Därför ska du undvika energikakor
De senaste åren har marknaden av energi- och hälsokakor exploderat – numera säljs det specialdesignade kakor för varje tänkbart ändamål i varje kvartersbutik. Men vad innehåller egentligen dessa superkakor, och behövs de verkligen?
En kaka att äta före träning, en annan att äta under och en tredje för återhämtningen efter passet … För några år sedan fanns bara chokladkakor eller frukt att välja mellan för den som behövde något extra att äta, men nu finns det en mängd energikakor att välja mellan.
Deras placering i butiken, bland hälsokosten och långt från godiset, signalerar att det här inte är vanliga chokladkakor. Även marknadsföringen och namn med ord som ”välbalanserad”, ”antioxidanter” och ”power” antyder att det är hälsosam mat för aktiva människor som lever ett hektiskt liv.
De kostar också en rejäl slant, runt 300–400 kronor per kilo. Men en genomgång av kakornas innehåll visar att de kanske inte riktigt är så nyttiga som vi gärna skulle vilja tro.
– Jag är över huvud taget skeptisk till dessa produkter, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i aptitreglering vid Lunds universitet.
Hon menar att eftersom kakorna är så små och så energitäta blir man inte mätt. Risken är i stället att man äter för mycket.
Per Frank är nutritionist och doktorerar inom träningsfysiologi på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Han säger att rätt använda kan energikakorna fungera, men äter man dem fel kan de ha motsatt effekt.
– Om man tränar för att gå ner i vikt, och äter en energirik powerkaka i samband med träningen, riskerar man att äta upp alla kalorier som man bränt bort under passet, säger han.
För mycket energi
Själva energikakorna ser varken Per Frank eller Charlotte Erlanson-Albertsson någon större vits med. Främsta problemet med dem är att de är för energitäta. I dag är det knappast någon risk att vi inte får i oss tillräckligt med energi.
Per Frank säger att proteinkakor har ett syfte, eftersom ett intag av protein direkt efter träningen har en positiv effekt på muskelbyggandet.
Charlotte Erlanson-Albertsson däremot anser inte att vi behöver äta mer protein än vad vi gör i dag.
– Äter man vanliga måltider under dagen har man fått i sig tillräckligt med protein. Elitidrottare kanske behöver mer, men inte vanliga motionärer, säger Charlotte Erlanson- Albertsson.
Hon tycker att man ska vänta med att äta tills man blivit naturligt hungrig efter träningen.
– Så länge man är varm efter träningen är man inte hungrig, men när man varvat ner kommer hungersignalen eftersom motion stimulerar hunger. Men vi lyssnar inte längre på kroppens signaler, utan går på försäljningsargument i stället, säger hon.
Många tillsatser
Innehållslistorna för alla kakor, utom de som mest består av nötter och fröer, var långa och krångliga och omfattade ämnen som kollagenhydrolysat, raftilos och isolat – ämnen som även den mest insatta konsument kan ha svårt att förstå. Charlotte Erlanson-Albertsson är kritisk till de artificiellt framställda ingredienserna.
– Det kommer fler och fler uppsatser som tyder på att kroppen inte klarar av alla tillsatser. Alla dessa konstgjorda molekyler istoppade i kakor tillsammans med en massa energi – det känns inte alls bekvämt. Jag är oerhört tveksam till dem, säger hon.
Extra vitaminer
Att hälsokakorna, till skillnad från vanliga chokladkakor, innehåller extra tillsatta vitaminer och mineraler är inget som imponerar på experterna.
– Extra vitaminer och mineraler behövs sällan, det är väldigt få som lider av vitaminbrist, säger Per Frank.
Tvärtom är risken stor att man inte får i sig tillräckligt om man väljer kakor i stället för riktig mat.
– De tillsatta vitaminerna och mineralerna kan aldrig täcka hela spannet av nyttigheter som finns i vanlig mat, säger Per Frank.
