Guide: Köp rätt hjälm
Det är härligt att röra på sig, vare sig det är på cykel, skidor, skridskor eller på hästryggen. Men riskabelt också om du har otur. Hjälmen ger bra skydd åt det viktigaste du har.
– Prova hjälmen innan du köper den. Den ska passa och du ska trivas med den. Men det är inget fel om den är snygg också.
Det här är Lotten Strindbergs viktigaste råd. Hon arbetar med säkerhet på Konsumentverket sedan många år och har bland annat varit med om att ta fram standarder för cykelhjälmar.
– Den stora skillnaden är om du har hjälm eller inte på huvudet; du behöver inte nödvändigtvis ha exakt rätt hjälm om du vill prova på en ny sport.
Det har gått mode i hjälmar, blivit en fråga om livsstil. Det finns tuffa, roliga hjälmar, eleganta, söta, sobra. Det är bra, för då använder fler sin hjälm och lämnar inte kvar den på hatthyllan där hemma.
Inför köpet
Prova hjälmen noga i butiken. Hjälmen ska sitta tajt men ändå inte vara obekväm. Fungerar hakbandet utan att nypa eller klämma? Sitter hjälmen stadigt när du fäst det? Går hakbandet lätt att reglera?
Hjälmen ska vara enkel att ta på och av, det ska inte kännas jobbigt. Om du köper till ett barn, köp inte en hjälm som barnet kan växa i. Hjälmen ska sitta perfekt på barnet, den ska inte kunna trilla av eller skjutas bakåt så att pannan lämnas fri.
Köp inte hjälm på loppis. Då vet du inget om hjälmens historia. Om du råkar ut för en ordentlig smäll med hjälmen ger den inte längre samma skydd och ska inte användas mer.
Tips: Passformen är A och O. Använder du inte hjälmen gör den ingen nytta.
Cykla
Barn under 15 år ska enligt lag ha hjälm på sig när de cyklar. Även barn som skjutsas bak på cykeln måste ha hjälm. Barnen kan hejdas av polisen om de inte har hjälm men inte bötfällas. Vuxna som skjutsar barn utan hjälm kan däremot få böta.
I genomsnitt använder ungefär 25 procent av vuxna cyklister hjälm i dag. Men det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Kolla att det står CE-EN 1078 i hjälmen. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Vid cykelolyckor är det i 70 procent av fallen pannan och tinningen som träff as när huvudet skadas.
Tips: Hjälmen ska ha bra ventilation, då blir den bekvämare att använda.
Skateboard, inlines och sparkcykel
Roliga, fartfyllda sporter men också riskfyllda. Hjälmarna för de här sporterna har egen design, modell störtkruka, men följer samma standard som cykelhjälmarna.
Tips: Kolla att det står CE-EN 1078 i hjälmen.
Hjälmar för små barn
Barn under sju år ska också ha hjälm när de cyklar, en småbarnshjälm med grönt spänne. Det ska stå CE-EN 1080 i hjälmen. Det gröna spännet är konstruerat för att lösa ut vid viss belastning. Det löser inte ut om barnet skulle ramla av cykeln och falla i backen.
Men om barnet springer ifrån cykeln och börjar klättra kan det fastna i hakbandet, och då ska det gröna spännet lösa ut. Det har hänt flera dödsolyckor med klättrande barn som har haft vanliga cykelhjälmar på sig och där barnet strypts i hakbandet.
Tips: Det kan vara svårt att få tag i småbarnshjälmen med grönt spänne i vanliga cykelaffärer. Fråga i butiker som säljer barnvagnar och andra barnartiklar.
I skidbacken
Skidhjälmen lindrar skadan vid fall i skidbacken och ska också skydda mot vassa föremål, till exempel om du får en stav mot huvudet eller om du kolliderar med en utstickande trädgren. Hjälmen ska vara märkt CE-EN 1077.
Skidhjälmen ska sitta tajt. Praktiskt med skidglasögonen som alltid kan sitta fast utanpå hjälmen. Hjälm för snowboardåkare har annan design. Den ska skydda vid hopp i första hand men bygger på samma standard som skidhjälmen.
Tips: Barn under sju år åker ofta gratis i fjällanläggningarna om de har hjälm.
På hästryggen
De flesta ridskolor har ridhjälmar till utlåning till nybörjare. Satsa sedan på en ny, egen fräsch hjälm. ridning är en svettig sport, och hjälmarna är täta. De blir därför ofräscha inuti med tiden. Om du köper begagnad hjälm måste du känna till hjälmens historia och att den inte råkat ut för en allvarlig smäll. Då är den obrukbar.
Hjälmen ska sitta tajt på huvudet och inte vara för stor. Fäst alltid hjälmen med hakbandet. På ridhjälmar ställs strängare krav än på till exempel cykelhjälmar. De ska skydda mot fallskador men också mot vassa föremål. Hjälmen ska vara märkt CE-EN 1384.
Tips: Ha ridhjälmen på dig både när du rider och när du sköter hästen.
På isen och i pulkabacken
Ishockeyhjälmen är en praktisk allroundhjälm, bra för barnen att fortsätta med efter småbarnshjälmen med det gröna spännet. Den passar på skridskoisen, i pulkabacken och kan också vara lämplig för de första åken i skidbacken hemma. Hjälmen ska vara märkt EN 10256. Till skillnad från andra hjälmar tål ishockeyhjälmen upprepade slag. Den förstörs inte av en rejäl smäll som skidhjälmen gör.
Tips: En del barn blir snabba utförsåkare tidigt, då ska de ha en riktig skidhjälm.
Hjälmar för motorcykel och moped
Alla som kör motorcykel och moped måste enligt lag ha hjälm. Kraven på hjälmarna är lika stränga vare sig du kör moped eller motorcykel. Kolla att hjälmen är märkt ECE 22:05. Hjälmarna tillverkas i plast eller glasfiber. Det finns öppna hjälmar och så kallade integralhjälmar med visir för ansiktet.
Enligt Sveriges Motorcyklister är en integralhjälm i glasfiber säkrare och med bättre stötdämpningsförmåga än en öppen hjälm i plast. Prova hjälmen ordentligt. Hakbandet ska gå att dra åt så att hjälmen sitter mycket tajt och inte glappar. Hjälmens stötdämpningsförmåga försämras med tiden, och därför bör den bytas ut regelbundet.
Och råkar man ut för en olycka ska hjälmen genast bytas ut. Om du skjutsar någon på motorcykel eller moped måste den personen också ha godkänd hjälm.
Tips: Kör om möjligt en runda med hjälmen innan du köper den. Då märker du om den bullrar eller om visiret immar igen.