Hoppa till innehållet
Lev miljövänligt Hushållskemikalier

Därför håller inte dina kläder som förr

Har du också tänkt på att kläder och andra textiler inte verkar hålla lika länge som de gjorde förr? Du har helt rätt. Förklaringen finns i en annan spinnteknik. 

Publicerad

Sämre kvalitet gör att lakanen inte håller om förr.

I vår sommarstuga på landet har vi de lakan som jag hade i min säng som barn. Förvisso lite blekta, och inte särskilt moderiktiga, men de håller fint trots nära 40 års tjänstgöring. Flera av de lakan jag har köpt på senare år har däremot stora revor i dem efter bara några år. Samma sak med många kläder – barnkläder från de stora klädkedjorna går oftast sönder redan före de cirka tre månader det tar för barnet att växa ur dem.

Enligt hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson är den här försämringen i kvalitet inte något som jag har inbillat mig.

– Som hemslöjdskonsulent får jag frågor om detta säkert en gång i veckan, varför nya textilier går sönder. Den återkommer hela tiden. Folk kommer med gamla linnelakan som de har ärvt från en ­gammelmormor som fortfarande håller, medan nya lakan går sönder, säger hon.

Hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson får ofta frågor om varför nya textilier går sönder.

Anledningen till att textilierna har sämre kvalitet i dag, är att vi använder andra tekniker.

– I slutet på 70-talet utvecklades en ny spinningteknik. Tidigare ringspanns nästan allt, men med den nya tekniken, open endspinningen, kunde man spinna med kortare fibrer. Den var ekonomiskt fördelaktig, eftersom man kunde använda mer av bomullen. Men tråden blev av sämre kvalitet, eftersom fibrerna blev kortare, säger hon.

Möjligheten att ta hand om större del av bomullen kan ju tyckas vara fördelaktig ur miljösynpunkt eftersom det hushållar på resurserna. Men med tanke på hur stor del av ett plaggs miljöpåverkan som ligger i själva produktionen blir det ändå problem om det innebär sämre kvalitet så att kläderna och tygerna inte kan användas lika länge.

Det finns fortfarande textilier som är gjorda av ringspunnet garn. Det kan handla om till exempel lakan och skjortor av fin kvalitet.

Det finns ytterligare en förklaring till att kvaliteten är sämre i dag och den handlar om vävteknik. I dag är trådtätheten lägre än den var förr, eftersom tyget inte vävs lika tätt som de gjordes på 70-talet.

– Håller man upp ett lakan från 70-talet och ett från i dag ser man att det från i dag är lite mer genomskinligt. Det beror på att det nya lakanet inte är vävt lika tätt. Genom att inte väva tyget lika tätt så sparar man både in på tråd och det går också fortare. Så det finns många vinster med det, säger Anna-Lisa Persson.

Men klädföretagen håller inte med om att kläderna går sönder snabbare i dag. Susanne Lundström på Lindex kommunikationsavdelning skriver i ett mejl till Råd & Rön att det snarare är tvärtom, att det är så att många material och plagg har långt bättre och har betydligt längre livslängd än vi konsumenter utnyttjar.

Hon håller med om att garn som är gjord med open end-spinning inte har samma dragstyrka som ett ringspunnet garn. Men enligt Lindex bestäms plaggets styrka och kvalitet av fler faktorer än spinntekniken och garnstyrkan. Lindex uppfattning är att moderna maskiner och modern teknik med till exempel automatiserade system i högre grad har bättre precision och bättre jämnhet än äldre, manuellt kontrollerade. Detsamma gäller väv- och stickmaskiner som har moderna system för att kontrollera matning, garnspänning och eventuella trådbrott.

 ”Våra krav på fysiska egenskaper och tygets eller plaggets prestanda, exempelvis dimensionsändring och färghärdighet, är samma nu som vi hade för 10–20 år sedan. Det som har ändrats är att vi lagt till ytterligare krav på till exempel elasticitet, återhämtning och andning för att produkterna ska möta ökade krav och förväntningar. Reklamationsstatistiken antyder inte att antalet reklamationer ökar”, skriver Susanne Lundström. 

Mysteriet med de små hålen

Har du också märkt av dem, de små, små hålen, oftast längst ner på framsidan av tröjor? Söker man på internet på små hål i kläder dyker en rad teorier upp. Kan det vara tvättmaskinen? Nej, då skulle ju hålen vara jämnt distribuerade över hela plagget. Skadedjur då? Borde de inte också vara jämnt spridda? Nej, eftersom man spiller mer på framsidan av kläderna kan det locka djuren att äta just där. Maten kan även locka dem att sätta tänderna i material som inte vanligtvis anses aptitretande av de små odågorna.

Men det mest troliga är ändå att det handlar om knappen på jeansen som orsakar hålen, eftersom de oftast hamnar precis vid knappen.
– Hålen sitter för nära knappen för att jag ska tro att det handlar om skadedjur, säger ­Anna-Lisa Persson.