Hoppa till innehållet

Sola - men undvik brännan

Solen är skön – men farlig. Att ligga och pressa för att bli brun är farligt. Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna, och också den som ökar snabbast.

Publicerad

sola säkert

– Det finns ett tydligt samband mellan när vi började åka på charterresor till solen och när antalet hudcancerfall började öka. Det är utan tvekan våra förändrade solvanor som ligger bakom, säger Helena Gonzalez, hudläkare och forskare vid hudkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Cirka 57 500 svenskar får varje år någon form av hudcancer. Oftast handlar det om den minst aggressiva formen, basalcellscancer, som inte är dödlig annat än i undantagsfall. Men ungefär 4 500 personer drabbas varje år av skivepitelcancer och 2 500 av den mest aggressiva formen av hudcancer, malignt melanom. Drygt 500 svenskar avlider årligen av malignt melanom.

Solen avger tre typer av ultraviolett ljus, UVA, UVB och UVC (se faktaruta nedan). Brännskador får vi av UVB-strålningen om vi vistas för länge i solen. De ger skador i cellernas DNA som kan leda till hudcancer. För skivepitelcancer är det den totala solmängden som spelar roll, framför allt UVB-strålning.

Barn är extra känsliga. Riskfaktorerna för malignt melanom är att man har bränt sig upprepade gånger, och då främst i barndomen, periodvis kraftig solning samt solariesolning. Ärftliga faktorer inverkar också. Personer med ljus, fräknig hy löper ökad risk för hudcancer. Även nedsatt immunförsvar ger ökad risk, liksom om man har ovanligt många eller stora och oregelbundna födelsemärken.

Skyddet ska anges

Enligt EU:s riktlinjer för solskyddskrämer, som infördes 2006, ska både UVA- och UVB-skyddet anges på förpackningen. Att krämen skyddar mot UVA-strålarna anges med en rund ring och bokstäverna UVA. Solskyddsfaktorn anges i olika intervaller: låg (faktor 6–10), medel (15– 25), hög (30–50), mycket hög (50+).

Helena Gonzalez råd är att man i första hand ska skydda sig med kläder och skugga, och använda solskyddskrämer som komplement på de ställen som är extra utsatta.

Hon betonar också att man ska använda mycket kräm, gärna stryka på krämen i två omgångar, eftersom det är svårt att använda tillräckligt med kräm på en gång.

Det hänger på hudtypen

För den som har vuxit upp under det glada 80-talet då bränd hud bara var ett tecken på att solen tagit ordentligt känns dessa råd helt barocka, och något skrämmande. Betyder det här att vi alla kommer att drabbas av hudcancer inom en snar framtid?

– Nej, det beror ju på vilken hudtyp man har också. Men det är utan tvekan våra förändrade solvanor som ligger bakom ökningen av hudcancer, och den kurvan visar inga tecken på att plana ut, säger Helena Gonzalez.

Solen ger oss också D-vitamin, som är nyttigt. Men det räcker med att vara ute i solen mitt på dagen i 20 minuter utan solskyddskräm för att få i sig det solljus vi behöver, säger Helena Gonzalez.

Förutom cancerrisken finns det även ytterligare skäl till att skydda sig från solen. Solen orsakar rynkor, fläckar och pigmentförändringar i ansiktet och på andra utsatta ställen.

– Om man inte vill bli rynkig ska man inte sola. Vissa pigmentförändringar uppstår också lättare om man är gravid eller äter p-piller. Kroppens egna hormoner i kombination med solljus orsakar detta. Förändringarna är inte farliga, utan är besvärande framför allt ur en kosmetisk synvinkel, säger Helena Gonzalez.

Text: Annika Berge och Ingrid Jacobsson

Foto: Shutterstock

 

 

Ultravioletta strålar

Solens ljus innehåller olika slags strålning, bland annat den ultravioletta strålningen UVA , UVB och UVC. UV-strålningen är intensivare ju högre solen står på himlen, alltså högst mitt på dagen. Den ökar också ju närmare ekvatorn vi kommer.solen

UVA gör att hudens pigment mörknar; vi blir bruna. Men den tränger också ner djupare i huden och gör att huden åldras i förtid.

UVB bränner ytterhuden; vi blir röda och får i värsta fall brännskador.

Båda UVA och UVB kan ge olika typer av hudskador, i värsta fall hudcancer. UVC-strålarna är farligast, men de når oss inte eftersom de absorberas av jordens atmosfär.

Soltips!

Bästa skyddet ger kläder, hatt och solglasögon. Håll dig i skuggan när solen står som högst, mellan kl 11 och 15. Använd solkräm där kläderna inte skyddar. Ta på rejält, gärna flera gånger om dagen, och särskilt efter varje gång du badat. Skydda barnen extra noga.

Om du trots allt bränner dig – se till att skydda huden från solen tills brännskadorna läkts. Skydda dig inte bara på stranden utan på sjön, cykelturen, golfbanan och vid trädgårdsarbete.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten