Rena skojet med kurer mot håravfall
Salongernas före- och efterbilder lockar med imponerade resultat – från fjunig hjässa till generös hårman. Men behandlingarna mot håravfall lever inte alls upp till det löftet.
Birgitta började sin behandling mot håravfall efter att hon tappat så mycket hår vid lugg och tinningar att det började se riktigt glest ut. Två gånger i veckan gick hon till salongen i Stockholm och behandlade hårbottnen med laser, som skulle stimulera hårsäckarna och få håret att börja växa.
– Jag var tveksam först, men de verkade så professionella och i kontraktet jag skrev på stod det att jag skulle få pengarna tillbaka om det inte fungerade, berättar Birgitta.
I början verkade behandlingen fungera, och håravfallet avstannade. Men efter ett tag började hon tappa hår igen. När hon ifrågasatte metoden blev hon försäkrad om att det skulle bli bra eftersom hon dittills hade svarat bra på behandlingen.
– Nu i efterhand har jag förstått att håravfall ofta sker i perioder då man tappar mer eller mindre, och att jag i början av behandlingen var inne i en sådan lugn period, säger hon.
Lurad på pengarna
Efter att Birgitta återigen tappat mycket hår avbröt hon behandlingen och begärde pengarna tillbaka. Men det gick inte. Hon vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och fick rätt, men vid det laget hade företaget upphört, och Birgitta fick inte några pengar tillbaka.
– Jag har lagt ner både tid och pengar på detta. 30 000 kronor sammanlagt, det är inte klokt egentligen. Jag trodde ju inte att det skulle ske något mirakel, men jag trodde i alla fall att håravfallet skulle avstanna, säger hon.
Birgitta är inte den enda som har känt sig lurad av sin behandling. ARN har fått in flera anmälningar från konsumenter som lagt tiotusentals kronor på laserbehandlingar mot håravfall som sedan inte haft någon som helst effekt.
Riikka Veltheim, som är läkare och plastikkirurg på Akademikliniken, tycker att skönhetssalongernas före- och efterbilder är gravt missvisande.
– Kanske är det en av hundra som får en synbar effekt, men det är inte en rättvis bild man ger. Det är väldigt, väldigt ovanligt att man får en så stor effekt, säger hon.
Först och främst ger behandlingarna knappast en ökad hårväxt, utan främst handlar det om att få håravfallet att avstanna. Men även den effekten är mycket individuell. Dessutom är de här behandlingarna inte permanenta. Så fort man upphör med dem fortsätter håravfallet.
– Då är det inte kul för dem som har spenderat 40 000 kronor för ett resultat som sitter kvar i ett år, säger Riikka Veltheim.
Lars Norlén är docent vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och en av Sveriges främsta hårexperter. Han går ännu längre och kallar laserbehandlingar mot håravfall för rena kvacksalveriet.
– Laser har en trovärdig klang hos gemene man, men det finns inga seriösa studier som visar att det fungerar, säger han.
Lars Norlén säger att majoriteten av de patienter som söker sig till kliniken har varit i kontakt med andra behandlare innan.
– Hår är så nära sammanknippat med livskvalitet och självbild att ingen människa accepterar att tappa hår utan att försöka göra något åt det. Det skapar en grogrund för skojare som erbjuder behandlingar med laser och vitaminer och annat. Det handlar om människor som lever på folks ångest, säger Lars Norlén.
Rätt diagnos
Att tappa hår är vanligt med åldern får de flesta glesare hår. Vanligast är det androgena håravfallet, som mest drabbar män men även en del kvinnor, och då främst efter klimakteriet. Man kan även tappa hår på grund av stress efter en olycka, en operation eller en svår infektion.
Många kvinnor tappar också hår efter det att de fött barn. Det finns även andra sjukdomar som får håret att falla av, till exempel Alopecia areata, där håret faller av i fläckar. Läkarna vet inte exakt vad som är orsaken, men troligtvis handlar det om autoimmuna sjukdomar, det vill säga när kroppen attackerar sig själv.
Det finns en del behandlingar som kan hämma håravfallet, men det viktigaste är enligt Lars Norlén att man får rätt diagnos.
– Man ska inte behandla sig själv innan man fått rätt diagnos. Dels finns det risk för biverkningar, dels fördröjer det den riktiga diagnosen, säger Lars Norlén.
Den vanligaste formen av håravfall, det androgena håravfallet, kan behandlas med Recrea eller Rogaine, som finns receptfritt på apoteket. Båda innehåller det verksamma ämnet minoxidil, som försätter håret i en permanent tillväxtfas.
Håravfallet avstannar, och håret kan även upplevas som grövre. Androgent håravfall kan även behandlas med det receptbelagda läkemedlet Propecia. Det kan dock endast användas av män.
Bara tillfälligt
Även dessa behandlingar är tillfälliga; upphör man med behandlingen upphör också effekten. Hårtransplantationer är den enda permanenta behandlingen, men den fungerar inte på alla.
– Vi brukar inte göra transplantationer på personer som är yngre än 25, innan vi vet hur håravfallet kommer att arta sig, säger Riikka Veltheim
– Hårtransplantationer fungerar utmärkt på män som har fått höga flikar i pannan, men kvinnor får ett annat, mer diffust håravfall. Då blir det inte snyggt med transplantation. I vissa sjukdomar, som till exempel Alopecia areata, är hårfolliklarna intakta och normala men inte aktiva. I dessa fall är det vansinne att transplantera in nya hårsäckar, säger Lars Norlén.
Hårtransplantationer får bara läkare genomföra, men det är inte alltid plastikkirurger som utför dessa behandlingar. Trots att det handlar om tekniskt sett relativt enkla ingrepp är det svårt att få det hela att se bra ut, och det kräver planering och bedömning före ingreppet. Både Lars Norlén och Riikka Veltheim tycker att det är ett problem att skönhetsmarknaden i dag är så oreglerad.
– Vem som helst kan köpa en laserapparat och börja behandla. Det är ett stort problem med patienter som kommer i kläm. Tyvärr läggs ansvaret att kolla upp behandlingar och kliniker helt över på konsumenten i dag, säger Riikka Veltheim.
Text: Annika Berge
Fotnot: Birgitta heter egentligen något annat.
Ett urval metoder
Recrea och Rogain: Receptfri utvärtes behandling som ger tillfälligt resultat. All effekt upphör när behandlingen avslutas. Kostnad: Cirka 150–275 kronor/månad.
Propecia: Receptbelagd medicin som endast kan användas av män. All effekt upphör när behandlingen avslutas. Kostnad: Cirka 450 kronor/månad.
Laser: Det finns inga vetenskapliga studier som visar att behandlingen fungerar. All eventuell effekt upphör när behandlingen avslutas. Kostnad: Cirka 30 000 kronor för behandling under ett år.
Hårtransplantation: Enda metoden som ger permanent resultat. Passar inte för alla, till exempel inte ungdomar eller kvinnor. Kostnad: Cirka 35 000–100 000 kronor.