Guide: Avtala rätt
Ett avtal är en överenskommelse mellan två parter: köpare och säljare. I den bästa av världar löper allt smärtfritt, men det är tyvärr alltför vanligt att det blir trassel till följd av oklarheter kring avtalet. Vi tipsar om hur du sluter bra avtal och undviker fallgroparna.
Du sluter avtal varje dag, när du köper mat i butiken eller biljetter på nätet. Knepigare blir det när du vill bli av med det fleråriga mobilabonnemanget eller blir pådyvlad prylar som du tror dig aldrig ha beställt – något som är lätt hänt när vi handlar mycket på nätet och ett enkelt musklick kan betyda ja till ett köp.
Kryssa inte för i rutan med villkoren utan att läsa igenom dem först. Om du vill klaga efteråt kan du inte skylla på att du inte har hunnit läsa villkoren eller inte förstått dem. Det är avtalet som gäller.
Du måste vara över 18 år för att ingå ett avtal utan vårdnadshavares tillstånd, och du kan inte ingå avtal för någon annans räkning utan fullmakt eller tillstånd på annat vis. Om du inte är nöjd med villkoren kan du alltid försöka förhandla dig till bättre sådana. Det kan till exempel gälla ångerrätt i butiken, kortare abonnemang för gymkortet eller slopande av vissa avgifter.
Text: Cristina Farm
Illustration: Kicki Edgren Nyborg
Skriftligt att föredra
Ett skriftligt avtal är att föredra i de flesta fall. Avtal om köp av fast egendom och vissa kreditavtal måste alltid vara skriftliga. Läs igenom villkoren noga innan du accepterar avtalet. Företaget är skyldigt att visa villkoren för dig. Det kan inte ensidigt ändra villkoren efteråt, till exempel lägga till avgifter som ni inte kommit överens om.
Ha alltid ett skriftligt avtal när du anlitar en hantverkare. Specificera noga vad uppdraget gäller, hur lång tid det får ta, vad det får kosta och hur betalningen ska ske. Lämna inget underförstått. Hyresavtal är också bäst att ha skriftligt.
Att hyra i andra hand eller en fritidsstuga över sommaren kan annars bli en vansklig affär. För hur lång tid får du hyra? Till vilken kostnad? Eventuell uppsägningstid och ersättning om något blir skadat är annat som kan tas upp i avtalet.
TIPS : Formulär för avtal med hantverkare finns på www.omboende.se.
Se upp med muntligt avtal
Det är vanligt att man tror att man inte slutit något avtal så länge man inte skrivit på något eller fått en skriftlig bekräftelse på det. Men ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt. Svårigheten är dock att som konsument efteråt kunna bevisa vad ni kommit överens om. När du blir uppringd av en säljare sluts avtalet ofta muntligt.
Säljaren läser upp villkoren för köpet av till exempel ett nytt teleabonnemang, och så snart du sagt ja har du också gått med på de villkor som ingår i avtalet. Samtalet spelar säljaren in på en ljudfil. Be att få lyssna på ljudfilen efteråt om du känner dig tveksam. Finns ingen ljudfil kan företaget inte bevisa att du ingått avtalet.
TIPS : Varning för säljare i telefon eller på nätet som vill skicka dig ”information”. Säg inte ja! Då har du i nio fall av tio godkänt ett abonnemang.
Fallgropar på nätet
Teaterbiljetter, hotell och resor är smidigt att köpa på nätet. Dubbelkolla innan du gör det sista, bekräftande klicket. Sedan kan du inte ångra dig, även om du klickat för fel flight eller hotell. För köp på nätet gäller ångerrätt enligt distans- och hemförsäljningslagen.
Men just resor och evenemang är undantagna. Värderingssajter, porrsajter och andra ”gratissajter” snärjer ofta in konsumenter i avtal genom ett enkelt klick på datorn. Då ska de också skicka dig information om din ångerrätt, som gäller i 14 dagar. Detsamma vid telefonförsäljning. Annars har du kvar din ångerrätt i upp till ett år.
TIPS : Se upp för företag som skriver att din ångerrätt inte längre gäller om du börjar använda varan. Det villkoret gäller inte.
Avtal är bindande
Ett avtal är bindande för både företaget och konsumenten. Fleråriga abonnemang på mobiler eller bredband är vanliga och ofta förmånliga. Men om du till exempel köpt ett tvåårigt abonnemang på bredband och sedan flyttar efter några månader till en bostad där operatören inte har täckning måste du ändå fortsätta att betala för abonnemanget avtalstiden ut.
Du kan avbryta ett bundet avtal men får då kompensera företaget. Du kan till exempel förtidsinlösa ett lån, men det brukar bli dyrt. Det finns också avtal som du kan säga upp med en viss uppsägningstid. Det gäller till exempel avtal med elnätsbolag. Om du flyttar kan du vanligtvis inte längre höra till samma elnät som tidigare.
TIPS : Tänk efter innan du binder dig för ett flerårigt avtal. Kolla villkoren. Välj ett kortare abonnemang av bredband om du går i flyttankar.
Negativ avtalsbindning
Ett företag har inte rätt att skicka dig varor och begära att du ska betala utan att du har beställt dem. De kan inte heller kräva att du ska skicka tillbaka varorna om du inte vill ha dem. Det är negativ avtalsbindning och är förbjudet.
Men om du till exempel är med i en bokklubb har du ingått ett avtal med företaget. Du ger dem tillåtelse till att skicka dig böcker, som du skickar tillbaka om du inte vill ha dem, annars betalar du för dem.
TIPS : Har du fått hem varor som du inte har beställt och krav på betalning? Bestrid kravet skriftligt och behåll en kopia. Om företaget envisas, begär att få se ett köpeavtal.
Acceptera inte allt
Har företaget börjat ta ut fakturaavgifter och påminnelseavgifter? Kolla om de finns med i avtalet innan du betalar dem. Om du börjar betala har du accepterat dem. Du får fortsätta att betala avgifterna även om de inte stod med i avtalet från början. Öresavrundning är ett annat exempel som företag smyginfört på sina fakturor fastän det bara är tillåtet vid kontant betalning.
TIPS : Håll reda på vad som står i avtalet innan du börjar betala en nyinförd avgift.
Att avsluta avtalet
Många avtal, som abonnemang av olika slag, måste du säga upp, annars rullar det bara på. Vanligtvis är det en viss uppsägningstid på några månader då du måste fortsätta att betala. Även tidsbestämda, bundna avtal kan ha en viss uppsägningstid.
Om du är missnöjd med ett avtal kan du begära att få häva avtalet. Då du reklamerar ska du skriftligt påpeka att det är fråga om en hävning och att du vill lämna tillbaka varan/inte längre ha tjänsten och inte fortsätta att betala.
Du kan i vissa fall få häva avtalet om det har oskäliga avtalsvillkor. Det kan vara villkor som ensidigt gynnar företaget eller som strider mot gällande lagar.
TIPS : Om du har bundet avtal, säg upp det i god tid före bindningstidens utgång så slipper du betala extra för eventuell uppsägningstid.