Hoppa till innehållet
Må bra Tandborstning

Experten: Eltandborsten kräver rätt teknik

Eltandborsten är att föredra framför en manuell tandborste. Framför allt om du är äldre. Det tycker tandvårdsexperten.

Publicerad

Katarina Kovács Warnebrant är tandvårdsstrateg på Folktandvården i Stockholm.

– En eltandborste gör alltid mer och bättre rent än en manuell tandborste, säger Katarina Kovács Warnebrant, som är tandvårdsstrateg och ansvarig för Folktandvårdens fluortanter och fluormän i Stockholm.

Men hon påpekar samtidigt att den inte är bättre än hur du använder den.
– Det handlar mycket om teknik och att du ägnar tänderna de två minuter de förtjänar morgon och kväll, säger Katarina Kovács Warnebrant.

Hur eltandborsten jobbar är enligt henne nyckeln till att den bättre klarar att få bort orenheter än den traditionella tandborsten.
– Den jobbar med små snabba rörelser som vår hand inte klarar att göra, säger hon.

Hon tycker att eltandborsten är särskilt bra för den som är äldre eller som har en funktionsnedsättning.
– Har man en dålig motorik är den absolut mycket bättre. Om man är till exempel är äldre eller reumatiker kan det vara svårt att hålla i en tandborste och göra de här små rörelserna som krävs, säger hon.

Men Folktandvården rekommenderar eltandborste till alla sina patienter.
– Men alla tycker inte att de har råd och en del tycker att det pirrar för mycket när man använder den. Men det tar bara någon vecka att vänja sig så är pirrandet borta, säger Katarina Kovács Warnebrant.

Även om eltandborsten gör ett bättre jobb än en manuell tandborste krävs fortfarande kunskap för hur man ska använda den rätt.
– Det gäller att låta tandborsten göra jobbet så att man inte gnuggar med handen samtidigt. Man kan tänka sig att handen är chauffören, den ska bara hålla tandborsten mot tanden och tandköttet och sedan låta tandborsten göra jobbet.

Ett problem är att få på de två centimeter tandkräm som rekommenderas att man använder vid varje borstning.

– På tandborstar som har ett runt borsthuvud kan det vara bra att ta en centimeter först och göra överkäken och sedan ta en centimeter till och göra underkäken, tipsar Katarina Kovács Warnebrant.

Till föräldrar ger hon rådet att inte se eltandborsten som ett sätt att köpa sig fri från att hjälpa barnen vid tandborstningen.
– Ofta blir föräldrar förvånade, men vi rekommenderar att man övervakar och hjälper barnet med tandborstningen till dess att de är 10 till 12 år gamla, säger hon.