Hoppa till innehållet
Må bra Kaffemaskiner

Så görs lyxigt "specialkaffe" – bönor rostade med omsorg

Kaffe innehåller hundratals aromämnen och genom att styra temperaturen går det att få ut det mesta ur varje skörd. Vi besökte ett mikrorosteri för att få veta hur det går till.

Publicerad

Under rostningen sker en så kallad maillardreaktion mellan kolhydrater och aminosyror i kaffet. Det är den som tar fram dofter, smak och den bruna färgen i kaffe, rostat bröd och grillad mat.

Det doftar behagligt av nyrostat kaffe i det gamla kolkraftverket i Farsta i södra Stockholm. Sedan 2020 huserar kaffeföretaget Lykke Kaffegårdar här och längs väggarna ligger jutesäckar med kaffebönor från utvalda gårdar i Peru, El Salvador, Brasilien och Uganda staplade. Det knastrar under skorna av små orostade grönbeige kaffebönor som spillts ut på golvet och i bakgrunden hörs det trivsamt risslande ljudet från bönor som hälls ner i den stora kafferosten.