Välj rätt led
Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är kanske Sveriges mest kända och populära vandringsled. Men det finns gott om alternativ för den som vill vandra på andra platser i landet. Webbsidorna Vandringsguiden.se och Sverigesvandringsleder.se samlar på ideell basis in och publicerar information om vandringsleder.
Packa karta och kompass
Gps och mobiltelefon i all ära, men ska du ut och vandra är det den klassiska kombon av karta och kompass som gäller om du vill vara säker på att hitta rätt även när batterierna tagit slut. De digitala kartorna är dock ett bra komplement och Lantmäteriet har en bra gratistjänst på www.lantmateriet.se/kartutskrift, där du kan hämta och skriva ut kartor över hela Sverige.
Bo gratis
Allemansrätten är generös när det gäller att sätta upp sitt tält i naturen någon natt. Det är bra för vandraren, men tänk på att det finns platser – till exempel vissa naturreservat, betesmark och tomtmark – där man inte får slå upp sitt tält. För den som inte vill tälta finns det förutom vandrarhem och fjällstugor också förvånansvärt många stugor där det är gratis att övernatta. I boken Stuglandet har Moa Karlberg och Kjell Vowles samlat information om 200 stugor runtom i Sverige som drivs av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar och där du kan bo gratis.
Ät gott
Mat på vandring kan vara mycket mer än bara Varma koppen och kexchoklad. Det finns färdigrätter för de flesta smaker men det är roligare att ordna sin egen torrmat att ta med. Att torka mat som tillagats på vanligt sätt tar dock tid. Enklare är det att blanda sin rätt av råvaror som är torra från början, men med kort koktid, som passar på sprit eller gasköket. Tänk mat på sojakött, gryn, linser, ris och pasta med kryddor som packas
i lagom portioner.
Lämna färdmeddelande
Om du ska ge dig ut på en längre tur är det bra att lämna ett meddelande till någon anhörig om var du tänker gå om det skulle hända något. För den som går i svenska fjällen finns Fjällsäkerhetsappen för Iphone och Android där du kan dela din färdplan med både anhöriga och räddningstjänsten så att du lättare kan få hjälp om olyckan skulle vara framme. I appen finns också den svenska fjällkartan inlagd. Glöm inte att meddela när vandringen är avklarad.