Text: Annika Berge
Energikakor
Energikakorna innehåller i huvudsak kolhydrater och är tänkta att användas som en extra energiboost före eller under träningen. Heter gärna saker som ”power”, ”fuel” och ”energy”.
Per Franks kommentar: Den som tränar max tre, fyra gånger i veckan och har någon dag mellan träningspassen behöver inte fylla på med extra kolhydrater efter träningen; det får i sig det de behöver om de äter vanliga måltider. Vanligtvis behöver man inte heller äta något extra före träning, om man inte tränar på morgonen och inte ätit frukost innan. Har man ätit frukost och lunch och tränar på kvällen behöver man inte äta mer.
Charlotte Erlanson-Albertssons kommentar: Att kalla dem energikakor är en korrekt beskrivning; de här kakorna är väldigt energitäta. 100 gram frukt innehåller kanske 50 kalorier, medan 100 gram energikaka innehåller mellan 400 och 500 kalorier.
Måltidsersättningar
Med ord som ”välbalanserad”, ”naturligt mellanmål” och ”allt du behöver i en måltid” framstår dessa kakor som den hälsosamma snabbmaten för människor i farten.
Per Franks kommentar: Att äta kakor i stället för måltider i syfte att gå ner i vikt fungerar i korta perioder. Fördelen med detta är att kakorna är distinkta portioner, vilket gör det svårare att fuska. Nackdelen är att de är energitäta och inte särskilt mättande. Skulle man äta en sallad med samma energimängd skulle det bli en riktigt stor portion, och man skulle få i sig fler mineraler och vitaminer. Men äter man en sallad är det lätt att det blir för mycket av till exempel dressing och ost.
Charlotte Erlanson-Albertssons kommentar: Mättnad bygger på två faktorer, dels på att hjärnan blir tillfredsställd, dels på att magen utvidgar sig. De här produkterna är så koncentrerade på energi att de nog snarare får motsatt effekt, de får en att vilja äta mer. Speciellt eftersom de innehåller så mycket socker.
Proteinkakor
Proteinkakorna kallas ibland återhämtningskakor och ska ätas efter träningen. De här är kakor för dem som vill maxa träningen och musklerna. En del innehåller så mycket som 40 gram protein per kaka.
Per Franks kommentar: Proteinintag direkt eller i samband med styrketräning ger en ökad muskeluppbyggnad. Här har proteinkakor ett syfte, eftersom de är enkla att ta med sig. Ska man duscha, gå hem och laga mat har det snabbt gått en timme eller två efter träningen innan man får i sig mat. Efter styrketräning ska man äta mellan 20 och 40 gram protein, och kakorna ska främst innehålla fullvärdigt protein, något mer behövs inte.
Charlotte Erlanson-Albertssons kommentar: De här kakorna innehåller extremt mycket protein, och vi behöver inte så mycket. Rekommendationen är 1 gram protein per kilo kroppsvikt per dag, men vi äter i stället 2–6 gram per dag.
”Naturliga” kakor
På senare tid har en ny sorts kaka seglat upp som ett alternativ – den naturliga kakan som mest består av nötter och fröer. De marknadsförs med ord som ”raw”, ”naked” och ”natural”.
Per Franks kommentar: Dessa kakor innehåller fler näringsämnen och har bättre fettsammansättning. Men de är också mycket energitäta, och det gör dem lätta att överkonsumera. Det är lätt att tänka att ”de här är bra för mig” och tro att de är nyttiga bara för att det står ”natural” på förpackningen. Men kalorier är kalorier, även om de kommer från frukter och nötter.
Charlotte Erlanson-Albertssons kommentar: Hälsokakorna innehåller generellt sett väldigt många tillsatser. Varje tillsats för sig har ett gränsvärde som inte får överskridas, men det är inte säkert att effekten av alla ämnen tillsammans är bra. Om man nu behöver ett mellanmål är kakor som bara innehåller frukt och nötter bättre, men det kan man ju också enkelt plocka ihop själv.