du väljer växter till din rabatt, tänk gärna i färg, så att du väljer flera sorter i samma färg, men i olika nyanser av till exempel gult eller blått. Du ska också tänka på hur höga perennerna blir, så att de högsta står längst bak i rabatten och de låga framför, så att inte de blir skymda.
Miriam Dovréns egen favoritperenn är två:
– Jag gillar problemlösare – oavsett växtslag. Jättedaggkåpa och olika sorters flocknäva kan lyfta många andra växter i en plantering. De är inte så känsliga för jordtyp och läge – riktiga trotjänare som alltid ställer upp, säger hon.