Hoppa till innehållet
Skönare fritid Funktionskläder

Full koll på funktionskläder

Att vara torr, mätt och varm är receptet för en lyckad utevistelse. Men vintern ställer hårda krav på funktionsplaggen. Friluftsexperten Sofia Börjeskog lär dig hur du klär dig för alla väder.

Publicerad
Uppdaterad

längdskidåkare i vackert vinterlandskap

Kallt och torrt väder kräver mindre av det yttersta klädplagget än om det är kallt och vått.

Sofia Börjeskog är utbildad fjäll- och vildmarksledare, och under utbildningen i Malung sov hon utomhus fler nätter än hon sov inne. Det var då hon lärde sig hur man klär sig för att frysa så lite som möjligt.

4 tips som ­värmer

  • Använd ullstrumpor och ullsulor.
  • Packa en extra mössa och varma vantar till rasten.
  • Ha ett ordentligt sitt­underlag när du fikar.
  • Använd tumvantar, de värmer bäst.

– Vi bodde i tält, vindskydd eller snögrottor. Man kan säga att vi frös in lärdomen, säger hon. Det är nästan lättare att klä sig när det är riktigt kallt, än när det är blött och blåsigt.

– När det är kallt och torrt kan man bara packa på sig massor med lager, men blött sofia börjeskogväder ställer stora krav på att det yttersta lagret, skaljackan, fungerar.

Närmast kroppen har Sofia Börjeskog alltid ull.

– Jag har ullunderställ, ullstrumpor, ullmössa och till och med ullunderkläder. Eftersom ull har fördelen att värma även när den är blöt är det perfekt att ha på sig ull om man gör något aktivt. Kläder i merinoull kliar inte heller, säger hon.

Över understället brukarhon ha en lurvig luvtröja i fleece och sen en dunliner, en tunn dunjacka.

– Den använder jag året om, även på sommaren om jag är ute och åker kajak och blir kall på kvällen. Den är också så liten att man alltid kan packa med den, ifall man till exempel behöver ett extra lager när man fikar. Just under fikastunden är det lätt att bli kall.

– Därför är det smart att ha med sig extra vantar och en torr mössa, säger Sofia Börjeskog.

Termer som är bra att kunna

Funktionsplagg

Kläder som har en annan uppgift än att vara snygga. De ska hålla bäraren varm och torr under olika aktiviteter. 

Lager-på-lager

Med lager på lager-principen fångas värmeisolerande luft mellan plaggen. Kläderna man har underst kallas lager 1, och de ska vara i något material som värmer och transporterar bort fukt. Över det – som lager 2 – kan du ha en fleecejacka eller tjockare ulltröja. Är det riktigt kallt kan du ha en dunliner ovanpå. Du kan även ha fleece eller ull som lager 2 på benen. Ytterst ska du ha plagg som skyddar mot väta och vind.

Skaljacka

Skaljackan är en ofodrad jacka, som står emot regn och vin, och som bärs ytterst. En bra skaljacka ska enligt Sofia Börjeskog gå högt upp i halsen, och så långt ner över rumpan att det inte blir ett glapp i midjan om du behöver sträcka dig uppåt. Dragkedjan ska vara vattentät. Det är också bra om det finns dragkedjor under armarna så att du kan lufta om du svettas mycket. Luvan ska gå att snöra ihop runt huvudet. 

– Vissa skaljackor har jättestora luvor, men börjar det blåsa blir de nästan som vindfångare, säger Sofia Börjeskog. 

 

Skal eller softshell 

Softshelljackan är av ett mjukare tyg än skaljackan. En softshelljacka andas mer, och funkar om du ska vara aktiv och det inte spöregnar. Den står inte emot regn och vind lika bra som en skaljacka. 

Goretex

Goretex är varumärket på ett tygmembran som släpper ut svett, men håller regn och fukt ute. Andra  varumärken med liknande funktion är H2no, HiPe, HyVent, Proof och TCS. Dock innehåller dessa kläder ofta perfluorerade ämnen, som är farliga för djur, människor och miljö. Alternativ finns dock, till exempel har Fjällräven slutat att använda perfluorerande ämnen, och materialet sympatex är behandlat med fluorfri impregnering.

Vattenpelare

Vattenpelare är det vattentryck som tyget kan stå emot. Om det spöregnar och blåser, eller om du sitter ner på blött underlag, ökar vattentrycket. Med tillräckligt tryck kommer vatten till slut att ta sig igenom, men tyger som klarar en vattenpelare på 8 000 millimeter räknas som vattentätt. 

Tejpade sömmar

Att sömmarna är tejpade är viktigt för att plagget ska vara vattentätt, eftersom de är plaggets svagaste punkt. Sömmarna tejpas på insidan, så kolla där.

Galonkläder

För små barn, som vill kunna gegga i vattenpölar, är galon bättre än funktionsplagg. 

– Galon är mer vattentätt än funktionsplagg, och barn svettas inte på samma sätt som vuxna, så för dem är galon utmärkt. Dessutom är det billigare, säger Sofia Börjeskog. 

Syntet vs naturprodukter

Naturprodukter är alltid bäst, även om många syntetversioner börjar komma ikapp. 

– Det finns en anledning till att får har ull och att fåglar i arktiska miljöer har dun. Det är det som värmer bäst, och evolutionen har tagit fram det som optimerar isolering.  

Syntetdun är dock väldigt nära originalet, för dig som inte vill använda djurprodukter.