Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Tv, projektor & bild

Din smart-tv blir snabbt dum

När du köper en ny tv kommer den ofta laddad med appar för tjänster som Youtube, Viaplay, Netflix eller HBO. Smidigt för den som vill titta på internet-tv – men bäst före-datumet på applyckan är bara ett par år. 

Publicerad

Råd & Röns tv-test på webben inne­håller nästan 200 tv-apparater. Av dem är det bara 15 som inte är internet­uppkopplade och redo för olika appar. Smart-tv har blivit standard.

Tyvärr har apparna ofta ­betydligt kortare livslängd än själva tv:n. Ett uppmärksammat fall av tjänster som slutade fun­gera var när SVT Play försvann från Samsungs smarta tv för några år sedan. Många blev upprörda och fallet togs upp av Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Nämnden gav Samsung rätt. Företaget kan inte hållas ansvarigt för att tjänster ska finnas tillgängliga för evigt, enligt nämnden.

 

Läs även: Sveriges största TV-test

 

Den korta livslängden på apparna ses som ett problem av både tv-tillverkarna och de företag som levererar tv och film via dem.

– Problematiken att våra appar slutar ­fungera på vissa tv-apparater är svår att förklara för ­kunderna, säger Victor victor torstenssonTorstensson, ansvarig för tv-appar på Viaplay, som säljer film, sport och tv-serier via nätet.

Senaste gången Viaplays app slutade fungera i många tv-modeller var för två år sedan – i Samsungs tv-apparater från 2011. Orsaken var att appen inte klarade av det nya skydd mot piratkopiering av tv-serier och filmer som Viaplay började använda då.

– Om vi skulle ha fortsatt med stöd för tv- apparaterna från 2011 hade vi varit tvungna att köra utan kopieringsskydd, och dem vi köper innehåll från godkänner inte det, säger Victor Torstensson.

Problemet är enligt honom att tv-tillverkarna slutar uppdatera mjukvaran redan efter ett par år.

– Det senaste är tv-apparater från 2013 som inte uppdateras längre. Om det dyker upp ett säkerhetshål där som är för stort för oss att hantera är det de apparaterna som står näst i kö för att förlora appen.

 

Smart guide

För 400 kronor kan du göra din dumma tv smart igen. Läs vår guide om Google Chromecast och Apple TV.

 

Bilden bekräftas av Sony, som tillverkar tv-apparater. Men hos Sony är det de som levererar innehållet som pekas ut som ansvariga.

– Det enkla svaret är att vi som hårdvaruleverantör inte har någon kontroll över tjänsterna. Varken när de lanseras eller när de inte fungerar längre i en viss tv-modell, säger Ulrik ­Petersen som är ulrik petersenchef för marknadsstrategi på Sony i ­Norden.

Han jämför tv:n med en mobiltelefon.

– Ingen bryr sig om att en app inte kan uppdateras i en telefon från 2011. Skillnaden är att mobilen är en pryl som byts ofta, så kunden hinner inte märka av problemet.

Sony har börjat använda Googles operativsystem Android i sina tv-apparater, och Ulrik Petersen tror att det kommer att göra att innehållsleverantörerna är villiga att upp­datera sina appar under en lite längre period.

Hittills har Sony uppdaterat sina tv-modeller i ungefär ett och ett halvt år. Ulrik Petersen ser olika typer av extrautrustning som Google ­Chromecast och Apple TV som en väg framåt för den som vill fortsätta att använda sin tv under längre tid.

– Tv:n kommer att vara smart under en period. Sedan kan du vänta dig att den kommer att visa lika bra bild, men att du behöver komplettera med olika typer av boxar. Samma sak som du fick göra med den gamla tjock-tv:n när du skulle ta emot nya kanaler, säger Ulrik Petersen.