Hoppa till innehållet

7 skäl att äta potatis

Efter några år i källaren är det dags att plocka upp potatisen i ljuset. Hälsosam, miljövänlig, prisvärd och läcker – det är en knöl med många plus.

Publicerad

Mättande

Potatis toppar listan på mättnadsindex. Alltför länge fick bantaren rådet att plocka bort potatis från tallriken. Kanske beroende på att råden kom från nordamerikanska experter som grundar sin aversion på kaloristinn pommes frites, potatis­gratäng och potatismos snarare än kokt potatis. Numera finns entydiga bevis för att kokt potatis ger längst mättnad och lägst antal kalorier per portion.

Blodsockersnålt

Kokt potatis ger lägre blodsockersvar än pasta, trots att potatis har högre GI-värde. En portion potatis ger färre gram kolhydrater än en portion pasta. Mängden kolhydrater multiplicerat med GI-värdet bestämmer hur mycket blodsockret höjs efter en måltid. I kall form påverkar kokt potatis blodsockret minst.

Rikt på kalium

 Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre än i pasta och ris, och potatis är därför det bästa valet för den som behöver sänka trycket. Undvik att koka potatisen i saltat vatten – då försvinner en del av effekten.

Bra för jordbruket

I ett ekologiskt kretsloppsjordbruk spelar potatis en viktig roll i en varierad och effektiv växtföljd, för att minska mängden gödsel och skadeinsekter samt underlätta ogräsbekämpningen.

Lättlagrad

Till skillnad från pasta, ris, bulgur, quinoa och andra tillbehör är potatis nästan alltid svenskodlad. Potatis trivs i hela landet och kan alltid vara närodlad. Kanske också härodlad? Potatis odlar nog de flesta som har ett trädgårdsland. Knölen lagras energi­snålt och länge utan att den försämras.

Variationsrik

Få råvaror finns i så stor mångfald vad gäller sort, storlek och egenskaper. Dessutom finns både ekologisk och konventionellt odlad potatis. Under sommar­halvåret kan vi njuta av den färska, mjälla nypotatisen. I början av oktober har stärkelsen stabiliserats, och knölarna blir kompakta och binder mer vätska – vinterpotatisen är här. I dag kan vi också välja mellan stor bakpotatis och liten delikatess, och mellan fast eller mjölig sort. Bland småpåsarna finns potatis med namnen sparris, mandel, Blå kongo, Leksands vit och andra lokala sorter.

Kulturbärare

Vad vore midsommar utan matjessill, gräddfil, gräslök och färsk dilldoftande potatis? Och vad vore en elegant Wallen­bergare och en frasigt stekt strömming utan lent potatismos? I brist på potatis ingen pytt i panna, pitepalt och raggmunk. Vad blir det till middag? Mat och potatis är svaret som många barn har fått ända sedan artonhundra­talets mitt. Oavsett vardag eller helg finns potatisen där som en viktig ingrediens i det svenska matarvet. Den svenska matkulturen frodas i potatislandet.