Dags att göra höst i trädgården
Nu är tiden att ta hand om din trädgård efter sommaren. Träd, blommor, gräs och jord ska pysslas om.
Ta hand om blommorna
Skydda rotsystemet på känsliga växter genom att täcka plantornas bas med löv och gärna granris som håller löven på plats. Tycker du att det ser skräpigt ut med perennernas vissnade stjälkar, klipp ner dem. Men tänk på att blommor med ihåliga stjälkar kan få frostskador om vatten och snö tränger ner i dem. Du kan också klippa perennerna till våren. Dela och flytta med fördel perennerna på hösten. Men gör det inte för sent, de måste hinna rota sig innan frosten kommer. Knölväxter som dahlior ska du låta vissna och sedan ta in och förvara på frostfri plats. Låt dem vara ifred hela vintern och ta sedan fram dem till våren och plantera om dem.
Plantera lökar
Det roligaste höstpysslet är att plantera lökar och se fram emot vårens blomning. Fyll på med tulpaner, påsk- och pingstliljor, krokus, scilla – det finns ju mängder av sorter att välja bland. Plantera innan tjälen kommer och glöm inte att vattna rejält en gång direkt när du har grävt ner lökarna.
Beskär träden
Träd kan beskäras vid olika tidpunkter, men gärna på hösten. Juli, augusti och september är en bra tid. Fruktträd beskärs när du har skördat frukten. Har du unga träd ska de beskäras varje år, tills de har fått den form du vill ha. Sedan räcker det med vart tredje år. Ta bort grenar som växer inåt i kronan, trädet ska ha luft och ljus för fruktsättningen. Var också noga med att ta bort skadade grenar.
Vattna de vintergröna
Har du vintergröna växter, som tujor, enar, rhododendron och lagerhägg, är det viktigt att vattna dem rejält innan frosten kommer. Då riskerar de inte att torka över vintern.
Klipp en sista gång
Sista gången du klipper gräsmattan bör du låta den vara lite längre, fyra–fem centimeter. På så sätt klarar den vintern bättre. Har du löv som fallit på gräsmattan, klipp dem också och låt dem multna, det blir extra gödning. Vill du inte klippa ner löven, kratta ihop dem och lägg dem i komposten. De blir bra näring till nästa år. Om gräsmattan ser ledsen ut kan du ge den en omgång höstgödsel för att stimulera tillväxten till våren och göra att mattan står emot svampsjukdomar.
Gräv där du står
Grönsaks- och potatislandet mår bra av att höstgrävas, särskilt om du har tung lerjord. När du gräver och vänder jorden kommer det ner mer luft, och jorden blir porösare till våren. Vänd gärna ner kompost eller torvmull samtidigt som du gräver. Och försök att plocka bort så många rotogräs som möjligt.
Sköt om redskapen och utemöblerna
Låt inte trädgårdsredskap ligga ute över vintern. Klippande redskap med skär, som sekatörer och saxar, kan du gärna olja in. Förvara dem stängda. Ta bort eventuell rost från sågar och knivar. Töm vattenslangen och förvara den frostfritt. Se till att slangen inte är kopplad till vattenutkastaren när du stänger av den. Då kan vatten stanna i utkastaren och orsaka frostskador på vintern. En bensindriven gräsklippare bör tömmas på bensin. Passa också på att rengöra tändstiften. Trädgårdsmöblerna mår inte bra av att stå ute. Har du inte något tillräckligt stort förråd, försök att ställa dem under tak. Att täcka med presenning är inte bra, det stänger in fukten.
Höstfint i krukor
Har du haft sommarblommor i utekrukor kan du fixa ny fägring med höstblommor. Det finns flera växter som tål kyla och till och med lite frost. Krukorna måste också tåla frost, välj gärna material som betong eller hårdbrända lerkrukor. Höstfina blommor är till exempel bollkryss, prydnadskål, cyklamen och murgröna. Torra fröställningar, grenar och prydnadspumpor är också fint att dekorera med. Och små barrväxter som enar och granar. Kanske läge att odla egen julgran?
Skydda stammarna
Sätt upp gnagskydd runt stammarna på dina fruktträd. Hungriga rådjur och harar gnager gärna på barken på vintern. Det kan skada trädet, eftersom näringen transporteras uppåt i trädet genom barken. I värsta fall dör det gnagskadade trädet.
Sätt upp fågelholkar
Fåglar bygger visserligen bo på våren, men hösten är en bra tid att sätta upp holkar. Då hinner de lufta ur och få lite ”naturfärg” till våren. Fåglar gillar nämligen inte helt nya holkar. Men stannfåglar kan ibland använda även nyuppsatta holkar som ”hotellrum” under vintern. Om de trivs bygger de bo i holken till våren.