Hoppa till innehållet

Förvara inte det här i kylen

Många livsmedel håller sig längre i kyla, men det finns vissa som mår bättre av rumstemperatur.

Publicerad

Gurka

Den ska gärna förvaras svalt, cirka 12–15 °C Om du har gurkan i kylskåpet kan den få köldskador och tappa en del av smaken.

Banan

Frukten mår bäst av att förvaras svalt och inte för kallt. Läggs de i kylen blir fruktköttet hårt och mindre aptitligt.

bröd

Bröd

Det ska helst vara i rumstemperatur, eller i frysen om du inte hinner äta upp det innan det blir dåligt. I kylen blir brödet snabbt torrt och smuligt.

Olja

Den mår bäst i rumstemperatur och ska helst förvaras på en mörk plats så att fettet inte härsknar. Olivolja stelnar i kylen men återställs i rumstemperatur.

Tomatertomater

Tomat som förvaras i kylskåp tappar smak och mognadsprocessen stoppas. De ska förvaras i rumstemperatur och gärna tillsammans med bananer då de stimulerar varandras mognad. Mogna tomater håller däremot bäst i kylen, men riskerar då att bli mjöliga.

Kaffe

förlorar en del av sin smak och fräschör i kylskåpet. Bäst är att ha kaffet på en mörk och sval plats.

Potatis

Potatis mår bäst av att förvaras svalt. Är det för varmt mjuknar den, och i kylskåp förvandlas stärkelsen till socker.

Parfym och nagelack

Många förvarar även parfym och nagellack i kylskåpet. Undvik det. Parfym mår bäst av att förvaras i en jämn temperatur under 30 °C. Och om du har nagellacket i kylskåpet kan det bli segt. Det ska i stället förvaras mörkt i rumstemperatur.