7 finurliga fakta om gummistövlar
Otippad danssko och återkommande modeaccessoar – vi stövlar in i regnrusket med sju saker du inte visste om gummiskorna.
Vårda både miljö och stövlar
Tidigare användes mjukgörande ämnen i gummistövlar, för att få dem att hålla längre. Dessa ämnen var dock dåliga för miljön och används därför inte längre. Dagens stövlar behöver därför vårdas lite extra, till exempel genom att smörjas in med silikon. Stövlarna ska också förvaras svalt och mörkt med skaftet rakt upp.
Namn efter en hertig
1853 köpte Hiram Hutchinson patent för att vulkanisera naturgummi och använde det till att tillverka stövlar. Stövlarna tillverkades i Wellingtonmodell, en modell med låg häl och lite vidare skaft som slutade mitt på vaden. Modellen hade några år tidigare tagits fram efter instruktioner av hertigen av Wellington, och i engelskspråkiga länder kallas gummistövlar fortfarande för ”wellingtons” eller ”wellies”.
Stövel på modet
1980 fotograferades Lady Diana Spencer, senare mer känd som prinsessan Diana, i en stickad tröja, ridbyxor och gröna gummistövlar av märket Hunter. Fotot gjorde stövlarna omåttligt populära och företaget fick öka sin produktion av dem femfaldigt. 25 år senare bar modellen Kate Moss gummistövlar av samma märke på Glastonbury festival och de blev återigen trendiga.
En otippad danssko
Gumboot dance är en afrikansk dans där dansarna bär gummistövlar. Dessa är ofta prydda med klockor och dansarna klappar med händerna på stövlarna för att skapa rytm. Dansen har sitt ursprung i Sydafrikas guldgruvor, där de svarta gruvarbetarna inte fick prata med varandra och därför använde dansen som ett sätt att kommunicera. Dansstegen är ofta parodier på vakterna som kontrollerade gruvorna.
Knaster håller grävlingen borta?
Enligt myten biter grävlingen tills den hör ben krasa och det ska därför vara bra att ha en bit kol eller knäckebröd i stövlarna om du skulle bli attackerad. Men det här stämmer inte. Grävlingar är relativt ofarliga djur, som hellre springer undan och söker skydd än går till attack.
Kast med liten stövel
Stövelkastning är en sport som går ut på att man ska kasta en stövel så långt som möjligt. Kastet sker med rak arm framåt, och världsrekordet är 63,98 meter. En variant av stövelkast, där en stövel kastas mellan benen i en båge över ryggen och huvudet, har blivit populär som sällskapslek. Men 2005 gick läkare ut och varnade för att leken kan ge skallskador liknande dem som kan uppstå vid dykning i grunt vatten.
Mobiljättes stövelhistoria
Nokia har de senaste decennierna förknippats med mobiltelefoner, men gummi, bland annat stövlar, var länge en viktig del av företagets produktion. När försäljningen av Nokiatelefoner började ta fart under 90-talet såldes gummidelen av företaget och blev Nokian.