Hoppa till innehållet

Så testar vi tvättmaskiner

När Råd & Rön testar tvätteffektiviteten går vi som vanligt grundligt till väga. Inget lämnas åt slumpen.

Tvättmaskinerna som ska testas placeras i rum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. Inga utomstående faktorer ska kunna påverka resultatet. För att testa tvättförmågan används tygremsor av bomull och syntet, som är nedfläckade med standardsmuts. Det här är alltså inte vilket smuts som helst.

– Det går inte bara att smeta ned en tygremsa med banan, för då blir det olika mycket eller så är bananen olika mogen på de olika remsorna. Allt måste vara lika för att vi ska kunna jämföra tvättmaskinerna, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tyg smutsat enligt standard.

Fläckarna i tvättmaskinstestet är speciellt framtagna för att mäta mekanisk bearbetning, som är tvättmaskinens viktigaste komponent i att ta bort fläckar.

Exempel på standardfläckar är en blandning av olja och kol, blod, mjölk och bläck, läppstift, samt chokladglass. Tvätteffekten påverkas också av tvättmedel och temperatur, och vi tvättar i 40 grader, och med ett speciellt tvättmedel.

– Det är ett väldigt dyrt medel som specialbeställts. Vi kan inte använda vanliga tvättmedel eftersom innehållet varierar, och vi måste ha exakt samma, hela tiden, säger Ronny Karlsson.

Vi testar tvättförmågan när maskinen är laddad fullt och till hälften, och lasten består av riktiga plagg som jeans, lakan och örngott. Allt för att det ska bli så verklighetstroget som möjligt.

Efter tvätt analyseras fläckarna med spektrofotometer, där vi mäter hur mycket av fläcken som är kvar. För att mäta hur bra tvättmaskinerna är på att skölja mäter vi mängden tvättmedel som är kvar i sköljvattnet, och vi mäter mängden fukt som är kvar i plaggen efter centrifugering.

Spektrofotometer.

Även energiåtgången mäter vi själva. Det går tyvärr inte att lita på tillverkarnas uppgifter. Eftersom de använder speciella inställningar framtagna enbart för att dra så lite energi som möjligt, inte för att få tvätten ren. Vi mäter energiåtgången på de program som konsumenten verkligen använder.

Ljudnivå mäts både med decibelmätare samt av en användarpanel med testpersoner, eftersom ljud på samma decibel kan upplevas olika irriterande. Hanterbarheten bedöms också av en panel.