Har tvättråden blivit fegare?
Har du också ett par jeans som endast får kemtvättas, en bomullsklänning som bara kan tvättas i 30 grader eller en vardagströja som måste handtvättas? Vi har frågat tillverkarna om de fegar med tvättråden.
De nyköpta jeansen satt som en smäck och jag gick och njöt i flera dagar, ända tills jag råkade kika på tvättrådet. Kemtvätt – men vad ända in i …? Det här är inte första gången jag upplever att tvättråden har ändrats åt det försiktigare hållet.
Många gånger räcker det med att tvätta ett plagg i låg temperatur, lufttorka och skippa strykningen. Det är det mest miljövänliga. Men när tröjan har fått en rejäl fläck vill jag veta hur mycket plagget tål som mest i tvättmaskinen, utan att bli förstört.
– Jag tror att många tillverkare garderar sig. Om plagget blir förstört är det svårt för konsumenten att reklamera, om det är uppenbart feltvättat, säger Maria Lindström på Teko, Sveriges Textil- och Modeföretag.
Vi tvättar rena kläder
Endast cirka 8 procent av kläderna vi tvättar är smutsiga. Många gånger räcker det med att vädra plagget, eller ta bort fläcken för hand.
Har tvättmärkningen blivit fegare?
– Det är en svår fråga. Ett plagg som jag hade när jag var liten kunde tvättas i 60 grader, men nu när jag köper ett till synes likadant till mina barn kan det bara tvättas i 40 grader. Samtidigt är det mer elastiska material och fler komplexa fiberblandningar nu än för 30 år sedan, säger Maria Lindström.
Mats Johansson, material- och textilforskare på Textilhögskolan i Borås, är också inne på att plaggen i dag har fler olika fiberblandningar och därför är mer ömtåliga.
– Det finns säkert ett och annat mindre seriöst företag som sätter för låga temperaturer för att svära sig fria från reklamation, men i det stora hela tror jag ändå inte att det är fega tvättråd, säger han.
Det är även så att tvättmaskiner och tvättmedel har utvecklats, och därmed har inte temperaturen lika stor betydelse längre – tiden är viktigast.
– Enzymerna i tvättmedlet måste helt enkelt få tid på sig att arbeta bort smutsen, säger Mats Johansson.
Läs mer: 8 smarta tips för tvättstugan
Så här svarar klädföretagen
Vi har tittat i garderoben och plockat ut tre plagg med vad vi tycker är lite väl fega tvättråd.
Catrine Viller Møller, produktmanager på Part Two:
Varför ska jeansen kemtvättas?
– I två av våra jeans den här säsongen har leverantören av misstag märkt plaggen med kemtvätt. Alla våra jeans går att tvätta i maskin, och vi har skickat ut ett brev som förklarar misstaget till våra återförsäljare.
Har tvättmärkningen blivit fegare?
– Jag vet inte om det har blivit någon skillnad på tvättinstruktionerna, men det är tufft för kläder att bli tvättade i 60 grader.
Fredrik Henriksson, pr- och kommunikationschef på Indiska:
Varför ska en mönstrad trikåklänning i 100 procent bomull bara tvättas i 30 grader?
– Vi har 40 grader som tvättråd i grunden, men för plagg med broderier, hålsöm och även plagg som är tryckta på ett visst sätt gäller 30 grader. Det är en rekommendation för att plaggen ska hålla länge, vilket vi tycker är en viktig aspekt.
Har tvättmärkningen blivit fegare?
– I stället för att kalla det feg märkning är det bättre att kalla det för mer hållbar märkning. Med lägre temperaturer för brukar vi mindre energi, och kläderna håller längre. På vår webbplats har vi tips om hur man till exempel kan få bort svåra fläckar.
Diesel:s huvudkontor i Italien:
Varför kan tröjan i 52 procent bomull och 48 procent viskos bara handtvättas?
– Tröjans skötselråd är i enlighet med vad plagget tål.
Har tvättmärkningen blivit fegare?
– Självklart ger vi så bra skötselråd som möjligt till konsumenterna, eftersom vi vill ha nöjda kunder som kommer tillbaka och köper fler plagg.