Hoppa till innehållet

Guide: Äga tillsammans

Att ärva eller köpa ett fritidshus eller kanske en båt tillsammans kan ge stor glädje. Men det kan också leda till bekymmer och uppslitande gräl. Råd & Rön lotsar dig förbi de värsta fällorna.

Publicerad

Sommar, sol och mycket gemenskap. Det är så vi vill uppleva det gemensamma ägandet av fritidsnöjena, vare sig det gäller hus, båt eller bil för semesterresorna. Men det gäller att gå in i det med öppna ögon. Konflikter är tyvärr inte ovanliga. – Man måste vara förutseende på ett sätt som kan vara jobbigt.

Vad händer om fem, tio år? Det kan bli lojalitetskonflikter när nya medlemmar kommer in i familjen med inte lika starka band som man själv har till det ställe där man tillbringade sin barndoms somrar. Många tar gärna för lätt på det här, ser bara de positiva effekterna och skjuter ifrån sig problemen, säger leg psykolog Mattias Klawitter vid Falck Healthcare.

– Var tydlig när det gäller praktiska ting och kom överens om gemensamma riktlinjer. Mura en bra grund från början. Det blir också ett test på de andras engagemang, att man kanske inte ska ge sig in i projektet, säger han.

Samägandelagen gäller för all egendom, men det är ändå olika regler för fast och lös egendom, alltså för huset respektive båten och bilen. Om syskon ärver ett fritidshus tillsammans måste alla vara överens vid en försäljning. Om någon vill sälja hela huset måste de andra gå med på det.

Varje delägare har dock rätt att sälja sin andel, även om det i praktiken kan vara svårt att hitta en köpare. Rätten att sälja sin andel kan inte avtalas bort när det gäller fast egendom; den kan bara regleras i testamente och gåvobrev.

– Det är vanligt att föräldrar i gåvobrev kräver att barnen i första hand ska erbjuda sina syskon sin andel, och då till ett förmånligt pris. Gör inte det! Ni låser in era barn i en tvist och tvingar dem att sälja till taxeringsvärdet. Om det blir en tvist, låt den nya generationen lösa den själv, säger Margareta Brattström, docent i civilrätt vid Uppsala universitet.

 

ettFöre köp eller arv

illustrationFritidshus går ofta i arv till flera syskon. Prata om det i god tid med varandra. Vill ni äga huset tillsammans? Vilka planer har ni i så fall? Vill ni bevara det som det är eller renovera och bygga nytt? Hur vill ni fördela kostnaderna? Hur vill ni utnyttja huset? Hur mycket praktiskt arbete kan var och en bidra med?

Föräldrarna kan testamentera huset som enskild egendom till barnen om de inte vill att huset ska kunna tas över av ingifta makar. Då kommer nämligen huset inte att ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa för något av barnen eller vid dödsfall.

Om du vill köpa hus, båt eller bil tillsammans med dina vänner: Prata igenom era önskemål noga. Vilka ekonomiska förutsättningar har ni? Hur fördela kostnaderna? Hur vill ni utnyttja huset/båten/bilen? Hur fördela arbetet /skötseln?

 

tvåNu är ni delägare

illustrationFritidshuset: Alla delägare bestämmer över hela egendomen. Men var och en bestämmer över sin del. Det här går inte att avtala bort. För större om– och tillbyggnader krävs att alla är överens. Även om en av delägarna bekostar bygget kan han eller hon inte göra det utan att de andra är med på det. Skriv ett avtal om hur huset och tomten ska skötas. Det mesta kan skrivas in: dagar för vårstädning, gräsklippning, reparationer och så vidare. Skriv också in hur ekonomin ska skötas.

Utse en ekonomiskt ansvarig och skaffa ett gemensamt konto för regelbundna inbetalningar. Det går också att avtala om hur huset ska utnyttjas. Sommarveckorna är attraktiva; ha gärna ett rullande schema, som en ansvarig håller i. Avtalet bör undertecknas av delägarna, i övrigt inga formkrav. Om någon bryter mot avtalet kan du stämma den personen inför tingsrätt.

Båten/bilen: Särskilt viktigt att skriva ett avtal som reglerar samägandet. För bilen kan ju bara en ägare stå i bilregistret. Och för båten kanske bara en delägare skriver på köpekontraktet. Sambor som äger tillsammans: Det finns goda skäl att skriva samägandeavtal för sommarstugan, bilen och båten. Sambolagen reglerar bara att den gemensamma, permanenta bostaden med inventarier ska ingå i bodelningen vid en eventuell separation, oberoende av vem som äger den. Allt övrigt är enskild egendom.

 

treVid en tvist eller om någon vill sälja

illustrationFritidshuset: Om en av delägarna vill sälja måste de andra delägarna gå med på det. Han eller hon kan i första hand erbjuda de andra delägarna sin andel, men det är helt frivilligt. Om ni inte är överens kan ni vända er till tingsrätten, som utser en god man. Om en delägare kräver offentlig auktion, kan man få det stoppat av tingsrätten om synnerliga skäl finns att huset inte ska säljas för tillfället.

Domstolen kan också sätta ett minimipris. Kronofogden kan sälja din andel av huset om du kommer på obestånd. I praktiken säljs hela huset; de andra delägarna får ut sina andelar i pengar. Självklart kan de andra delägarna se till att köpa den andel som säljs ut för att hindra att de ska bli av med huset. Detsamma gäller för den gemensamt ägda bilen eller båten.

Bilen eller båten: Här kan ni avtala om hembud, alltså att en delägare som vill sälja i första hand ska erbjuda de andra delägarna sin andel. Som delägare står du enligt lagen solidariskt för alla kostnader, till exempel parkeringsböter för bilen. Bra att avtala bort så att du slipper betala p-boten åt kompisen. Avtalet går i det här fallet före lagen.

Text: Cristina Farm

Illustration: Kicki Edgren Nyborg