Därför kostar skrivarbläck 16 000 kr/liter
Skrivarbläck kostar mer per liter än Systembolagets dyraste champagne. Hur kommer det sig egentligen att det kostar så mycket att byta bläck i skrivaren?
Systembolagets dyraste champagne, Cristal Brut Rosé, kostar 4 733 kronor litern, medan bläck till en av HPs bläckstråleskrivare kostar drygt 16 000 kronor litern. Men HPs affärsområdeschef, Andreas Granath, tycker inte att jämförelsen håller.
– Köper man en liter bläck har man så det räcker för resten av livet. En normalkonsument gör av med bläck för 500 kronor om året ungefär, vilket är 40 kronor i månaden. Det är så man bör jämföra, säger han.
Men frågan kvarstår, hur kan något så enkelt som bläck vara så dyrt? Andreas Granath håller inte med om att det är så enkelt.
– HP har ett hundratal kemister som arbetar heltid med att ta fram bättre bläck. Det tar ungefär tre år och kostar en miljard dollar att ta fram ett nytt bläck, och det är en investering som vi gärna vill få tillbaka, säger han.
36 000 droppar per sekund
Vad är det då som är så komplicerat med bläcket?
– Varje patron har ett raster bestående av 600 munstycken, som vardera har en diameter som är mindre än ett hårstrå. Ur dessa kommer 36 000 droppar bläck per sekund. För att detta ska vara möjligt hettas bläcket upp till en temperatur som är nära förångning. Sedan ska bläcket torka så snart det hamnar på papperet, men inte innan, och färgåtergivningen ska vara bra och bläcket ska inte blekas över tiden, säger Andreas Granath.
Samtidigt är det ingen hemlighet att företagen tjänar mer pengar på bläcket än vad de gör på själva skrivarna, som Andreas Granath nästan beskriver som en förlustaffär.
– Priserna på skrivare har pressats ner, så där tjänar man inga pengar. Det gör man i stället på eftermarknaden i form av bläck och papper, säger han.
Självklart är det också smartare ur ett företags synvinkel att ha större marginaler på de produkter som man köper flera gånger.
Fullt eller halvfullt?
När Råd & Rön frågade webbesökarna om vad de gör när de får slut på skrivarbläck hävdade sex procent att de då köper en ny skrivare. Men innehåller de bläckpatroner som följer med skrivaren vid köpet lika mycket bläck som nya patroner? Enligt HP och Epson är de bläckpatroner som följer med deras skrivare helt fulla, och även Canons A4- och A3-bläckstråleskrivare levereras med fulla bläckpatroner.
Enligt vår webbenkät köper 36 procent bläck från annan tillverkare än skrivartillverkaren, och nästan hälften av läsarna köper originalbläck, trots att det i många fall är dyrare.
Enligt en undersökning som engelska konsumenttidningen Which? har gjort fungerar det billigare bläcket bra i jämförelse med originalbläcket, vilket gör det till ett alternativ för den kostnadsmedvetne bläckkonsumenten.
Text: Annika Berge
LÄS MER: Vårt stora test av skrivare
Så snålar du på bläcket
- Välj utkastsläge när du skriver ut. Utkastsläget eller snabbutskrift ger något sämre utskrifter, men är fullt läsbara.
- Skriv ut i gråskala. Färgbläck är oftast dyrare.
- Fortsätt att skriva ut trots låg bläcknivå. Några skrivarmodeller varnar när bläcknivån är låg och får dig att tro att bläckpatronerna måste bytas ut på en gång. Men oftast kan du få ut ytterligare 20 procent efter varningen. Men låt inte tomma patroner sitta i skrivaren för länge, eftersom de kan torka ut.
- Kör inte tvättcykeln i onödan. Att tvätta skrivarhuvudet gör av med lika mycket bläck som att skriva ut flera sidor. Du behöver bara köra en tvättcykel när du ser horisontella linjer på de utskrivna sidorna.
- Välj rätt font. Vissa fonter är mer bläcksnåla än andra. Vår undersökning visar att fonten Times New Roman är ungefär 25 procent mer bläcksnål än fonten Arial. Mest bläckslösande fonten var Verdana.