Hoppa till innehållet
Läs mer

Framtidssäker tv – glöm det!

Bara för att du har köpt en sprillans ny HD-tv eller ny digitalbox innebär det inte att apparaten har framtiden framför sig. Tvärtom, vill du se alla högupplösta sändningar som snart kommer blir du tvungen att öppna plånboken igen och köpa ännu mer teknik.

Publicerad

Porträtt Stig Wiberg
Stig Wiberg känner sig
lurad av Boxer.

Ny tv-teknik utvecklas i galoppfart, och tittare som drabbas är de som tar emot sina tvsändningar via antenn i marknätet, personer som till exempel Stig Wiberg i Härnösand.

Stig Wiberg är mest road av radio, så någon ny platt-tv har han inte känt något större behov av. Hemma i villan har han ju redan tre apparater, resonerar han. Tjock-tv-apparater, men ändå. De fungerar, likaså digitalboxarna som han köpte för bara några år sedan och som i dag ger honom drygt 20 kanaler att titta på.

Men Stig Wiberg tänkte om när en av hans favoritkanaler, Axess TV, plötsligt slocknade den 1 februari. Skälet till det var att kanalen nu krävde stöd av komprimeringstekniken MPEG-4, vilket är det senaste skriket om man får tro all reklam, och den tekniken har inte Stig Wiberg.

Som pensionerad elektronikingenjör är Stig Wiberg ändå insatt och öppen för ny teknik och vet att utvecklingen kräver att tekniken uppdateras och byts ut då och då. Därför blev han frestad av reklamen som han nyligen fick från Boxer om en box som stödjer MPEG-4. Den var "värd 1 600 kronor", men nu kunde han få den "för endast 695 kronor".
– Först blev jag väldigt intresserad, säger han. Men sedan kom jag att tänka på att det finns något som heter DVB-T2, en ny teknik som sägs komma i slutet av året och som kräver en ny box. Nu undrar jag om jag ska vänta med köpet tills den kommer, eller om jag kan köpa en digitalbox med MPEG-4 och lita på att den fungerar – även om ett år.

– Det här retar mig. För att få tillgång till Axess måste jag köpa MPEG4, men för att kunna se den kanalen framöver kanske jag blir tvungen att byta box igen. Jag vet inte hur jag ska göra.

Spåkula, illustration Kicki Edgren Nyborg
HD, MPEG ... Utvecklingen går fort.
Ofta fortare än konsumenterna hinner med.

Ny box redan omodern?

Är det så som Stig Wiberg befarar; att MPEG-4boxen snart är omodern? Vi frågar Johan Bobert, informationsansvarig på Boxer:
– Nja, den kommer ju att fungera för allt som nu sänds i det digitala marknätet.

 Men kan man lita på att den här boxen fungerar om ett år?
– Ja, inget annat är sagt än att det som nu sänds på nätet kommer att fungera med den boxen.

Om man vill ha Axess-tv, ska man vänta tills DVB-T2-boxarna kommer, eller kan man köpa den MPEG-4-box som ni erbjuder?
– Inget annat är sagt än att de nuvarande kanalerna ska fungera med nuvarande teknik.

Men det kan ändras under året?
– Nej, det tror jag inte. Vi har inga andra planer än att det man nu köper ska man kunna se med en MPEG-4-mottagare.

Nu, ja. Men om ett år? Elektronikbranschen spår att man kommer att sälja rekordmånga tv-skärmar i år, nästan en miljon. Men de tycks bara vara framtidssäkra i den meningen att det ska gå att komplettera dem med ny teknik.

Till och med branschens vd, Anders Appelqvist, värjer sig:
– Vi har gått ut och sagt att man inte ska använda ordet "framtidssäker", för det finns inget som är det. Det kommer alltid att finnas ny teknik runt hörnet. Under 2009 kändes MPEG-4 ganska framtidssäker, men nu är det inte längre det – inte förrän DVB-T2 är inbyggt i tvapparaterna.

Anders Appelqvist tror att de första DVB-T2-boxarna kommer i november i år. Och priset på en sådan gissar han kommer att bli "ett par hundralappar dyrare än en standardbox".

Det var i slutet av januari i år som Radio-och TV-verket, RTVV, meddelade att den nya MPEG-4tekniken skulle kompletteras med DVB-T2, det vill säga med den nya utsändningstekniken som kräver nya mottagare. Mottagare som ännu inte finns att köpa. 

Syftet är att regeringen vill erbjuda de svenska tv-tittarna ännu fler kanaler. Hur många är ännu oklart. Men hur tror Anna Marklund, sakkunnig på RTVV, att tvkonsumenterna kommer att reagera på detta? Man köper dyr teknik, för att kort därefter tvingas köpa ännu mer teknik.
– Om man vill se hela utbudet, ja. Men det är inte så att tv:n kommer att slockna för att det kommer nya sändningar, utan det är ett utökat utbud vi pratar om.

– Köper man en ny tv i dag kommer skärmen alltid att fungera. Men vill man se alla nya kanaler kommer man att behöva en ny box till sin nya tv. Men då får man i gengäld också många fler kanaler, säger Anna Marklund.

En handfull anmälningar

Frågan är om konsumenterna nöjer sig med det beskedet. Redan nu har Konsumenternas Tele, TV-och Internetbyrå, KTIB, tagit emot ett 20-tal anmälningar. En handfull anmälningar har även nått Konsumentverket.
– Klagomålen handlar egentligen om allt som har med tvutvecklingen att göra, och det är möjligt att anmälningarna blir fler, säger KTIB:s vd Mattias Grafström.

Hur yttrar sig klagomålen?
– Somliga klagar på att de inte längre kan se Axess TV. Andra klagar på dålig information; att man har köpt en ny box och att man först senare kommit till insikt om att boxen inte kommer att kunna sända HD-tv. En del har också reagerat på att tv-handlarna använt sig av ordet "framtidssäker" i sin marknadsföring.

Hur går ni vidare med anmälningarna?
– Vi kommer att återkoppla klagomålen till Boxer. Vi har även haft diskussioner med Radio-och TV-verket, Konsumentverket och Post-och telestyrelsen om hur vi ska hantera och reda ut den här saken.

– Det här handlar inte om att man ska förbjuda teknikutveckling. Det handlar om att butiker, operatörer och kanaler måste ge korrekt information så att konsumenterna vet vad de köper och vad de kan förvänta sig av produkten.

Text: Pontus Ohlin