Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Tv, projektor & bild

8 frågor och svar om tv

Vår tv-expert Anna Edberg ­svarar på läsarnas frågor om tv.

Publicerad

Att välja rätt tv är inte alltid lätt. Våra experter hjälper dig på vägen.

ett Hur kan jag se SVT Play?

Jag kan inte längre se SVT Play på min Samsung-tv som är cirka åtta år gammal. Är det ett känt problem och hur löser jag det enklast utan för stora kostnader?
Elisabeth Sandberg

SVAR. Tekniska standarder förändras, men ofta kan eller vill inte tillverkarna lägga resurser på sina äldre tv-modeller. Efter åtta år är det tyvärr vanligt att mjuk­varan är föråldrad. Du kan koppla in externa mediaspelare som Google Chromecast eller Apple TV för att se SVT Play och andra ­strömningstjänster.

två Drabbas oled av inbränning?

Jag har läst att oled-skärmar kan drabbas av inbränning, stämmer det? Tänkte köpa ny tv, ska jag vänta till i höst?
Peter Wallin

SVAR. Du behöver inte vara speciellt oroad. Vi undersökte problem med inbränning för oled för ett par år sedan. Det kunde i extrema fall uppstå inbränning om vi lät tv:n stå med samma bild i över 24 timmar. Men vi lyckades få bort pixelskuggorna med det inbyggda ”rengörings”-programmet.
Om du behöver en ny tv, köp en när priset verkar rätt. Det pågår inget teknikskifte nu, inget revolutionerande väntar runt hörnet.

tre Kan alla apparater hängas upp?

Går alla nya tv-apparater att hänga på väggen eller gäller det bara speciella modeller? Finns det en maxvikt?
Carin

SVAR. Alla moderna tv-modeller kan hängas på väggen. Maxvikten beror på hur mycket väggen och väggfästet klarar.

fyra Hur ska man tänka med bilden?

Vad ska man tänka på med alla bildförbättringssystem som finns? Ska det vara 50 eller 100 Hz?
Petter

SVAR. En tv-signal sänds i 50 Hz. Tv:n visar 50 nya bilder per sekund, men bilderna innehåller bara halva informationen, varje sekund visas alltså 25 helbilder. Många tv-apparater kan visa fler bilder per sekund. Då räknar tv:ns processor ut bilder mellan de faktiska bilderna. Det kallas interpolering, vilket görs för att skapa bättre flyt i bilden, till exempel upplevs en panorering mindre hackig. Om interpoleringen görs dåligt syns artefakter i bilden, som skuggor runt objekt. I egen­skapen ”rörelse­skärpa” i vår stora testtabell betygsätter vi varje tv:s eventuella bildförbättringssystem. Vi ser i testet att ett högt Hz-tal inte är någon garanti för en bra bild.

fem Kommer mindre oledskärmar?

Jag vill gärna köpa en oled-tv men kan inte ha större skärm än 42 tum. Kommer det att lanseras oled-skärmar i den storleken?
Bo Lindborg

Svar. Nej, inget pekar på det. Snarare blir 40–43 tum ett budgetsegment där det saknas toppmodeller över huvud taget.

sex Finns det modeller utan reflexer?

Jag vill ha en tv som inte ger reflexer från motsittande fönster. Finns det någon sådan modell?
Stefan Ilstedt

SVAR. Ja, titta efter den testade egenskapen ”reflektioner” i vår stora testtabell för tv-testet. Du hittar den under ”bildkvalitet/tekniska test”.

sju Placering av högtalare

Vad jag förstår har de flesta apparaterna ljudet riktat bakåt. Då blir det svårare att höra. Inte minst för oss som är lite äldre eller har en nedsatt hörselfunktion. Varför skriver ni inte hur högtalarna är placerade?
Finn Hurtig

SVAR. Vi testar ljudkvaliteten på exakt samma sätt för alla tv-apparater. Ljudbetyget visar hur bra tv:n låter, oberoende av högtalarnas placering. I den stora testtabellen finns även ett del­betyg som visar hur många decibel tv:n kan spela innan ljudet spricker.

åtta Hämtar butiken min tjock-tv?

Jag har en tjock-tv på cirka 30 tum. Den är ju jättetung och jag undrar om jag har rätt att kräva att butiken tar den med sig om jag köper en ny tv hos dem?
Solveig Grönborg

SVAR. Nej, men flera butiker erbjuder installation av den nya tv:n och bort­fors­ling av den gamla tv:n som en betald extratjänst.

Läs mer: Vårt stora tv-test av över 100 tv-apparater