Allt du behöver veta om solbrillor
Sommaren är här och vi vill gärna tillbringa hela dagen i den efterlängtade solen. Men du glömmer väl inte att skydda ögonen? Vi har svaren på dina frågor om solglasögon.
Varför solglasögon?
Solglasögon skyddar ögonen mot UV-strålning från solen, som i för höga doser skadar dina ögon. Ett tecken på att du överexponerat dig mot solljus är när det känns som att du har ”grus” i ögonen. Det beror på att UV-strålningen dödar cellerna i ögats ytskikt. Gruskänslan kan sedan, om ögonen fått väldigt mycket solljus, övergå till kraftig smärta. Detta går dock över inom något dygn. Om ögats lins utsätts för tillräckligt mycket UV-strålning utvecklas katarakt, mer känt som grå starr. Sjukdomen orsakas av att linsen inte kan återskapa de skadade cellerna. Den normalt genomskinliga linsen blir grumlig, ljuset bryts fel genom linsen och man ser sämre.
När behöver man dem som mest?
I miljöer som reflekterar solens strålar extra bra, till exempel om du är ute på sjön eller befinner dig uppe på fjället. Det beror på att solens strålar reflekteras mycket effektivt av vatten och snö, nästan dubbelt så mycket som av till exempel gräs.
Vad är CE-märkning?
Det är vanligt att solglasögon har en CE-märkning, vilken talar om att produkten uppfyller vissa krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd. CE-märkta solglasögon har filterkategorierna 0–4, där 0 släpper igenom mest ljus och 4 släpper igenom minst ljus. Glas med CE-kategori 4 är så pass mörka att de är olämpliga vid bilkörning. Oftast räcker glas med CE-kategori 3 i svenska förhållanden. Då har du solglasögon som i de allra flesta fall filtrerar bort tillräckligt mycket ljus för att det inte ska vara obehagligt för ögat. Det är värt att betona att de dyraste solglasögonen inte alltid ger det bästa skyddet.
Glöm inte att skydda kroppen
Kläder skyddar bra eftersom textilier absorberar de två sorters UV-strålning som når jordytan, UVA och UVB. Ju tätare materialet är, desto mindre UV-strålning når huden. Även tjocklek och färg spelar roll. Mörkare kläder skyddar bättre än ljusa.
Vad ska jag tänka på vid köp?
Solglasögon ska ha en bra optisk avbildning. Det betyder att man ser klart och att saker avbildas precis som de är, utan förvrängningar. Köper du riktigt billiga solglasögon är risken större att de ger en felaktig optisk avbildning, vilket gör att du kan se otydligt och få huvudvärk och trötta ögon. Det bästa är optiskt slipade glas med styrka 0, förutsatt att du inte har något synfel. Solglasögonen ska vara så stora att de täcker ögonen ordentligt och vara kupade i formen, eftersom de då kommer närmare huden på sidan om ögonen. Det gör att det kommer in mindre ljus snett bakifrån. Det ljuset reflekteras annars i glaset och in i ögat. Det finns flera olika färger på glasen och de återger färgerna i miljön på olika sätt. Säkrast är att undvika blå solglasögon, som kan släppa igenom skadligt ljus.
Behöver barn solglasögon?
Det finns ingen forskning där man testat hur känsliga barns ögon faktiskt är mot UV-strålning, men forskningsexperiment utförda på möss, råttor och marsvin har visat att linsen är betydligt känsligare hos unga individer än hos äldre. Om det är svårt att få de allra yngsta att bära solglasögon är en solhatt och skugga bra alternativ.
Källa: Håkan Broman, optisk ansvarig på Synsam och Per Söderberg, professor i oftalmiatrik vid Uppsala universitet.