Bli smartare än din smarta mobil
Många har dåligt samvete för att de använder sin mobil både ofta och länge. Men det behöver nödvändigtvis inte vara av ondo. Med några enkla knep kan du dessutom optimera din skärmtid.
Larmen är numera många om hur mobilanvändandet försämrar våra liv. Skrollandet på skärmen sägs förstöra såväl arbetskapacitet som nattsömn och äktenskap. Men psykologen och författaren Siri Helle anser att vi ofta har en överdriven syn på mobilens negativa sidor och glömmer att den också ger oss mycket positivt.
– Nu har det blivit trendigt med digital detox och minimalism. Det har blivit en motreaktion när vi upptäckt att mobilen är med oss överallt och förändrar hur lever. Men pendeln har kanske slagit tillbaka lite väl långt, säger hon.
I sin nyutgivna bok Smartare än din telefon konstaterar hon att forskningsläget kring mobilanvändandet ännu är väldigt osäkert. Larmrapporter som figurerar i medierna ger hon inte mycket för. Braskande rubriker som att ”hjärnan förändras av mobilen” säger ingenting, anser hon, eftersom alla våra vanor förändrar hjärnan, oavsett om det är fiolspelande eller mobilanvändande.
– Människan har utvecklats evolutionärt att i första hand se risker i stället för möjligheter med förändring. Det är viktigt att inte okritiskt anamma ny teknik, men man ska inte kasta ut barnet med badvattnet, säger Siri Helle.
En vanlig föreställning är att om mobilens lockelser bara försvann skulle livet genast fyllas av meningsfulla aktiviteter, akvareller skulle målas och maraton skulle springas. Men i realiteten kanske vi bara skulle titta mer på tv, säger Siri Helle.
– Det är ett missförstånd att allt skulle bli bra om vi bara la bort mobilen. Det gäller att hitta något meningsfullt att göra i stället som kan ersätta slösurfandet. Det är lite konstigt att vi pratar om skärmtid som ett akut problem nu, när vi ju tittat på tv väldigt mycket i decennier.
Även om mobilen inte är samhällets dödgrävare kan den bli en onödig tidsslukare. App-utvecklare tävlar stenhårt om din tid och gör allt för att vi ska använda just deras app så ofta och så mycket som möjligt. Plingande notiser och flöden som kan skrollas i all oändlighet gör att vi kan tillbringa en kvart framför telefonen när vi egentligen bara skulle kolla hur mycket klockan var.
– Vi får träna oss själva i mobilanvändande.
Det finns flera enkla tips som gör att du kan minska ditt slentriananvändande, säger Siri Helle, som också poängterar att vissa kan ha en genuint osund relation till mobilen.
– Mår man så dåligt av sitt mobilbeteende att det går ut över relationer och jobb ska man vända sig till vårdcentralen. Men det är inte säkert att en digital detox är det som behövs, ofta finns det bakomliggande problem som behöver adresseras, säger hon.
Snabba tips för skärmkontroll
Använd appar som loggar din skärmtid
Det finns många appar vars syfte är att ge dig kontroll och återkoppling på hur mycket du använder din mobil. Här är ett exempel:
Forest – Stay focused
(Android och Apple)
Plantera virtuella träd i din mobil. Ju mer du håller dig borta från skärmen desto snabbare växer de. I appen kan du även donera till riktiga trädplanteringar i utvecklingsländer. Finns för både Android (gratis) och IOS (20 kronor).
Det finns även inbyggda
funktioner i Android och IOS som ger historik och begränsningar:
Digitalt välmående (Android)
Digitalt välmående finns ännu bara på några få telefonmodeller med den senaste versionen av Android – Pie (version 9). Med appen kan du se exakt hur du spenderat din sa manlagda telefontid – vilka appar du använt och när du använt dem. Du kan också ställa in begränsningar för appar – när du har nått gränsen kan du inte starta appen.
Apple – Skärmtid (Apple)
Skärmtid finns i alla Iphone med IOS 12, vilket de allra flesta har. I Skärmtid, som du hittar i Inställningar, kan du se hur mycket tid du tillbringat framför skärmen och vilka appar du använt mest. Du kan även schemalägga skärmfri tid och ställa in när vissa appar inte ska kunna användas.
Ta bort eller göm tidsslukarna
Om du tvingas till någon sekunds eftertanke innan du kan starta appen minskar risken för slentriananvändande. Ta bort appar för sociala medier och nyhetssajter och använd dem via mobilens webbläsare i stället.
Rensa hemskärmen
Om du inte vill ta bort de tidsslukande apparna kan du i i stället ta bort ikonerna för dem från hemskärmen. Lägg dem i mappar som kräver några tryck för att nå. Rensa överlag på hemskärmen så att där inte finns appar som riskerar att ta din uppmärksamhet vid fel tillfälle. Det gäller ikonerna i nedersta fältet också, låt inte mejlappen ligga där av gammal vana.
Rensa notiser
Gå in i Inställningar och slå av notiser för alla appar du inte behöver. Du kan även ändra vilken typ av notiser du vill ha från en app, till exempel bara text utan ljud. Använd stör ej-läget för att helt slippa aviseringar, du kan ställa in så att samtal från vissa utvalda kontakter ändå släpps igenom.
Källa: Några av tipsen ovan finns också med i boken ”Smartare än din telefon"
Spela mobilhög
När man träffas på lokal i goda vänners lag är det (oftast) trevligast om man håller sig till de vänner som är fysiskt närvarande, inte de som finns på Facebook och Instagram. För att hålla ögonen på varandra och inte skärmarna kan man spela mobilhög. Reglerna är enkla – alla måste lägga sin telefon i en hög i mitten av restaurangbordet och den som först tar sin mobil ur högen måste
betala notan.