Så byter du bank
Många av oss funderar på att byta bank, men få gör det. Det kan vara enklare än du tror.
Många är missnöjda med sin banks höga boräntor och/ eller avgifter för olika tjänster. Dålig service är en annan källa till missnöje. Man borde byta bank, tänker åtskilliga, men få kommer till skott.
– Många upplever det som krångligt att byta bank; det måste bli enklare. Som det är i dag fungerar inte konkurrensen mellan storbankerna, säger Jan Bertoft, generalsekreterare hos Sveriges Konsumenter.
Bankerna har sedan några år infört gemensamma rutiner för hur bankbytet ska gå till. Förutsatt att du inte har lån eller sparande i fonder, vill säga. Det räcker inte, menar Jan Bertoft.
– Ett sätt att förenkla bytet ytterligare är att införa flytträtt. Eftersom man ofta har autogireringar och stående överföringar kopplade till sitt konto ska man kunna ta med sig sitt kontonummer till den nya banken på samma sätt som man numera kan ha kvar sitt gamla mobilnummer när man byter operatör, säger han.
När det lönar sig
Om du bara har ett lönekonto spelar det inte så stor roll vilken bank du har. Men om du vill spara pengar på ett sparkonto på lite längre sikt lönar det sig att jämföra räntorna i olika banker. Det finns ett antal sparkonton att välja bland, och inte bara hos storbankerna.
Största vinsten med att byta bank kan du göra med dina bolån. Med stora lån kan en halv procent lägre ränta betyda åtskilliga hundralappar färre att betala per månad. Begär offerter från flera banker och jämför.
Att erbjuda sig att ha alla sina affärer hos banken kan vara ett bra sätt att förhandla sig till ränterabatter och förmånliga villkor för olika tjänster. Paketlösningar och olika förmånssystem, typ pluskund, finns hos flera banker. Men självklart behöver du inte bara hålla dig till en bank.
Gillar du att hålla koll på räntor och avgifter för olika tjänster kan det löna sig att vara kund i flera banker. Du kan till exempel ha ditt lönekonto i din gamla ”vanliga” bank men ha dina värdepapper i en bank som inte tar ut någon depåavgift. Uppskattar du personlig service? Ett bankkontor att gå till kan vara värt några kronor extra. Om du inte bryr dig om det, har du många fler banker, som bara finns på internet, att välja på.
TIPS: Konsumenternas Bank- och finansbyrå har en bra översikt över räntor och villkor, www.bankforsakring.konsumenternas.se
Max tre dagar att byta
Vänd dig till den bank du vill byta till. De hjälper dig med att avsluta dina konton i den gamla banken och för över pengarna till dina nya konton. Banken tar inte ut någon avgift för bytet, och det ska ta högst tre dagar.
Det gäller för vanligt transaktionskonto och sparkonton med tjänster som kort, autogiro, giro och internetbank. Om du också vill föra över lån och fonder till den nya banken kan det ta längre tid.
TIPS: Inför ett bankbyte har du rätt att få information från din gamla bank om stående överföringar, autogiro med mera.
Ta med till nya banken
Gå igenom dina konton och vilka tjänster du har. Ta med dig de här uppgifterna och handlingarna till nya banken:
- Kontoutdrag eller senaste årsbeskedet.
- Kort, numret på kortet du har i din gamla bank och som du vill avsluta.
- Krediter, uppgifter om utnyttjade konto- eller kortkrediter. Tänk på att alla köp kanske ännu inte har dragits från kontot du vill avsluta.
- Autogiron och andra regelbundna överföringar till ditt gamla konto.
- Regelbundna insättningar till kontot, till exempel lön, pension, a-kassa, studiemedel och skatteåterbäring.
- Privatgiroblanketter som ska makuleras.
- Säkerhetsdosa för Internettjänster. Vissa banker tar betalt om dosan inte lämnas tillbaka.
- Värdepapperskonto. Uppgifter om kontot om det är anslutet till din gamla bank.
TIPS: Byt bank i början av månaden när du redan har betalat månadens räkningar. Då påverkas inte heller autogiro och andra regelbundna överföringar.
Låna på nytt
Det tar längre tid att byta bank om du har lån eller till exempel fonder i din gamla bank. Om du har lån som du vill flytta måste du lämna in kreditansökan hos den nya banken. Den gör en ny kreditprövning, och först när det nya lånet beviljats löser den det gamla lånet.
Om du löser ett bundet lån i förtid måste du ersätta den gamla banken. På www.bankforsakring.konsumenternas.se finns en kalkyl där du kan kontrollera vad det kostar att förtidslösa ett bundet lån. Tänk på att om du har ett bolåneskydd är det inte säkert att du får samma skydd i den nya banken, till exempel om din hälsa har försämrats.
TIPS: Byt inte bank när du är arg! Säg inte upp dina lån innan du har försäkrat dig om att du får låna i en annan bank. Den är ju inte skyldig att låna dig pengar.
Glöm inte
Har du lagt in kommande betalningar i din gamla internettjänst? Tänk på att de inte följer med automatiskt, du måste lägga in dem på nytt i din nya bank.
E-fakturor måste du själv avanmäla i din gamla bank och lägga upp i den nya internetbanken. E-legitimation fungerar även i nya banken fram till utgångsdatum. Är ni flera kontohavare krävs fullmakt från alla för att avsluta kontot.
Har du betalappen Swisch måste du anmäla ditt mobilnummer på din nya bank, då avslutas Swisch automatsikt i din gamla bank. Sedan måste du aktivera en ny Swisch-app till mobilen.
TIPS: Skriv ut tidigare e-fakturor eller spara dem i din dator om du vill behålla kopior. Betala e-fakturor som kommit in till den gamla bankens internettjänst innan den stängs.
Blev det bättre?
Gör en inventering ett år efter bankbytet. Har du kvar ränterabatten? Ibland går den ut efter ett år, något som bankerna gärna slarvar med att informera om. Detsamma gäller avgifter som du lyckats förhandla bort. Kontrollera också att bolåneskyddet fortfarande gäller..