Hoppa till innehållet

Enkelt radera det Google vet om dig

Google samlar in enorma mängder information om dig. Allt från vad du söker efter på nätet till var du befinner dig fysiskt. Men Google har även verktyg som låter dig radera informationen.

Publicerad
Uppdaterad

Det är näst intill omöjligt att använda internet utan att nyttja en eller flera av Googles tjänster. Mest känd är Google Sök, sökmotorn som står för nästan 95 procent av alla sökningar på internet. Men även e-posttjänsten Gmail, videosajten Youtube och mobilsystemet Android ägs av Google. Allt du gör med företagets tjänster binds samman med ditt Googlekonto. Du behöver ett sådant konto för att använda till exempel Gmail och Androidtelefoner.

Men du kan enkelt ta reda på vad Google vet om dig. På sidan ”Min aktivitet”  sammanställs allt; vad du har sökt efter, vilka videor du har tittat på, var du har använt gps:en och mycket mer. Informationen är uppdelad efter en tidslinje, så du kan enkelt stega dig bakåt och se vad du gjorde på nätet förra veckan eller förra året.

Varje enskild aktivitet i tidslinjen kan raderas. Du kan också välja att radera aktiviteter av en viss typ (till exempel Youtubevisningar), ta bort alla aktiviteter gjorda inom ett visst tidsintervall eller ta bort rubb och stubb från hela tidslinjen.

Nackdelen med att ta bort information är att Google får svårare att på förhand gissa sig till dina preferenser och behov. Det mest påtagliga exemplet är den automatiska kompletteringen som dyker upp i sökrutan. Är du Motalabo och skriver ”mota” i sökrutan föreslår Google olika sök­fraser som innehåller ordet Motala, eftersom dina tidigare sökningar och aktiviteter på nätet redan har avslöjat var du bor. Sökresultateten rankas till viss del även efter vad Google vet om dig. Motalabor som söker efter ”simhall öppettider” får Motala simhalls öppettider bland de första träffarna (hemsidornas utformning spelar dock störst roll för i vilken nummerordning de visas).

Pausa spårningen

Om du tillfälligt vill att Google ska sluta spara dina aktiviteter ska du aktivera inkognitoläge. Då öppnas en ny flik i webbläsaren där ingen historik sparas.

I webbläsaren Chrome kallas det inkognitofönster medan det benämns privat fönster i Firefox och Safari.

Om du bara tar bort lite av den lagrade informationen påverkas knappast förmågan att förutspå dina behov. Men raderar du månader eller år från ”Min aktivitet” får Google troligen betydligt svårare att gissa dina önskemål.

I stället för att hålla på att radera information som Google redan har lagrat kan du välja att begränsa vad företaget samlar in. På sidan ”Mitt konto/Aktivitetsinställningar”  kan du ställa in vilken data som företagets olika tjänster ska få samla in om dig. Du kan till exempel stänga av webbsökdata, data från din telefons gps och mycket mer.

Om du helt struntar i att ha ett Googlekonto blir det avsevärt svårare för Google att pussla ihop ditt beteende på internet. När du då rensar historiken och kakorna i din webbläsare försvinner spåren av dina aktiviteter och du blir återigen ett oskrivet blad för Google. Leta efter en funktion som heter ”Webbhistorik” under menyn ”Inställningar” eller ”Internetalternativ”, namnen skiljer något mellan olika webbläsare. Nackdelen med att vara utan Googlekonto är att flera av företagets tjänster begränsas, eller inte går att använda alls.

Stinas dag med Google

07:10

Stina äter frukost och läser samtidigt nattens nyheter på olika dagstidningars sajter i webbläsaren Chrome i sin Androidtelefon.
Google lagrar: Vilka webbsidor Stina besöker, hur långt varje besök är och när besöken sker.

08:20

Stina åker buss till jobbet, använder Facebook­appen och en spelapp i Androidtelefonen.
Google lagrar: Hur länge apparna är aktiva och var Stina befinner sig när hon använder dem.

12:00

Uträttar ärenden på lunchrasten. Använder appen Google Maps för att hitta till en nyöppnad butik på andra sidan staden.
Google lagrar: Hur Stina använder Mapsappen och rutten Stina promenerar.

17:30

Åker buss hem. Tittar på Youtubevideor på syskonbarnen som hennes syster laddat upp. Svarar på mejl i Gmail.
Google lagrar: Vilka videor hon tittar på. Mejlen hon läser och skriver. Var hon befinner sig.

20:10

Skriver protokoll för bostadsrättsföreningens senaste möte i Google Dokument på datorn och mejlar länk till protokollet till styrelsen.
Google lagrar: Protokolldokumentet och mejlet. Tidpunkt och IP-adress för Stinas dator.

22:30

Planerar nästa veckas dagishämtningar med sin man. Skriver in tiderna i familjens gemensamma Googlekalender i sin telefon.
Google lagrar: ­Kalenderhändelserna, ­vilken enhet som användes och tidpunkten när de gjordes.

Googles Policy
På sidan privacy.google.com ger Google sin syn på hur och varför de samlar in data om dig. Företaget förklarar hur annonsvisningar fungerar och hur din data delas in i olika kategorier.